Ashwagandha - starověká bylinka pro pevné zdraví a lepší výkon!

Říkají ti něco problémy jako stres, úzkosti, únava, nevýkonnost, špatný spánek nebo nízký testosteron? Pokud ano, určitě tě potěší tento článek, ve kterém ti představíme jeden z efektivních nástrojů jak se s těmito problémy vypořádat: Ashwahandhu!

 

Co je to Ashwagandha?

Ashwagandha je rostlina, klasifikovaná jako adaptogen, pocházející z Indie, kde byla po staletí používána v ájurvédské medicíně. Nicméně našla uplatnění i ve světě evidence-based a v současnosti existuje více než 1600 odborných publikací zabývajících se jejími účinky.

Ashwagandha účinky

Jak Ashwagandha funguje?

Ashwagandha obsahuje řadu bioaktivních látek. Předpokládá se, že tyto látky mají vliv především na osu hypotalamus-hypofýza-nadledviny, a tak vedou ke snížení hladiny kortizolu a to o 14.5-27.9%. Kortizol je hormon produkovaný nadledvinami, který hraje klíčovou roli v reakci organismu na stres. Často je proto označován jako "stresový hormon". Kortizol pomáhá regulovat celou řadu různých procesů, včetně metabolismu, imunitního systému nebo krevního tlaku. Kortizol je sice nezbytný pro normální tělesné funkce, ale pokud jsou jeho hladiny chronicky zvýšené může mít negativní účinky na zdraví, kdy způsobuje například zvýšenou úzkost, poruchy spánku a zhoršení funkcí imunitního systému. Mezi další funkce ashwagandhy patří také její protizánětlivý efekt a podpora funkce neurotransmiterů v mozku.

 

Účinky Ashwagandhy:

1. Snížení kortizolu
2. Zmírnění stresu
3. Zlepšení kvality spánku
4. Zlepšení sportovního výkonu
5. Optimalizace funkcí imunitního systému
6. Zvýšení hladiny testosteronu
7. Zlepšení kvality spermatu
8. Zlepšení sexuálního prožitku

    Pojďme si je teď všechny rozebrat! 

     

    Jak ovlivňuje Ashwagandha mentální zdraví?

    Mentální zdraví je jeden z základních pilířů COMPLEXního přístupu ke zdraví. Bohužel může být v dnešní uspěchané době někdy těžké, být psychicky úplně v pohodě. A právě Ashwagandha může být jeden z tvých pomocníků ke zlepšení mentálního zdraví. Hned několik randomizovaných dvojitě zaslepených studií ukázalo významné snížení příznaků úzkosti a vnímaného stresu. Co víc, ashwagandha má také pontenciál snižovat projevy deprese. Tato studie totiž ukázala klinicky významné zlepšení deprese i úzkosti.

     

    Jak ovlivňuje Ashwagandha spánek?

    Spánek je jeden z nejdůležitějších pilířů zdraví a v budoucnu se od nás o spánku dozvíš nespočet informací. Dneska se budeš muset spokojit jen s tou informací, že ashwagandha je jeden ze suplementů, které pozitivně ovlivňují spánek. Tady jsou důvody proč: Studie s 50 účastníky ukázala, že užívání 600 mg ashwagandhy denně po dobu 12 týdnů ve srovnání s placebem výrazně zlepšilo nejen kvalitu spánku ale i bdělost a energii po probuzení. Jiná studie, zabývající se lidmi s nespavostí poukázala na to, že skupina která užívala ashwagandhu, potřebovala kratší čas k usnutí ve srovnání s placebem. Můžeš tak ashwagandhu užívat na denní bázi ke zlepšení kvality spánku nebo třeba jen nárazově, když nebudeš moct usnout.

     

    Jak ovlivňuje Ashwagandha sportovní výkonnost?

    Ano i ve světě sportovců má ashwagandha své místo. Ať už jsi vytrvalostní nebo silový sportovec, muž nebo žena ashwagandha může zlepšit tvůj sportovní výkon. Tato meta-analýza ukazuje, že ashwagandha může zvýšit jak silovou tak kardiovaskulární výkonnost u mužů i žen. Další meta-analýza poukázala na to, že užívání ashwagandhy napomáhá k zvýšení VO2max - jednoho z nejvýznamnějších ukazatelů jak fyzické zdatnosti, tak délky a kvality života.


    Jak ovlivňuje Ashwagandha imunitní systém?

    Pokud je člověk dlouhodobě ve stresu, má také dlouhodobě zvýšené hladiny kortizolu, což vede ke snížení funkce imunitního systému. Jak už jsem zmínil výše, ashwagandha snižuje hladiny kortizolu a pomáhá tak i k dosažení optimální funkce imunitního systému.

     

    Jak ovlivňuje Ashwagandha sexuální zdraví?

    Ashwagandha zvyšuje hladinu testosteronu a to až o 14.7% ve srovnání s placebem. To rozhodně není zanedbatelné množství. Co víc, zlepšuje i počet, kvalitu a pohyblivost spermií. Ashwagandha tak může, vzhledem k tomu, že počet spermií u průměrného muže klesl mezi lety 1973 - 2018 o více jak polovinu, sloužit jako nástroj pro zlepšení kvality spermií.

    Naopak ženy jistě potěší studie, která ukázala, že u žen užívání 600mg ashwagandhy vedlo ke zlepšení sexuálního prožitku, jako je touha, vzrušení, lubrikace, orgasmus a uspokojení.

    Ashwagandha může podporovat výkonnost.

    Je Ashwagandha bezpečná?

    Ze všech dostupných dat vyplývá, že Ashwagandha je pro zdravou populaci bezpečná. Například přehled 69 studií ukázal, že Ashwagandha je bezpečným a efektivním nástrojem pro dosažení řady cílů, které jsou zmíněny v předchozí části.

     

    Kdo by neměl Ashwagandhu užívat?

    Obecně doporučujeme se před užíváním jakéhokoliv doplňku stravy poradit se svým lékařem. Nicméně zde pro představu uvádíme několik případů, kdy by Ashwagandha neměla být užívána: těhotenství, karcinom prostaty, užívání psychiatrických léčiv, onemocnění štítné žlázy.

     

    Jaké je dávkování Ashwagandhy?

    Obvyklá dávka je 600 mg, ale u dávky 1000 mg byla pozorována lepší účinnost. Ashwagandha, kterou nalezneš u nás na Complexu, obsahuje v jedné kapsli 300 mg, takže můžeš užívat 600 mg a při náročnějším období snadno zvýšit dávku na 900 mg a dosáhnout tak lepší efektivity.

     

    Kdy a proč užívat Ashwagandhu?

    To si musíš vyhodnotit sám v rámci svého celkového životního stylu. Pro představu uvádím svůj přístup k Ashwagandhě: Užívám ji dlouhodobě během mentálně náročnějších období, jako je zkouškové období, abych snížil hladinu stresu. Krátkodobě ji také užívám po náročných fyzických aktivitách, jako jsou závody, ale ne hned po závodě, abych jejím protizánětlivým efektem neovlivnil adaptační mechanismy těla. Užívám ji také, pokud jsem z nějakého důvodu neudělal svoji večerní rutinu, ashwagandha mi pomáhá se zklidnit, zrelaxovat a rychleji usnout.

    Doufám, že se ti článek líbil a odneseš si z něj informace, které ti pomohou posunout tvůj COMPLEXní životní styl ještě o něco dál. Pokud máš jakékoliv dotazy nebo se chceš o Ashwagandhě dozvědět ještě více, neváhej nás kontaktovat!

    Pavel Straka

    komplexní suplementace

    Viridian Organic Ashwagandha Extract - 60 kapslí

     
    549 Kč

    Další články

    ideální ranní rutina
    Každé ráno máme šanci na nový život. Pokud se chceš do nového života budit ospalý, bez energie a chutě do života, dnešní článek není pro...
    Jak se připravit na zkouškové?
    Zkouškové, noční můra každého vysokoškoláka, je za dveřmi. Bylo to pro tebe vždy období plné učení, stresu, mentálního vyčerpání, minima spánku a hromady nekvalitního jídla...