Vše, co potřebuješ vědět o vitamínu K2!

Vitamín K2 byl v posledních letech tak trochu přehlížen. Ani bych se nedivil, kdybys o něm nikdy neslyšel/a. Vitamín K2 je ale pro naše tělo jedním z nejdůležitějších vitamínů, kterého zároveň z běžné stravy přijímáme velmi málo. Během studia medicíny nám na biochemii dokonce tvrdili, že vitamín K2 je vitamínem budoucnosti. Díky dnešnímu článku budeš mít možnost odcestovat do budoucnosti a dozvědět se vše potřebné o vitamínu K2. Dozvíš se, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými K vitamíny, v jakých potravinách K2 najdeš, kolik by jsi ho měl/a přijímat a proč je tak důležitý. Budeš se tak moct rozhodnout, jestli je to pro tebe vhodný suplement a budeš moct tvrdit, že jsi o něm věděl/a už pár let před tím, než se z něj stal mainstream. Tak pojďme na to!

Vitamín K2 je důležitý pro zdravé kosti.

Klíčové poznatky:

- Vitamíny K1 a K2 jsou oba esenciální vitamíny, ale každý v těle hraje jinou roli.
- Je více forem vitamínu K2. Nejlepší formou je MK7, kvůli svému dlouhodobému působení.
- K2 najdeme hlavně ve fermentovaných potravinách a játrech.
- Vitamín K2 je důležitý především pro regulaci metabolismu vápníku.
- Vitamín K2 zlepšuje hustotu kostí.
- Vitamín K2 snižuje ukládání vápníku do tepen.
- Z užívání vitamínu K2 bude benefitovat téměř každý.

 

 

Jaký je rozdíl mezi vitamínem K1 a K2?

Oba pocházejí z rodiny vitamínů K a jsou nezbytné pro naše zdraví, ale liší se od sebe hned v několika ohledech. Každý se nachází v jiných potravinách, má jinou strukturu i jinou funkci v těle.

Vitamín K1 se nachází především v listové zelenině, a je důležitý zejména pro správné srážení krve.

 

Jaké jsou formy vitamínu K2?

Existují 2 hlavní formy MK4 a MK7. Obě formy se liší svojí strukturou, což má velmi zásadní vliv na jejich osud v tvém těle. Forma MK4 je kratší a zůstane tak v našem těle po kratší dobu, zatímco delší forma MK7, kterou najdeš i na našem webu, zůstává v těle ve zvýšeném množství 2-3 dny, a je proto mnohem efektivnější.

 

V jakých potravinách se vitamín K2 nachází?

K2 se nachází především ve fermentovaných rostlinách a zvířecích játrech. V malých množstvích se pak nachází i v sýrech a dalších mléčných výrobcích.

V živočišných zdrojích se nachází hlavně ve formě MK4. Ve fermentovaných rostlinách pak ve formě MK7. Minimální efektivní dávka pro formu MK4 se odhaduje na 1500 μg, a pro formu MK7 90-360 μg. Z běžné stravy ale získáme okolo 100 μg K2 a to hlavně ve formě MK4. Tady pak nastává otázka, jestli je takový příjem pro optimální zdraví dostatečný. Když vezmu v potaz, na jak důležitých procesech se K2 v těle podílí, věřím, že by jsme jeho příjem měli navýšit.

 

Jaké funkce má v těle vitamín K2?

I forma K2 se stejně jako forma K1 podílí na správné srážlivosti krve. Ale její hlavní benefit spočívá v regulaci metabolismu vápníku. Co z toho vyplývá? K2 zajišťuje to, že se vápník ukládá do kostí a zubů, kam má, a ne do cév, kam nemá. –> Vit K2 je tedy důležitý pro kvalitu kostí a zubů stejně jako pro zdraví cév.

 

1) Zdraví kostí: Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je vážný problém, který postihuje každou 3. ženu a každého 5. muže ve věku 50 let a její výskyt od padesátky už jen roste. Člověk s osteoporózou je pak mnohem náchylnější ke zlomeninám. Zlomenina se mladému člověku může zdát jako malichernost, ale ve vyšším věku může být zlomenina fatální. Člověk díky tomu ztratí část své soběstačnosti, svalové hmoty, síly a zvýší se mu riziko infekce. Co víc, více než 20% lidí se zlomeninou kyčle, což je nejčastější typ zlomeniny způsobený osteoporózou, do roka zemře. Naštěstí existuje několik způsobů, jak ztrátu kostní hmoty, výrazně zpomalit. Docílíš toho hlavně správným tréninkem a jídelníčkem/suplementací.

Co se tréninku týče, důležitý je hlavně ten silový v kombinaci s vytrvalostním, u kterého bude tvoje tělo zažívat otřesy - běh, bojové sporty, skok přes švihadlo. Víc si o tom můžeš přečíst tady.

Ve stravě je pak důležité dostatečné množství proteinu, jak na to, najdeš v článku o proteinu. Dále pak dostatek vápníku, vitamínu D a právě vitamínu K2.

Právě vitamín K2 je pro mnoho lidí posledním kouskem, který jim chybí do skládačky jménem kostní zdraví. Meta-analýza z roku 2022 ukázala, že užívání vit K2 vedlo k zachování nebo dokonce zlepšení hustoty kostí u žen po menopauze, což je velmi riziková skupina pro vznik osteoporózy.

 

2) Zdraví srdce a cév: Ukládání vápníku do cév a srdečních chlopní je patologický proces, který je spojován s věkem, kouřením, vysokým krevním tlakem, cholesterolem nebo onemocněním ledvin. To pak jednoduše rečeno vede ke zhoršení zdraví srdce a cév. Právě vitamín K2 by díky své roli v metabolismu vápníku mohl toto ukládání snižovat.

Vitamín K2 je důležitý pro zdravé srdce a oběhový systém.

3) Další výzkumy naznačují, že by vit K2 mohl hrát roli v prevenci Alzheimerovy nemoci či v léčbě některých nádorů. I když to jsou skvělé zprávy, je ještě brzy na vyvození jasných závěrů.

 

Kdo bude benefitovat z užívání vitamínu K2?

Lidé, kteří konzumují malé množství jater a málo fermentovaných potravin jako kysané zelí, natto nebo tempeh.

Lidé starší 50 let. Tato věková hranice je sama o sobě rizikovým faktorem pro vznik osteoporózy a aterosklerózy.

Lidé, pro které je důležitá prevence. I když osteoporóza i kardiovaskulární choroby jsou ve většině případů nemoci vyššího věku, jsou tak závažné, že je nejlepší dělat vše pro jejich prevenci už od mládí. Co se kostní hustoty týče, jejího maxima dosáhneme cca do věku 35 let a od té doby už nám kostní hustota jen klesá. Pokud se tedy chceme osteoporóze vyhnout, měli bychom se snažit do 35 let vybudovat co nejvyšší hustotu kostí a potom se snažit o to, abychom kostní hustotu ztráceli co nejpomaleji.

Sportovci. I když je sport pro prevenci jak srdečních chorob, tak osteoporózy extrémně důležitý, vrcholový sport nebo sportovní úrazy mohou naopak ztrátu kostní hustoty urychlovat.

 

Opravdu je vitamín K2 vitamínem budoucnosti?

Tak co, myslíš, že je K2 opravdu vitamín budoucnosti? Podle mě to tak vypadá. Když se nad tím zamyslíme, uvědomíme si, že hraje roli v prevenci či léčbě nemocí jako kardiovaskulární onemocnění, osteoporóza a možná i demence či rakovina. To jsou jedny z nejrozšířenějších nemocí postihující naší populaci. Jeho možná role ve snížení rizika těchto nemocí v kombinaci s jeho vysokou bezpečností z něj dělají opravdu jeden z nejdůležitějších vitamínů.

Pavel Straka

Komplex

 

Trime Vitamín K2 80μg - 90 kapslí

 
549 Kč 599 KčUšetříte 50 Kč

Další články

Co je zdraví a jak poznám, že jsem zdravý?
Co je zdraví? Definic zdraví je mnoho a každá z nich má určitá úskalí, kvůli kterým není úplně ideální. Co mají ale různé definice společného...
Vitamín C: Víc než jen suplement na chřipku?
Vitamín C je jeden z nejrozšířenějších doplňků stravy současnosti. Pro většinu z nás, je to jeden z prvních pomocníků, po kterých sáhneme, když se do...