Multivitamin: vyplatí se? Kdy a proč ho brát

Ačkoliv vitamíny ve formě doplňku stravy se vyrábí více než 100 let, největší boom zaznamenal trh se suplementy v 90. Letech 20. století. Boom, u kterého se nezdá, že by měl konce, jelikož konzumace doplňků stravy je stále na vzestupu. S přibývajícím množstvím suplementů na českém i zahraničním trhu cítíme potřebu uvést tvrzení na pravou míru, a proto vám v sérii edukativních článků věnujícím se doplňkům stravy budeme prezentovat nezkreslená data zkombinovaná s letitou zkušeností. Koho si vezme na paškál jako prvního? Přeci nejprodávanější doplněk stravy ze všech, multivitamin.

Multivitamin může být skvělým způsobem, jak dodat tělu esenciální výživu, která mu chybí.

Klíčové poznatky:

- Multivitamin doplňuje vyváženou stravu a dodává tak základní vitamíny, minerály a další živiny, které mohou v běžné stravě chybět.
- Individuální potřeby jedince, či skupiny obyvatel mohou zvyšovat potřebu konkrétních živin.
- Nedosatečný příjem živin bychom nejdříve měli řešit skrze úpravu stravovacích návyků a teprve poté sáhnout po doplňcích stravy.
- Multivitamin může být praktickým a účinným řešením v případech, kdy je obtížné přijímat dostatek živin skrze stravu nebo kdy existují specifická stravovací omezení či limity.
- Kvalita a forma živin v multivitaminu se může lišit a je důležité vybírat renomované značky, které staví kvalitu na první místo.
- Multivitamin má sice pár vad na kráse, ale se všemi z nich se dá velmi efektivně pracovat.

 


    Co je to multivitamin a proč ho užívat?

    Multivitamin obsahuje kombinaci esenciálních vitaminů, minerálů a jiných živin s nutričním významem, který byl navržen za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav (takto prezentuje doplňky stravy legislativa v celé EU). Multivitamin, stejně jako všechny doplňky stravy, tedy neslouží jako náhrada pestré a vyvážené stravy, ale může být jejím skvělým doplněním.

    Ja tedy z definice doplňků stravy vyplývá, multivitamin by měl být až pomyslnou třešničkou na dortu, kdy dort je tvořen kvalitní, pestrou a celistvou stravou. Zde se však dostáváme do mírného rozporu s legislativou, jelikož na základě legislativy nesmíme oficiálně tvrdit, že pestrá a rozmanitá strava není schopná dodat tělu dostatek všech esenciálních živin, či jiných živin s nutričním či fyziologickým účinkem.

    Toto legislativní tvrzení má však malé vady na kráse. Zaprvé nezohledňuje individulní potřeby jedince. Zadruhé nezohledňuje potřeby konkrétních skupin lidské populace, které mohou mít na určité živiny vyšší nároky (např. sportovci). A zatřetí doporučené denní dávky vitamínů, minerálů a jiných živin jsou dávky, které jsou navrženy tak, aby pokryly minimální potřebu, nikoliv optimální potřebu pro danného jedince. Proto se v praxi, nehledě na legislativní tvrzení, drtivá většina z nás potýká s nedostatkem jedné nebo více živin.

     

    Co má multivitamin za úkol?

    Úkolem multivitaminu je tento nutriční nedostatek napravit. Multivitaminem tak můžeš podpořit funkce imuntiního systému, produkci energie, hormonální rovnováhu a celkové zdraví. Multivitamin by však neměl být naši primární volbou…

     

    Jak se vypořádat s nedostatkem živin?

    Konzumace kvalitního jídla by vždy měla být na prvním místě. Jídlo nám poskytuje nejen živiny, ale jídlem krmíme rovněž naše emoce, či střevní mikrobiotu. Jídlo je zároveň silným sociálním pojítkem a kulturní charakteristikou každého z nás. Jak se tedy s nedostatkem živin vypořádat?

    (1) Analýza stávajícího jídelníčku: Zapisuj si po několik dní až týdnů své stravovacín návyky a zjisti, které živiny ti v jídelníčku chybí. Skvělým pomocníkem můžeš být aplikace ZOF.

    (2) Pokus se napravit nutriční nedostatek skrze konzumaci potravin na konkrétní živinu bohatých: Například při nedostatku vápníku navýš příjem kvalitních mléčných výrobků a vhodných druhů semínek.

    (3) Teprve v momentě, kdy nejsme schopni nutriční nedostatek nahradit skrze konzumaci celistvé stravy, přichází na řadu snaha napravit nutriční nedostatek skrze suplementaci vhodných doplňků stravy. Například skrze kvalitní multivitamin.

     

    Proč většina z nás skončí u multivitaminu?

    Celý proces záznamu, analýzy a vyhodnocení jídelníčku a následné manipulace s příjmem konkrétních potravin vyžaduje (1) čas (2) odborné znalosti. Jelikož každý z nás exceluje v něčem jiném, není možné, abychom všichni byli výživovými poradci. Proto je druhý bod tím nejčastějším důvodem, proč se k individualizovanému doplňování živin většina z nás nedostane.

    V takovém případě přichází na řadu multivitamin: rozhodně ne nejideálnější řešení, avšak stále velmi efektivní řešení v případě, že chceme mít jistotu, že příjem všech esenciálních živin je dostačující. Díky širokému spektru obsažených živin na užívání multivitaminu nepotřebuje (1) odborné znalosti (2) výraznou časovou investici. Snadné a praktické... anebo ne?

    Tvým cílem by nemělo být do konce života užívat multivitaminový doplněk stravy. Tvým cílem by mělo být (1) Zapracovat na kvalitě  stravovacích návyků (2) Získat dostatek času a informací (ať už sám od sebe nebo od zkušeného výživového poradce) na to, aby si byl postupem času schopný užívat pouze ty živiny, které nutně potřebuješ.

    S rostoucí kvalitou tvé stravy upadne potřeba užívat multivitamin jednoduše proto, protože ti strava poskytne více živin, než ti poskytovala dříve.

    Znamená to, že je multivitamin nevhodný, špatný nebo dokonce nebezpečný, jak je mnohdy prezentováno? Nikoliv. Pouze musíme vědět kdy, jak a proč ho užíváme. Multivitamin je, stejně jako jiné doplňky stravy, nástrojem - je pouze na tobě, jak s tímto nástrojem naložíš.

     

    Které živiny nám chybí nejčastěji?

    Nejčastěji chybějícími vitamíny jsou vitamin D, vitamin B12 a železo. Co se týče sportovců, ti často potřebují malou dávku vitaminů navíc, jako je vitamin C pro podporu imunity, vitamin E pro regeneraci svalů, zinku a vitaminy skupiny B pro tvorbu energie. Tyto vitaminy se stanou tvými věrnými pomocníky v honbě za vrcholovým výkonem! Všechny živiny, vyjímaje železa, v multivitaminu NEXGEN PRO nalezneš.

     

    Proč nechodit pro multivitamin do lékárny?

    Ačkoliv to není pravidlem, většina výrobců multivitaminu upřednostňuje za účelem většího finančního zisku volbu méně kvalitních, cenově dostupnějších forem živin. S takovými multivitaminy se často setkáte i v lékárně, a proto si vždy pečlivě nastudujte jejich složení. Filozofií Complex je však “kvalita vždy na prvním místě”. Proto jsme zvolili multivitamin od značky reflex, která si zakládá na kvalitě použitých ingrediencí, a proto v multivitaminu NEXGEN PRO najdete vitamíny, minerály a jiné nutriční významné látky té nejvyšší kvality.

    reflex nexgen pro

    Možná rizika spojena s užíváním multivitaminu

    Více neznamená nutně lépe - u multivitaminu proto nepřekračujte doporučenou denní dávku. Mezi další, nejčastěji používáne argumenty “proti” multivitaminu patří:

    “Nelze upravit dávkování jednotlivých živin.”: Nezpochybnitelná nevýhoda, která však sama o sobě skrývá svou výhodu. V ideálním světě by každý z nás konzumoval přesné množství konkrétních živin, které vyhovují jeho individualitě. Takový přístup je však časově i vědomostně příliš náročný (viz výše) a pro mnohé z nás nerealizovatelný. V ideálním světě tedy nežijeme a multivitamin tak může být zlatou střední cestou v případě, že nechceme do suplementační strategie investovat kvanta času a energie.

    “Nemožnost oddělit dávkování v průběhu dne”: Vada na kráse, se kterou se však dá efektivně pracovat. Multivitamin v celé dávce nechceme kvůli obsahu některých antioxidačně působících látek (vitamín C a E, extrakt ze zeleného čaje a hroznových jader) užívat blízko tréninkové jednotky. Vysoké dávky antioxidantů totiž mohou narušovat adaptační mechanismy, které vedou k dlouhodobému progressu. Pokud tě tedy čeká např. odpolední trénink, je vhodnější multivitamin přijmou během dopoledne. Dávku multivitamínu užívej s 1-2 jídly během dne, ideálně se snídaní a obědem.

    “Narušená absorpce některých živin”: Ne všechny živiny si mezi sebou udržují přátelské vztahy. Takový vápník má tendenci narušovat vstřebávání několika živin, včetně zinku, železa a hořčíku. Právě proto, ho v multivitaminu NEXGEN PRO nenajdeš!

    “Proč multivitamin neobsahuje železo?” Pozorným zákazníkům možná neunikl fakt, že v multivitaminu chybí jeden z esenciálních stopových prvků – železo, a to z jednoho jednoduchého důvodu. Ačkoliv je železo stěžejní pro spoustu tělesných procesů, jeho suplementace by vždy měla být konzultována s odborníkem. Uchýlit bychom se k ní měli až v případě, kdy máme na základě krevních testů prokázanou jeho sníženou hladinu.

     

    Shrnutí

    Kvalitní multivitamin může být efektivní suplementační strategií – u někoho na přechodnou dobu, u někoho po dobu výrazně delší. Nejedná se o ideální řešení, avšak v mnoha případech je to jediné možné řešení. Ne každý je schopný vyladit stravu do posledních detailů způsobem, aby přijímal dostatek všech živin. Právě v těchto situacích může být užívání kvalitního multivitaminu více než vhodné. Multivitamin je nástroj a je pouze na tobě, jak ho využiješ! S REFLEX NEXGEN PRO však budeš mít jistotu kvality.

    Jan Tobiška

    komplexní suplementace

    Reflex Nexgen Pro Multivitamín - 90 kapslí

     
    449 Kč

    Další články

    kvalitní spánek
    Kvalitní spánek je základem pro produktivní den, lepší náladu a lepší mentální funkce. Chceš-li využít sílu spánku naplno, je nezbytné zavést si předspánkovou večerní rutinu....
    Jak se připravit na zkouškové?
    Zkouškové, noční můra každého vysokoškoláka, je za dveřmi. Bylo to pro tebe vždy období plné učení, stresu, mentálního vyčerpání, minima spánku a hromady nekvalitního jídla...