Co je zdraví a jak poznám, že jsem zdravý?

Co je zdraví?

Definic zdraví je mnoho a každá z nich má určitá úskalí, kvůli kterým není úplně ideální. Co mají ale různé definice společného je to, že zmiňují 3 složky zdraví: fyzické, psychické a sociální.

Nicméně není zdraví jako zdraví. Něco jiného je zdraví normální a zdraví optimální. Normální (= průměrné) hodnoty ukazatelů zdraví jako VO2 Max nebo množství svalové hmoty ti ve stáří zajistí přežívání, zatímco optimální VO2 Max nebo množství svalů ti umožní stáří prožité naplno.

My v COMPLEXu proto věříme v optimální zdraví, protože optimální zdraví je cesta k tomu, jak žít dlouhý, spokojený, aktivní a naplňující život, který si budeš užívat, i ve svých 80 letech.


Jak poznám, že jsem zdravý?

Než si řekneme, jak poznáš, jestli jsi zdravý, pojďme si nejdřív ujasnit, pro koho dnešní článek je. Článek je pro lidi, kteří se cítí být (dlouhodobě) zdraví, a jen si chtějí míru svého zdraví ověřit. Článek rozhodně není pro lidi, hledající odpověď na konkrétní zdravotní problém. V takové situaci doporučujeme vyhledat odbornou lékařskou pomoc, kterou tento článek v žádném případě nemá v úmyslu nahradit.

To jak zhodnotit své zdraví můžeme rozdělit do pomyslné pyramidy, která má 3 kategorie.

  1. Základním pilířem, je zhodnocení toho jak se cítíš, a jestli žiješ způsobem, který tvé zdraví podporuje.
  2. Nadstavbou jsou běžně dostupné testy a měření, které ti dají specifičtější vhled to jednotlivých oblastí zdraví.
  3. Pomyslným vrcholem pyramidy jsou pak laboratorní testy.

Pojďme si jednotlivé kategorie rozebrat.

Zdali jsme skutečně zdraví můžeme zjistit díky třem druhům snadných testů.

Kategorie 1

Pro základní zhodnocení si můžeš pokládat otázky jako:

FYZICKÉ ZDRAVÍ
  • Jaká je moje hladina energie během dne? Jsem často unavený/a?
  • Jak dobře a jak dlouho spím?
  • Mám zdravé množství tělesného tuku?
  • Objevují se v mé stravě převážně celistvé a rozmanité potraviny?
  • Nevynechávám žádnou z makroživin?
  • Jak často sportuji? Obsahuje můj trénink všechny složky potřebné k optimálnímu zdraví = výdrž, síla, stabilita, flexibilita?
  • Působí moje pleť a celkový vzhled zdravě?
  • Je moje trávení v pořádku?
  • Vyhýbám se látkám, které škodí mému zdraví jako je alkohol, cigarety, drogy?
  • Pokud jsem žena, mám pravidelný cyklus bez bolesti a PMS? Pokud jsem muž, budím se s ranní erekcí?

 

MENTÁLNÍ ZDRAVÍ
  • Jak se cítím? Jak se mám?
  • Co aktivně dělám pro péči o své duševní zdraví?
  • Mám stabilní a dobrou náladu?
  • Jak zvládám stres? Kolik prožívám stresu?
  • Mám zdravé sebevědomí a sebedůvěru? Vnímám sám/sama sebe pozitivně?
  • Dokážu se soustředit a pamatovat si informace?
  • Jak dobře a jak dlouho spím?

     

    SOCIÁLNÍ ZDRAVÍ
    • Mám ve svém životě lidi, na kterých mi záleží a jim na mně?
    • Mám hluboký vztah se svou rodinou/přáteli?
    • Jsem součástí nějaké komunity?
    • Cítím se svými blízkými sounáležitost a propojení?
    • Dokážu efektivně naslouchat i komunikovat?
    • Jsem se svým sociálním životem spokojen/a?
    • Je to, jak žiju v souladu s mými hodnotami a životními cíli?

     

       

      Další kategorie se budou věnovat jen měření fyzických parametrů, protože jsou tyto metody běžně dostupné a snadno interpretovatelné. Pokud máš pocit, že tvoje mentální nebo sociální zdraví, potřebuje detailněji zhodnotit, vyhledej odbornou pomoc.

       

      Kategorie 2

      Mezi základní parametry, jak svoje fyzické zdraví objektivně zhodnotit patří:

      1) Měření vitálních funkcí jako tělesná teplota, tepová (60-100 tepů/min ale u sportovců méně!) a dechová frekvence (12-16 dechů/min), krevní tlak (optimální méně než 120/80) nebo variabilita tepové frekvence (čím větší variabilita, tím lepší kardiovaskulární zdatnost a odolnost vůči zátěži). Většina těchto metrik je už dnes v poměrně dobré kvalitě dostupná z chytrých hodinek.

      2) Zastoupení svalové a tukové tkáně. Pro ženy ve věku 20 až 39 let je zdravé množství tělesného tuku 21 %- 32 % . Muži by měli mít 8%- 19 %. Svalová hmota - čím více jí máme, tím menšímu riziku na úmrtí z jakékoliv příčiny jsme vystaveni. K vyhodnocení svalové a tukové hmoty doporučujeme v kategorii 2 kvůli své nízké ceně, rychlosti, bezpečnosti a dostupnosti měření In-Body. To, že máš optimální množství svalové hmoty, poznáš tak, že údaje z InBody zadáš do téhle kalkulačky.

      3) VO2 max - jeden z nejvýznamnějších ukazatelů jak fyzické zdatnosti, tak délky a kvality života. Jde sice přesně změřit jen v laboratoři, ale sportovní hodinky dokáží tuto hodnotu poměrně dobře odhadnout. Pro VO2 max platí, že čím vyšší tím lepší. Pro optimální zdraví by ses měl/a nacházet ve skupině High nebo Elite.

       

      4) Síla je ještě lepším prediktorem dlouhověkosti, než množství svalové hmoty.

      Síla úchopu je z těch silových překvapivě tím nejrelevantnějším prediktorem délky života a můžeš si ji snadno otestovat: Test úchopu - Pro optimální zdravý by jsi měl/a být schopný/á viset na hrazdě 50+ sekund, nebo udržet v každé ruce polovinu své váhy po dobu 2 minut.

      Svalová síla. Pokud cvičíš, nejspíš máš představu o tom, jaká je tvoje maximální síla při cvikách jako bench, dřep, mrtvý tah a jestli se jedná o dobrou hodnotu. Pokud necvičíš: 1. začni, 2. měl/a bys na stroji na předkopávání předkopnout svojí tělesnou váhu.

      Svalovou vytrvalost můžeš zhodnotit např. testem dřepů s vlastní vahou.

      5) Analýza jídelníčku: pomocí řady aplikací a kuchyňské váhy můžeš snadno a relativně přesně zjistit, jestli tvůj jídelníček odpovídá tvým cílům, a na základě toho upravit kolik kalorií, makro a mikro živin přijímáš. Ať jsou tvé cíle jakékoliv, pro optimální zdraví bys vždy měl/a myslet na důraz na dostatek bílkovin (cca 2g/kg tělesné váhy) a vlákniny 30+ g/den.

       

      Kategorie 3

      Mezi pokročilé testy patří hlavně laboratorní testy, ty sebou ale nesou několik úskalí:

      1) Pro laika je velice obtížné je správně vyhodnotit.
      2) Každý jsme jiný a i laboratorní hodnoty máme odlišné, neobvyklý laboratorní test ≠ nemoc a normální laboratorní test ≠ 100% záruka zdraví. Pro tyto důvody tu nebudeme psát interpretaci jednotlivých testů ale pouze základní testy pro obvyklé panely. Pro hlubší pochopení doporučujeme konzultaci s odborníkem.

      1) Krevní obraz s důrazem na hemoglobin
      2) Ionty: Na, K, Cl, Ca, P, Mg
      3) Metabolické zdraví

      Lipidy: ApoB, LDL, HDL, Triglyceridy
      Glukóza: Glukóza na lačno, HbA1C

      4) Hormonální zdraví: 

      Pohlavní hormony: Testosteron, SHBG, Estrogen, Progesteron
      Štítná žláza: TSH, fT4
      Vit D

      5) Orgány

      Játra: Bilirubin, ALT, AST, GGT, ALP
      Ledviny: Urea, Kreatinin

      Krevní testy jsou efektivní metodou jak zdravý zjistit, zda jsem skutečně.

      Díky dnešnímu článku, už víš, co to je zdraví a jaké jsou jeho složky. Víš i, že normální zdraví není to samé co optimální zdraví a víš, proč o optimální zdraví usilovat. Dokážeš svoje zdraví také jako laik COMPLEXně zhodnotit, a pokud to bude nad tvoje síly, víš že je vhodné vyhledat pomoc odborníka. Nakonec chci ještě zdůraznit, že pokud jsi po zhodnocení svého zdraví zjistil/a, že není optimální, a máš např. zvýšené množství tělesného tuku nebo nízké VO2max, nevěš hlavu. Cesta k Optimálnímu zdraví je celoživotní proces. Čím dříve s ním začneš, tím lépe, ale nikdy není pozdě na to s ním začít. A Pokud nevíš, kde začít, vhodným místem je právě náš blog, nebo Honzův Instagram @honza.tobiska, kde najdeš neustále se rozrůstající množství kvalitních informací a zdrojů pro tvou cestu k optimálnímu zdraví.

      Pavel Straka

       

       

       

      Další články

      co jsou nootropika
      Vítej ve fascinujícím světě nootropik! Pokud jsi někdy přemýšlel nad tím, jaké by to bylo využívat plný potenciál svého mozku, nootropika ti mohou poskytnout pěknou představu. Jsou...
      top 5 suplementů pro mentální výkon
      Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...