Top 5 suplementů - jaké jsou nejlepší doplňky stravy?

Jde jen těžko říct, jaké suplementy jsou nejlepší. Vždy jde o kontext, ve kterém je užíváš. Kdybych měl ale jmenovat 5 nejlepších suplementů, ze kterých bude těžit každý, byly by to ty, o kterých si povíme v dnešním článku.

Jedná se totiž o suplementy, za kterými je množství kvalitních studií, jsou velmi bezpečné a prospěch z nich bude mít opravdu téměř každý. Jsi připravený poznat suplementy, které by měly tvořit základní stack 90 % všech lidí, co to myslí se svým well-beingem a výkonností vážně? Tak pojďme na to!

Protein je jedním z nejlepších suplementů.

Nejlepší suplementy jsou:

💪 Protein
🏋🏻‍♂️ Kreatin
💊 Hořčík
🧬 Multivitamin
🍣 Omega 3

 

    Proč užívat protein?

    K tomu, abychom docílili maximálního růstu svalů potřebujeme nejen cvičit, ale také užívat dostatek bílkovin strategicky rozdělený během dne. To v praxi znamená 1.6-2g bílkovin / kg tělesné váhy rozdělen do 3-4 porcí během dne. Dostat do sebe takové množství bílkovin jen z běžné stravy není vždy jednoduché, obzvlášť pokud si do toho člověk ještě hlídá kalorie. Tady přichází na řadu protein, který je rychlý a kvalitní zdroj bílkovin s minimálním možným množstvím kalorií.

    A co když nejsem žádný kulturista? Neboj dostatek bílkovin z tebe ještě kulturistu neudělá na to jsou potřeba trochu jiné “suplementy”. Každopádně svaly jsou důležité nejen k tomu, abys dobře vypadal, ale i pro to, že člověk po 40 ztrácí 1 % svalů ročně a s tím se pojí ztráta 3% síly ročně. (Pokud je i po 40 neudržuješ pomocí tréninku a bílkovin). To se nemusí zdát jako moc, ale věř mi, že se to za ty roky nasčítá. To, jakou jsi v mládí vybudoval svalovou základnu a to, jak efektivně svaly udržuješ ve vyšším věku pak může hrát zásadní roli v tom, jak moc aktivní budeš ve stáří.

     

    Proč užívat kreatin?

    Kreatin je jeden z nejefektivnějších, nejbezpečnějších a zároveň nejlépe studovaných suplementů. Proto o kreatinu najdeš na našem blogu hned 2 články, jeden se věnuje mýtům a druhý je o tom, jak kreatin funguje, proč a jak ho správně užívat. Pokud tak ohledně kreatinu nemáš zatím úplně jasno, přečti si články, ať můžeš udělat informované rozhodnutí.

    Pozitivní účinky kreatinu můžeme rozdělit do 2 kategorií. 1) sportovní výkonnost 2) mentální benefity.

     

    Jak mi kreatin pomůže při sportu?

    Po užívání kreatinu můžeš čekat účinky na sportovní výkon jako:

    ⬆️ Zvýšení výkonnosti při sprintech
    ⬆️ Nárůst síly
    ⬆️ Nárůst svalové hmoty
    ⬆️ Větší zásoby energie v podobě glykogenu
    ⬆️ Zvýšení laktátového prahu
    ⬆️ Zvýšená tolerance zátěže
    ⬆️ Rychlejší regenerace
    ⬇️ Snižuje dopad traumatického poškození mozku, to vzniká např. při kontaktních sportech

      To v praxi znamená, že ze zvýšené konzumace kreatinu bude těžit každý sportovec.

       

      Proč je kreatin dobrý pro mozek?

      Kreatin má na mozek hned několik pozitivních účinků, patří mezi ně:

      🧠 Snižení mentální vyčerpanosti
      🧠 Zlepšení paměti
      🧠 Zlepšení subjektivního well-beingu
      🧠 Zvyšení pozornosti
      🧠 Zlepšemé racionálního myšlení
      🧠 Snížení příznaků spánkové deprivace

       

      Proč užívat hořčík?

      Hořčík je nejen důležitý jako elektrolyt, což už možná víš z našeho článku o elektrolytech, ale podílí se i na fungování více než 300 procesů v lidském těle! Zároveň ho ale 70 % lidí nepřijímá ze stravy dostatek. Naopak je velmi obtížné mít v těle hořčíku přebytek, protože pokud má člověk zdravé ledviny, přebytečného hořčíku se snadno zbaví. To z něj dělá velmi bezpečný doplněk stravy, jelikož téměř nehrozí nežádoucí účinky z předávkování.

       

      Co mi přinese užívání hořčíku?

      V praxi se můžeš těšit na benefity jako:

      💊 Zlepšení kvality spánku
      💊 Zvýšení sportovní výkonnosti
      💊 Redukce příznaků deprese
      💊 Menší PMS potíže
      💊 Omezení počtu i intenzity migrén
      💊 Snížení tělesné zánětlivosti

        Hledáš-li hořčík v té nejvyšší kvalitě, který ti přinese maximum benefitů, určitě sáhni po našem Complex Better Sleep Magnesiu, který navíc obsahuje aktivní formu vit. B6. Ten je důležitý pro tvorbu a metabolismus neurotransmiterů jako je serotonin, přezdívaný také hormon štěstí, nebo GABA, což je hlavní relaxační neurotransmiter.

         

        Proč užívat multivitamin?

        Asi tě nepřekvapí, že vitamíny a minerály jsou pro naše tělo důležité. Asi tě nepřekvapí ani to, že bychom je měli přijímat především ze stravy. Bohužel se to ne všem, včetně mě, vždy daří. Příkladem toho může být již zmiňovaný hořčík, jehož nedostatkem trpí 70% západní populace. Tady přichází na řadu multivitamin.

        Pokud tvůj jídelníček tvoří z velké části celistvé potraviny, ale chceš si být jistý, že netrpíš deficitem žádné mikroživiny. Zkus microdosing strategii. To znamená, že si dáš každý den multivitaminu jen malé množství. Jak toho dosáhnout? Na našem e-shopu najdeš multivitamin od Reflexu, kde je doporučená denní dávka 3 tablety. Takže si vezmi jednoduše jen 1 kapsli. Nebo ho ber třeba ob-den. Můžeš si tak být jistý, že ti nehrozí žádný deficit, ani když není tvá strava 100% vyladěná a zároveň ti nehrozí předávkování žádnou živinou.

         

        Proč užívat omega 3?

        Omega 3 mastné kyseliny jsou skupinou tuků, jež v dřívějších dobách tvořila velké procento našich jídelníčku. V dnešní době jich ale v běžné stravě najdeme žalostně málo a našim tělům to rozhodně neprospívá. Velká část Čechů nekonzumuje dostatek omega 3. Nejlepším zdrojem omega 3 jsou z mnoha důvodů hlavně ryby. V Evropě je doporučeno konzumovat okolo 20 kg ryb ročně. Průměrný Čech sní však jen 5.3 kg ryb za rok, to je nejméně v celé Evropě. Další věc je jejich kvalita, protože ruku na srdce, nechceme, aby většina z toho byl smažený kapr, jelikož při smažením se kvalita omega 3 znehodnocuje.

        Omega-3 chrání přes srdečními chorobami.

        Proč jsou omega 3 důležité?

        Omega 3 jsou důležité pro naše zdraví, protože tvoří část našich tkání, mají protizánětlivý efekt a vliv na metabolismus. To se projeví tak, že pozitivně ovlivňují kardiovaskulární a metabolické zdraví, mozkové funkce a mírní zánět. O omega 3 máme celý článek, takže pokud je to téma, které tě zajímá, určitě na něj mrkni.

        Teď si možná říkáš, jak si v tom udělat pořádek, abys na žádnou tabletku nezapomněl. Jednoduše! Pořiď si náš pill-box, který je navíc bez hormonálních disruptorů a měj tak všechny svoje suplementy pod kontrolou!

         

        Vyplatí se brát doplňky stravy?

        Rozhodně ano. Suplementy ti můžou pomoci se spoustou tvých cílů. Ať už se jedná o regeneraci, sportovní či mentální výkon a mnoho dalších oblastí života, jsou suplementy cenným pomocníkem. Je však potřeba vybírat takové, které jsou kvalitní, bezpečné a jejich účinek je potvrzen studiemi. Dnes jsme si představili ty suplementy, které v pomyslné hierarchii doplňků stravy tvoří naprostý základ. Tím pádem by je měl každý znát a většina z nás i užívat.

        Pavel Straka

        Complex

         

        Další články

        Top 5 suplementů na nachlazení - jaké jsou nejlepší suplementy proti nastydnutí?
        Chřipková sezóna je v plném proudu, a tak ti přinášíme tipy na suplementaci, které ti pomohou optimalizovat si imunitu a zatočit tak s chřipkou nebo...
        MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
        Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...