Jak maximalizovat výkon mozku? - 6 vědou podložených tipů

Výkonný mozek je v dnešní rychlé době naprosto zásadní výhoda. Mozek, který jede od rána na 110 % ti pomůže k rychlému dosažení tvých cílů ať už jsi student, podnikatel, manažer nebo třeba sportovec.

Každý z nás zná ten stav, když se prostě blbě vyspíme, celý den jsme úplně mimo, nemyslí nám to, děláme špatná rozhodnutí a na konci dne zjistíme, že jsme skoro nic produktivního neudělali. Naštěstí existuje pár jednoduchých strategií, které ti pomohou ze špatných dnů udělat ty dobré a z dobrých dnů ty skvělé. Jsi připraven dát unaveným dnům s brain fogem sbohem? Tak to je tenhle článek přesně pro tebe! 

Nootropika zvyšují mentální výkonnost.

Chlad podporuje mentální výkon

Jen málo co tě probere jako studená sprcha či káď. Během vystavení se chladu se ti ve zvýšené míře začnou vyplavovat neurotransmitery jako dopamin, adrenalin a noradrenalin, které ti dají jasnou mysl, motivaci, pozornost, drive a energii na několik hodin.

Pokud máš pocit, že ses špatně vyspal či na tebe padla odpolední únava, studená sprcha je jasná volba. Nejenže opět nastartuje výkon tvého mozku, ale zároveň ti dá i pocit neporazitelnosti. Komu by se přeci chtělo lézt do studené vody? Ale když se odhodláš a zvládneš to, zvládneš ten den už všechno!

 

Wim Hof dýchání ti pomůže se soustředit

Popsat pocity, které při Wim Hof dýchání zažiješ je poměrně těžké, to je prostě něco, co musí člověk zažít. Wim Hof dýchání tě probere, ale v jiném smyslu než studená sprcha. Zatímco sprcha tě probere tím, že je to šok, u dýchání se dostaneš do takového stavu vědomí, ve kterém jsi extrémně přítomný a soustředěný, ale zároveň velmi klidný.

Nejlíp to můžu popsat tak, že v tobě Wim Hof dýchání, podobně jako chlad, vyvolá pradávné instinkty přežití, ale zároveň je dokážeš lépe usměrnit do maximální soustředěnosti, kterou budeš pociťovat ještě po několika hodinách.

 

Nejlepší suplement pro mentální výkon

Existuje celá řada suplementů, které ti s mentálním výkonem pomohou. Ať už se jedná o obyčejnou kávu či méně obyčejnou yerbu maté, l-theanin nebo CDP-cholin, můžeš čekat navýšení mentální výkonnosti. Pokud chceš ale mentální výkonnost pomocí suplementů maximalizovat, sáhni po MegaMind.

Co že to je MegaMind? MegaMind je náš nootropický suplement tvořen z 12 přírodních látek, který je navržen k tomu, abys po dobu 2-6 hodin pociťoval nával energie a soustředěnosti bez stresu.

☕ Kofein ti dá prvotní nával energie a soustředěnosti.

🌱 Theakrin ti pomůže energii a soustředěnost udržovat po zbytek dne.

💊 CDP-cholin ti pomůže s vyšším uvolňováním neurotransmiterů jako dopamin, noradrenalin a adrenalin.

🧠 L-tyrosin ti pomůže doplnit zásoby těchto neurotransmiterů.

🍵 L-theanin ti pomůže navodit flow a usměrnit tvou mysl na úkol před tebou, navíc potlačí nepříjemné požitky, jako třes, které někteří z nás po kofeinu zažívají.

🪴 Rhodiola rosea a Panax ginseng ti pomohou nejen zbavit se stresu a být v dobré náladě.

Ženšen pravý podporuje mentální výkonnost a snižuje stresové vypětí.

Odpočiň si pomocí NSDR

Co je to NSDR? NSDR znamená “non sleep deep rest“. Jedná se o metodu, kterou zpopularizoval Andrew Huberman, PhD, jenž slouží k maximální relaxaci za velmi krátký čas.

Většina NSDR protokolů trvá 10-20 minut, během kterých nespíš, ale děláš různé techniky, které relaxují tvé tělo i mysl. A jak ti to pomůže dostat z tvého mozku maximum? Pokud tvůj mozek jede od rána na plno, je dost možné, že odpoledne už bude dost KO. Těchto 10-20 minut strávenými NSDR, kdy tvůj mozek i tělo totálně vypnou ti jednoduše pomůže jet znovu naplno.

 

Neuroplasticita vylepší tvůj mozek

Pokud chceš, aby tvůj mozek dlouhodobě podával výkony, musíš ho k tomu trénovat. Je to to samé jako při sportu. Asi jen těžko zvedneš 100 kg na bench, bez toho abys předtím strávil pěkných pár hodin v posilovně. Díky tomu, že budeš mozek dlouhodobě zaměstnávat, vytvoříš si v mozku hustou síť neuronálních spojení, což je něco podobného, jako když ti po tréninku v posilovně narostou svaly.

Díky neuroplasticitě se ti doopravdy zvětší mozek. A k čemu ti to bude? Tvůj mozek pak bude jednoduše efektivnější, bude pro něj snazší se učit novým věcem, chápat souvislosti, pamatovat si informace, řešit problémy... Prostě to, k čemu ho vytrénuješ. A jak na neuroplasticitu? To se dočteš v našem článku o neuroplasticitě.

 

Jak spánek ovlivňuje mentální výkonnost?

Vzhledem k tomu, že jsme mentálně KO často právě po noci špatného spánku, asi pro tebe nebude žádným překvapením, že je spánek pro mentální výkonnost zásadní.

Spánek je naprosto nepostradatelný pro mozkové funkce jako je logické a racionální uvažování nebo řešení komplexních problémů. Přidejme k tomu sníženou pozornost, zhoršený reakční čas a víme, proč jsi po noci špatného spánku tak mimo. Naštěstí existuje hned několik strategií pro to, jak se vyspat jako král. A o těch se dočteš ve článku o spánku.

 

Je možné zlepšit mentální výkonnost?

Ano, existuje mnoho způsobů, jak můžeš svou mentální výkonnost podpořit. Díky dnešnímu článku máš k dispozici hned 6 strategií, díky kterým bude tvoje mentální výkonnost, produktivita a hladina energie během dne na úplně jiném levelu. Je tak už jen na tobě, aby ses vymanil ze světa brain fogu a dostal svoje vědomí na novou úroveň.

Pavel Straka

Complex

Další články

Top 5 doplňků stravy - jaké jsou nejlepší suplementy?
Jde jen těžko říct, jaké suplementy jsou nejlepší. Vždy jde o kontext, ve kterém je užíváš. Kdybych měl ale jmenovat 5 nejlepších suplementů, ze kterých...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...