Co jsou nootropika a proč je užívat?

Vítej ve fascinujícím světě nootropik! Pokud jsi někdy přemýšlel nad tím, jaké by to bylo využívat plný potenciál svého mozku, nootropika ti mohou poskytnout pěknou představu. Jsou totiž schopny zlepšit různé aspekty tvého mentálního výkonu: pozornost, paměť, myšlení, hladinu energie. V dnešním článku tě s nootropiky seznámíme - zjistíš co jsou zač a jak využít jejich síly ve svůj prospěch. Připrav se na začátek cesty, která povede k odemknutí potenciálu tvé mysli!

Nootropika ti umožní odemknout potenciál tvé mysli!

Klíčové poznatky: 

    - Nootropika jsou látky, které mohou posílit mozkové funkce.
    - Od “smart drugs” se liší tím, že jsou obecně bezpečnější.
    - Z užívání nootropik mohou profitovat všichni, kteří usilují o efektivnější mysl - studenti, sportovci, manažeři, senioři, maminky.
    - Pro dosažení optimálních výsledků je zásadní jejich správné dávkování a načasování.
    - Mezi nejefektivnější druhy nootropik patří kofein, l-theanin, ginkgo biloba, rhodiola rosea, lions mane, ashwagandha, kreatin, CDP cholin, omega-3 a hořčík.
    - Při užívání nootropik je důležité zohlednit svou osobní zkušenost.
    - Užívání nootropik je nadstavbou, nikoliv základním pilířem zdravého životního stylu.

     

    Co jsou nootropika? 

    Pojem “nootropika” označuje léčiva, funkční potraviny, taktiky nebo suplementy, zlepšující schopnosti lidského myšlení – od paměti, přes motivaci až po koncentraci. Často se zaměňují s pojmem “smart drugs” neboli chytré drogy, ale jak si objasníme za chvilku, jedná se o zcela odlišné látky a má cenu je rozlišovat. 

    Historie nootropik sahá až k objevu prvního nootropika, piracetamu, v 60. letech 20. století. Slovo “nootropic” vychází z řeckých slov nóos = “mysl” a tropḗ = “ohýbání”. V přeneseném slova smyslu jsou tedy nootropika látky, které “ohýbají (tvou) mysl” - v dobrém slova smyslu. 

     

    Jak nootropika fungují a jaké jsou jejich hlavní přínosy? 

    Nootropika ovlivňují mozkové funkce skrze mnoho cest: ovlivnění frekvence mozkových vln, produkce, degradace, distribuce a účinky hormonů, enzymů, či neurotransmiterů. Dokážou rovněž ovlivňovat přísun kyslíku do mozku, regeneraci mozkových buněk a tvorbu buněčné energie. 

    Jak tedy zlepšit fungování mozku? Nootropika, mohou být jedním z efektivních způsobů. Mezi jejich hlavní výhody patří* zlepšení paměti, zvýšení soustředění a koncentrace, zvýšení mentální jasnosti a zlepšení kognitivních schopností. 

    *V návaznosti na druhu nootropika. 

     

    Jaký je rozdíl mezi nootropiky a “smart drugs”? 

    Ačkoli cílem nootropik i “smart drugs” (tzv. chytrých drog) je zlepšit mozkové funkce, existují mezi nimi důležité rozdíly. Nootropika jsou obecně považována za bezpečnější, legální a zaměřují se na dlouhodobé zdraví mozku. Smart drugs naproti tomu mohou mít okamžitější a intenzivnější účinky, ale často s sebou nesou potenciální rizika. Užívání smart drugs si můžeš představit jako čerpání energie z budoucnosti. Svým působením jsou sice látky jako aderal, či ritalin silnějšími, nicméně z dlouhodobého hlediska přidělávají více problémů než užitku. 

     

    Kdo by měl o užívání nootropik uvažovat? 

    Nootropika mohou přijít vhod prakticky každému, komu záleží na efektivitě jeho mysli. Ať už jsi student, vytížený manažer, rodič či sportovec. Lepších mentánlích funkcí totiž využiješ nejen v případě, kdy ležíš v učení, ale i na tréninku - v posilovně, na atletickém stadionu, či v tělocvičně. Z nootropik budou těžit i starší jedinci, kdy vybrané látky, jako jsou omega-3hořčík, či Ginkgo biloba a Lion’s mane mohou zmírnit kognitivní úpadek související s věkem. Je jen na tobě, po jakém nootropiku sáhneš. Důležité je podotknout, že z užívání nootropik budeš těžit nejvíce, pokud máš vyladěnou stravu, spánek a fyzickou aktivitu - tedy základní pilíře zdravého životního stylu. 

     

    Jaká nootropika známe? 

    Seznam objevených nootropik se každým rokem rozrůstá a ačkoliv nemůžeme určit přesný počet zástupců, s největší pravděpodobností se bude jednat o nižší stovky látek s potenciálně pozitivním účinkem na činnost mozku. Mezi nejprozkoumanější nootropika, která dle nás rozhodně stojí za zkoušku patří: 

    • Kofein: Zvyšuje haldinu energie, oddaluje únavu, zvyšuje motivaci i pozornost. Káva a yerba maté jsou jeho ideálním zdrojem!
    • L-theanin: Podporuje relaxaci, snižuje úzkost a v kombinaci s kávou zlepšuje soustředění a pozornost.
    • CDP cholin: Podporuje jak funkci, tak strukturu mozkových buněk následkem čehož zlepšuje paměť a celkové mozkové funkce.
    • Rhodiola rosea: Adaptogen, který zlepšuje duševní výkonnost, snižuje únavu a zvyšuje odolnost vůči stresu.
    • Cordyceps: Zvyšuje hladinu energie.
    • Hořčík: Podporuje zdraví mozku, snižuje stres a zlepšuje kvalitu spánku.
    • Omega-3: Základní stavební blok nervových buněk. Zlepšují paměť a podporují celkové zdraví mozku.
    • Ashwagandha: Dokáže podpořit paměť skrze efektivní snížení stresu a úzkosti.
    • Kreatin: Zlepšuje mozkové funkce a má neuroprotektivní účinky, a to zejména u lidí, kteří nekonzumují dostatek masa - zastánci rostlinné stravy, ženy a starší jedinci.
    • L-tyrosin: Zlepšuje soustředění, pozornost a mentální výkon, zejména ve stresových podmínkách.
    • Lion’s mane: Zlepšuje paměť a celkové zdraví mozku s potenciálními neuroprotektivními účinky.

      Ashwagandha skrze snížení stresu vykazuje nootropický efekt.

      Jak užívat nootropika? 

      Správné dávkování je zásadní pro dosažení požadovaných účinků při minimalizaci možných vedlejších účinků. Doporučuje se začít s nejnižší účinnou dávkou a v případě potřeby ji postupně zvyšovat. Přesné dávkování záleží na konkrétním produktu. Z počátku doporučujeme vyzkoušet ověřené nootropické kombinace či začít s užíváním pouze jedné jediné látky. 

      Zásadní je také načasování, protože některé látky je nejlepší užívat ráno, zatímco jiné jsou vhodnější pro večerní užívání. 

      Většina z nootropik by pro nás rovněž neměla být denním chlebem, a proto bychom jejich užívání měli cyklovat - ukázkovým příkladem je konzumace kofeinu. 

       

      Vědecký výzkum a role osobní zkušenosti 

      Věda hraje zásadní roli při pochopení přínosů a mechanismů účinku nootropik a rovněž při rozhodování, zdali konkrétnímu nootropku dáme vůbec šanci. Stejně důležitá je však i osobní zkušenost. Chemie mozku a reakce na nootropika se u každého člověka mohou lišit, takže nalezení toho správného nootropika si často vyžaduje vlastní experimentování a naslouchání zpětné vazbě tvého těla.

       

      Nootropika nejsou pouze doplňky stravy?

      Nootropické účinky, tedy takové, které podporují různé aspekty lidského myšlení mají nejen suplementy, ale i naše každodenní návyky. Jedná se zejména o: 

      Kvalitu spánku: Jak na kvalitní spánek můžeš zjistit v článcích o ranní a večerní rutině.
      Kvalitu stravy
      Práci se stresem
      Fyzickou aktivitu: Hýbej se nejen pro své fyzické, ale rovněž pro duševní zdraví.
      Dech: Energická dechová cvičení zvýší okysličení tvého mozku a dodají ti tak potřebnou dávku energie.
      Slunce: Bez adekvátních světelných podmínek nebudeš podávat ty nejlepší výkony.

         

        Díky dnešnímu článku jsi získal solidní znalosti o nootropikách a jejich potenciálu pro zlepšení mozkových funkcí. Prozkoumali jsme jejich definici, historii, mechanismy účinku a hlavní přínosy. Zdůraznili jsme také rozdíly mezi nootropiky a chytrými drogami a určili, kdo může mít z jejich zařazení do své rutiny prospěch. Nezapomeň k nootropikům přistupovat se správným dávkováním a načasováním a zároveň zohledni svou osobní zkušenost. Nyní, vyzbrojen těmito znalostmi, se můžeš vydat na cestu k odemknutí potenciálu své mysli! 

        Jan Tobiška

        Komplexní suplementace

         

         

         

         

        Další články

        Jak se připravit na zkouškové?
        Zkouškové, noční můra každého vysokoškoláka, je za dveřmi. Bylo to pro tebe vždy období plné učení, stresu, mentálního vyčerpání, minima spánku a hromady nekvalitního jídla...
        top 5 suplementů pro mentální výkon
        Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...