Jak začít brát suplementy?

Chceš začít brát suplementy, ale nemáš vůbec jasno v tom, jaké jsou pro tebe ty pravé? Tak přesně pro tebe je dnešní článek. Dostaneš v něm totiž kompletní návod, jak si postavit suplementační rutinu, která je efektivní a smysluplná. Jsi připraven dostat tvojí suplementační game na nový level? Tak jdeme na to!

Suplementy jsou efektivní strategií pro podporu zdraví.

Jak začít brát suplementy?

1️⃣ Rozhodni se, jaké cíle chceš suplementací podpořit (spánek, regenerace, sportovní výkon...)
2️⃣ Podle svých cílů si vyber kvalitní suplementy.
3️⃣ Spolu se suplementy využij pill-box, ve kterém budeš mít suplementy každý den ready.
4️⃣ Užívej suplementy ve správný čas a ve správném množství.

 

K čemu jsou suplementy dobré?

Suplementy ti pomohou dosáhnout lepších výsledků v mnoha oblastech, jako je spánek, regenerace, mentální či sportovní výkon nebo imunita. Tady máš stručný přehled toho, jaké suplementy jsou v těchto kategoriích nejlepší.

 

Nejlepší suplementy na spánek:

Suplementů na spánek je mnoho ale mezi nejlepší suplementy na spánek patří:

🧠 Hořčík - Ve formě bisglycinát ti pomůže uvolnit svaly i mysl. Užívej 2-3 kapsle 60-90 minut před spaním.

🍵 L-theanin- V mozku navodí stav alfa vln, které náš mozek zažívá právě při usínání nebo třeba meditaci. Užívej 100-400 mg, 1-2 hodiny před spaním.

🪴 Ashwagandha - Sníží hladinu stresového hormonu kortizolu, opadnou tak z tebe všechny starosti a budeš spát spokojeně a tvrdě jako dudek. Užívej 1-2 kapsle, 1-2 hodiny před spaním.

 

Nejlepší suplementy na regeneraci:

Pořádné regenerace ti pomohou docílit suplementy jako:

💪🏽 Protein - Ten je důležitý nejen pro tvorbu svalové hmoty ale i pro stavbu a fungování všech buněk v lidském těle.

🍣 Omega 3 - Jsou stěžejní nejen pro zdraví našeho srdce a mozku, ale tlumí v těle i zánětlivost.

🧠 Hořčík – Jak už víš z kategorie o spánku, hořčík ti pomůže uvolnit svaly i mysl a je proto skvělým parťákem na regeneraci.

🪴 Ashwagandha – Sílu ashwagandhy využiješ mimo spánku i v regeneraci. Častou příčinou špatné regenerace je totiž nadměrný stres, ať už psychický nebo fyzický. A právě se stresem ti ashwagandha pomůže.

Omega-3 se řadí mezi jedny z nejlepších suplementů pro regeneraci.

Nejlepší suplementy na přemýšlení:

S mentální výkonností ti pomůže hlavně MegaMind, což je nejlepší suplement na výkon mozku na evropském trhu. Pokud bys mozku chtěl/a ještě trošku přilepšit, tak k MegaMind přihoď kreatin a budeš nepřekonatelný.

 

Nejlepší suplementy na sport:

Tady hodně záleží na tom, jaký sport děláš. Kdybych měl jmenovat 3 suplementy, ze kterých bude benefitovat každý sportovec, budou to:

💊 Kreatin - Jeden z nejlépe probádaných a nejbezpečnějších suplementů, po kterém se ti zvýší síla, podpoří růst svalů a sportovní výkonost se ti posune na vyšší úroveň.  

🧂 Elektrolyty- Jedná se o minerály, které máme běžně v krvi a buňkách. Při sportu je ztrácíme potem, což vede ke zhoršení výkonu. Pokud jsi sportovec, měl bys elektrolyty během výkonu doplňovat.

💪 Protein – Svaly jsou extrémně důležité pro každý sport. A k růstu a regeneraci svalů jsou bílkoviny naprosto stěžejní.

 

Nejlepší suplementy na imunitu:

Pokud jsi v jednom kuse nemocný/á a chceš zkusit nějaké suplementy, které by ti s tím mohly pomoct. Určitě sáhni po těchto třech:

☀️ Vitamín D- Má smysl ho užívat hlavně v zimních měsících, kdy ho nemáme dostatek ze Slunce, což může zhoršovat fungování imunitního systému.

🦪 Zinek- Díky suplementaci zinku budeš mít menší riziko, že na tebe něco vleze, a pokud nachlazení chytneš, zinek ti pomůže se z něj rychleji dostat.

🍊 Vitamín C- Je silný antioxidant, díky kterému budeš mít rýmu nebo chřipku kratší dobu.

 

Jak poznám dobrý suplement?

Dobrý suplement poznáš pomocí těchto kroků:

✅ Zjisti, jaké je správné dávkování suplementu.
✅ Zkontroluj, jestli je suplement v dobře vstřebatelné formě.
✅ Zkontroluj, jestli suplement obsahuje účinné látky.
✅ Vyhni se doplňkům stravy, kde je hodně aditiv a zbytečných přísad.
✅ Zjisti si něco o reputaci firmy.

Protože se jedná o celkem složitý proces, detailní návod, jak na to najdeš na našem blogu.

 

Jak skladovat suplementy?

Jestli si nakoupíš více suplementů, je rozhodně praktické si s nimi objednat ještě pill-box do kterého si je potom připravíš na několik dní dopředu. Pill box si pak snadno necháš na stole, takže si suplementy nezapomeneš dát, a navíc si pill-box můžeš vzít snadno sebou na cesty.

 

Kdy mám brát suplementy?

Užívání každého suplementu má svá pravidla. Je potřeba dodržovat dávkování, protože u suplementace rozhodně neplatí rčení více je vždy lépe.

Další věcí, na kterou dbát je načasování. Logicky si chceš dát suplementy na podporu spánku před spaním, ale ne vždy to jde tak snadno odhadnout. Naštěstí můžeš kouknout na náš COMPLEX e-shop, kde u každého produktu najdeš, jaké je správné dávkování a jak ho užívat.

 

Je suplementace složitá?

Pokud jsi začátečník, tak je možná těžké se ve světě suplementů orientovat. Díky tomuto článku už máš ale velmi dobrou představu, jak se suplementací začít.

Pavel Straka

Complex

Další články

Jak maximalizovat výkon mozku? - 6 vědou podložených tipů
Výkonný mozek je v dnešní rychlé době naprosto zásadní výhoda. Mozek, který jede od rána na 110 % ti pomůže k rychlému dosažení tvých cílů...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...