Vitamín C: Více než jen suplement na chřipku?

Vitamín C je jeden z nejrozšířenějších doplňků stravy současnosti. Pro většinu z nás, je to jeden z prvních pomocníků, po kterých sáhneme, když se do nás pustí chřipka nebo nachlazení. Víš ale, jaké jsou vlastně jeho role v organismu? V jakých potravinách se nachází? Kolik by jsme ho měli přijímat? Patříš i ty do skupiny lidí, která bude z jeho příjmu obzvlášť těžit? Po přečtení dnešního článku budeš vědět všechny důležité informace k tomu, aby jsi mohl/a udělat analýzu svého jídelníčku a životního stylu a mohl/a se tak rozhodnout, jestli je vitamín C supplement, který nesmí ve tvém stacku chybět. Tak pojďme na to!

Citrusy jsou skvělým zdrojem vitamínu C.

Klíčové poznatky o vitamínu C:

- Vitamín C je důležitý pro tvorbu kolagenu, antioxidaci a vstřebávání železa.
- Vitamín C se nechází hlavně v rostlinných potravinách a orgánech.
- V ČR je doporučováno přijímat minimálně 95 mg pro ženy a 110 mg pro muže.
- Vitamín C je bezpečný.
- Zvýšenou potřebu vitamínu C má poměrně široké spektrum lidí. Patříš mezi ně i ty?
- Užívání vitamínu C má svá pravidla. Jaká to jsou?

 

Funkce vitamínu C

Vitamín C je ne nadarmo esenciální vitamín, vitamín, který je pro fungování lidského těla nezbytný.

Účastní se (1) Tvorby kolagenu. Kolagen je nezbytný stavební materiál pro zdraví kůže, kostí, vazů, šlach, chrupavek, cév, nebo třeba hojení ran. (2) Neutralizace volných radikálů, které poškozují buňky. (3) Vstřebávání železa.

 

Zdroje vitamínu C:

Vitamín C můžeme ze stravy čerpat zejména z ovoce a zeleniny.

Jak jsi si z tabulky asi všiml/a, vitamín C se nechází hlavně v rostlinných potravinách. V živočišných potravinách se nachází v orgánech, a to v poměrně malém množství. Vitamín C je také poměrně náchylný na teploty. Například vařením se sníží obsah vitamínu C až o 60%.

Jíš-li málo ovoce a zeleniny, měl/a by jsi zvážit suplementaci vit C.

 

Kolik bychom denně měli přijímat vitamínu C?

V ČR je doporučováno přijímat 95 mg pro ženy a 110 mg pro muže. Jak už ale možná víš z článku o multivitamínu, doporučené denní dávky vitamínů, minerálů a jiných živin jsou dávky, které jsou navrženy tak, aby pokryly minimální potřebu, nikoliv optimální potřebu pro daného jedince.

 

Je vitamín C nebezpečný?

Ne, vitamín C není ani ve vysokých dávkách nebezpečný. Ale jelikož naše tělo není schopné vysoké dávky plně vstřebat, může užívání vysokých dávek způsobovat problémy jako průjem, nadýmání nebo bolest břicha. Problémy s trávicími obtížemi se však netýkají vysoce vstřebatelných forem, jako lipozomální nebo PureWay, kterou najdeš právě na našem webu.

 

Pro koho je užívání vitamínu C vhodné?

Jak už jsme si řekli, vitamín C má 3 hlavní funkce: antioxidační účinek, tvorbu kolagenu a vstřebávání železa. Z toho vyplývá i to pro koho bude vitamin C vhodný.

 

 

1) Antioxidačního účinku využijí právě lidé, kteří jsou vystaveni zvýšenému množství volných radikálů.

Sportovci: Při sportu vznikají volné radikály, které v těle udělají zánětlivou reakci, ta je ale žádoucí, protože vede k adaptaci a zlepšení. Z toho vyplývá, že je pro sportovce vhodné zvýšenou zánětlivost kompenzovat, ale ne hned po tréninku, abychom neporušili adaptační mechanismy.

Lidé konzumující alkohol nebo nikotin: Jak alkohol, tak nikotin jsou pro tělo oxidačními stresory . Nejlépe bychom udělali, kdybychom se jim úplně vyhnuli, ale jelikož je alkohol spojen se společenským životem a nikotin je mezi sportovci i běžnou populací velice populární, nejspíš se jejich konzumaci ne vždycky vyhneme. Pokud je to i tvůj případ, měl by jsi oxidační stres alespoň kompenzovat např. právě zvýšeným příjmem vitamínu C.

Psychický stres: Ano, i psychický stres vede k tvorbě volných radikálů a kdo z nás může říct, že není čas od času pod psychickým stresem?

Zánět: Tady odtud pochází spojitost vitamínu C s chřipkou. Vitamín C sice neslouží jako prevence (to znamená, že máš stejnou šanci onemocnět ať bereš vitamín C, nebo ne), snižuje však její závažnost a zkracuje dobu trvání. Takže opravdu dává smysl vitamín C během nemoci doplňovat.

Znečištěné prostředí: I prostředí, ve kterém žijeme hraje obrovskou roli v našem zdraví. Znečištění prostředí a především pak vzduchu, různými průmyslovými zplodinami nebo plyny z aut, které v našem těle působí oxidační poškození nejsou pro naše zdraví zrovna to nejlepší. Ne každý se může nebo chce odstěhovat na Šumavu, a tak musíme hledat řešení, jak znečištění vzduchu, respektive oxidační škody zmírnit. K tomu nám může pomoci třeba to, že si do bytu pořídíme rostliny, nebo čističku vzduchu. S oxidačnímu škodami může pomoci právě vit C.

Metabolicky nezdraví lidé, trpící obezitou nebo cukrovkou. Metabolicky nemocní lidé, mají z pravidla velmi špatně fungující mitochondrie. Dysfunkční mitochondrie pak tvoří velké množství volných radikálů, se kterými dokáže vitamín C efektivně bojovat.

 

2) Tvorba kolagenu. Jak už jsme si řekli, kolagen je základní stavební kámen pro pojivové tkáně.

Pokud jsi například po úrazu, nebo chceš mít mladistvý vzhled kůže, rozhodně by jsi měl usilovat o dostatečný příjem vitamínu C.

Vitamín C je důležitý pro mladistvý vzhled pokožky.

3) Vstřebávání železa. Nedostatek železa, má dopad jak na kvalitu života tak na zdraví jedince. V Evropě trpí nedostatkem železa téměř 27% populace. Zvýšenou potřebu železa mají například: sportovci, těhotné a kojící, malé děti, dárci krve nebo třeba menstruující ženy. Nedostatek železa také roste s věkem, nejspíš kvůli snížené kvalitě a množství přijímaných potravin a rovněž zhoršenému stavu trávicího traktu. K optimálnímu množství železa je potřeba přijímat nejen železo, ale i vit C, který je důležitý, pro jeho vstřebávání.

 

Jak užívat vitamín C?

Vyhodnotil/a jsi, že vitamín C je něco, co bys rád/a přidal/a do svého suplementačního protokolu? Tak si pojďme říct jak na to! Vitamín C není vstřebán všechen. Pokud zkonzumujeme 200mg, je vstřebáno 80-90%, když zkonzumujeme 1000mg, je vstřebáno jen 50%. Na COMPLEXu jsme zvolili dávku 550mg, která je navíc vysoce vstřebatelná díky zpracování ve formě PureWay. Pro vyšší vstřebatelnost, také doporučujeme brát vitamín C několik hodin od jídla.

 

Užívání vitamínu C se vyplatí.

Díky dnešnímu článku už víš, jak vitamín C funguje, z toho jsme si vyvodili, pro koho je obzvlášť důležitý. Taky jsme si ukázali v jakých potravinách a v jakém množství ho najdeš a řekli jsme si jaká je minimální denní potřeba vitamínu C. Jsi tak schopný/á vyhodnotit, kolik vitamínu C přijímáš, a jestli to pro tvé potřeby stačí. Pokud jsi zhodnotil/a že ne, řekli jsme si, jak Céčko užívat, aby jsi ho vstřebal/a co nejvíc. Doufám, že se ti článek líbil, a posuneš díky němu svoje vědomosti a zdraví zase na vyšší úroveň!

Pavel Straka

Komplexní suplement

 

Viridian Extra C 550mg - 90 kapslí

 
499 Kč

Další články

Co je zdraví a jak poznám, že jsem zdravý?
Co je zdraví? Definic zdraví je mnoho a každá z nich má určitá úskalí, kvůli kterým není úplně ideální. Co mají ale různé definice společného...
Vše, co potřebuješ vědět o vitamínu K2
Vitamín K2 byl v posledních letech tak trochu přehlížen. Ani bych se nedivil, kdybys o něm nikdy neslyšel/a. Vitamín K2 je ale pro naše tělo...