TOP 6 suplementů pro mentální výkon

Jan Tobiška

Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční výhodu, práce ti půjde snadno od ruky, objevíš skutečný význam slova “produktivita” a budeš se cítit jako Bradley Cooper ve filmu Limitless.   

TOP 5 suplementů na mentální výkon

Co jsou to nootropika?  

Pojem “nootropika” označuje léčiva, funkční potraviny nebo suplementy, zlepšující schopnosti lidského myšlení – od paměti, přes motivaci až po koncentraci. Nootropika mohou těchto efektů dosáhnout skrze plejádu mechanismů – ovlivnění frekvence mozkových vln a tvorby buněčné energie, skrze produkci hormonů a působení neurotransmiterů, podporu regenerace mozkových buněk, či skrze zvýšení dodávky kyslíku do mozku.   

Slovo “nootropic” bylo poprvé použito rumunským vědcem Corneliem E. Giurgeou v roce 1971 a vychází z řeckých slov nóos = “mysl” a tropé = “ohýbání”[R]. V přeneseném slova smyslu jsou tedy nootropika látky, které “ohýbají (tvou) mysl” - v dobrém slova smyslu.  

Nootropika přitom nejsou vymožeností moderní doby! Snaha o ovlivnění mentálního výkonu byla po tisíciletí přítomna na každém světovém kontinentu. Ať už to byli australští Aboridžinci , kteří využívali stimulačního efektu Nicotiani gossei po milénia, Aristoteles užívající mandragoru, či ajurvédská a tradiční čínská medicína, která se nootropickými bylinkami jen hemží. [R]

Zatímco dříve byla nootropika pouze výsadou vyvolených, dnes je máš díky Complex na dosah ruky i ty. Byla by škoda toho nevyužít, nemyslíš? S jakými nootropiky začít? V dnešním článku ti představíme 6 žhavých adeptů.  

 

Yerba Maté 

Yerba maté neboli cesmína paraguajská je jihoamerický čaj, který obsahuje vysoké množství kofeinu a jiných alkaloidů, jenž pozitivně ovlivňují kognitivní funkce. [R] Není divu, že je Yerba Maté pevnou součástí kultury jihoamerických států, kde ji popíjejí všichni a pořád – mladí, staří, sportovci i běžná populace. Maté můžeš ve stylové kalabase popíjet během učení, či před fyzickou aktivitou – podporuje totiž nejen mentální, ale rovněž fyzickou výkonnost, kdy snižuje únavu, dodává energii a podporuje vytrvalost. [R,R] Není proto divu, že ji s oblibou popíjejí i hvězdy světového fotbalu jako je Lionel Messi či Neymar Jr. Díky antioxidačnímu potenciálu, který převyšuje i zelený čaj snižuje maté tělesnou zánětlivost. Příjemným benefitem je i nemalý obsah minerálních látek. Ne nadarmo se spousta jihoamerických obyvatel řídí motem "Yerba maté je víc než jen nápoj – je to způsob života."  

 

Káva 

Lahodný nápoj ze sušených plodů kávovníků je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Stimulačně působící kofein podporuje mentální výkonnost [R] a antioxidanty v kávě obsažené nás chrání proti působení volných radikálů [R]. Není divu, že pravidelná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem onemocnění oběhové soustavy a onemocněních mozku. [R,R] Skrze modulaci dopaminového a adenosinového systému nám šálek kávy nejen dodá motivaci do jakékoliv činnost, ale rovněž si hravě poradí s únavou. [R,R] 

 

CDP cholin 

CDP cholin, známý také jako citicolin, je sloučeninou přirozeně se vyskytující v mozku. Jeho doplňováním zvýšíme hladiny acetylcholinu – neurotransmiteru zodpovědného za formaci paměti, pozornost, neuroplasticitu a celý proces učení. CDP cholin ti rovněž poskytne stavební materiály k tvorbě nových a opravě starých a poškozených struktur nervových buněk. Pokud chceš jeho účinky ještě umocnit, skvěle se hodí v kombinaci jak s maté, tak kávou. Jen pozor ať tě příval čisté energie a koncentrace nezaskočí!  

 

Omega-3 

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální (tělo si je nedokáže vyrobit) mastné kyseliny, které přirozeně získáváme ze stravy zejména skrze konzumaci kvalitních ryb a mořských plodů. Jedná se o nejvíce zastoupenou skupinu mastných kyselin v mozku a jejich nedostatečný příjem je spojen s nižším IQ, vyšší tělesnou zánětlivostí a nižšími kognitivními schopnostmi. Česko je navíc v konzumaci ryb, a tedy i omega-3 mastných kyselin hluboce pod optimální hladinou. Zatímco bychom měli mířit na příjem 500-2000 mg EPA+DHA (2 nejdůležitějších omega-3 MK), průměrný Čech nedosahuje ani na spodní hranici referenční meze. Přičteme-li k tomu prozánětlivý charakter moderní stravy bohaté na omega-6 mastné kyseliny, suplementace omega-3, např. V podobě oleje z tresčích jater, je důležitější než kdy dříve – nejen pro mentální výkonnost, ale pro celkové zdraví.  

 

Hořčík 

Hořčík je esenciální minerál, který se podílí na více než 600 enzymatických reakcích v celém těle. Je dokonce zodpovědný za produkci energie v samotných mitochondriích. Vlivem faktorů moderního způsobu života - zejm. Chronický stres, nekvalitní strava, nedostatek pohybu a spánku, znečištěné prostředí aj. Se jeho potřeba zvyšuje. Není divu, že je odhadem 50-70% světové populace v tomto prvku deficitní. Únava, bolesti hlavy, křeče... to jsou jen jedny mnoha příznaků, které jsou s nedostatkem hořčíku spojeny. Doplnění kvalitní formy hořčíku do optimální hladiny podpoří každý aspekt našeho bytí – sníží stresové vypětí, podpoří funkce imunitního systému, výkonnost i regeneraci. Hořčík je zkrátka minerálem, který by neměl chybět ve výbavě ani tobě!   

 

Ginkgo biloba 

Finálním, neméně důležitým nootropikem je tzv. “živoucí fosílie”, aka Ginkgo biloba (česky Jinan dvoulaločný), která je nejužívanější bylinkou pro podporu mozkových funkcí. Pro své zdravotní přínosy si dokonce ve státech jako je Německo vysloužila status léčiva! Skrze své antioxidační, adaptogenní, neuromodulační účinky a zvýšení průtoku krve do periferií (včetně mozku) podporuje paměť a jiné aspekty kognice. Muže zcela jistě potěší, že díky lepšímu prokrvení periferií podporuje kvalitu erekce a u žen pro změnu tato bylinka snižuje příznaky PMS. Jak můžeš vidět – jedná se o nootropikum se širokosáhlými účinky.

  

Co si z článku odnést?  

Můžeš žít bez nootropik? Samozřejmě. Pokud si však s týmem Complex na jedné vlně a usiluješ o maximalizaci potenciálu tvého těla i mysli, nootropika jsou nástrojem, který ti na tvé cestě za cílem pomůže. Nootropik je spousta – začni u těchto 6 s jistotou, že nesáhneš vedle. Jak řekl Alberta Einstein: "Mysl není nádoba, kterou je třeba naplnit, ale oheň, který je třeba zapálit." Tak se do toho pusť a zapal svůj oheň díky těm nejlepším nootropikům ještě dnes!  

komplexní suplementace

Další články

Jak se připravit na zkouškové?
Zkouškové, noční můra každého vysokoškoláka, je za dveřmi. Bylo to pro tebe vždy období plné učení, stresu, mentálního vyčerpání, minima spánku a hromady nekvalitního jídla...
jak získat zpět svou motivaci
Dopamin – neurotransmiter, který je zodpovědný nejen za naši motivaci, pocit odměny, vytrvalost, ale rovněž sebedůvěru, schopnost dlouhodobého plánování a odkládání odměny či schopnosti radovat...