Top 5 suplementů na nachlazení - jaké jsou nejlepší suplementy proti nastydnutí?

Chřipková sezóna je v plném proudu, a tak ti přinášíme tipy na suplementaci, které ti pomohou optimalizovat si imunitu a zatočit tak s chřipkou nebo nachlazením! V dnešním článku se dozvíš, jaké suplementy jsou nejlepší na chřipku či nachlazení, jak fungují a jak tyhle suplementy správně užívat. Jsi připravený posunout svou imunitu na nový level? Tak jdeme na to!

Odolnost imunitního systému lze podpořit skrze suplementaci.

Jaké jsou nejlepší suplementy na nachlazení?

Na nachlazení je nejlepší užívat:

☀️ Vitamín D
🍊 Vitamín C
🥩 Zinek
💊 Hořčík
💪 Protein

 

Vitamín D podporuje imunitní funkce  ☀️

Vitamín D se podílí na správném fungování imunitního systému. Konkrétně vitamín D zlepšuje fungování bílých krvinek a snižuje zánětlivost. Je tedy důležité mít dostatečné hladiny vitamínu D. Vitamín D ale získáváme hlavně ze sluníčka, kterého je v chladných měsících v Čechách opravdu málo. V chladu se navíc lépe daří virům, které způsobují chřipku nebo nachlazení. Suplementace vitamínu D ti tak může pomoci dosáhnout optimálních hladin vitamínu D v krvi. Dostatečné hladiny vitamínu D se v praxi projeví sníženým rizikem infekcí horních cest dýchacích jako je nachlazení nebo chřipka.

 

Kolik mám brát vitamínu D?

K dosažení potřebných hladin vitamínu D v krvi je nejlepší užívat 2000 IU vitamínu D denně nebo 14 000 UI týdně. Ale nejlepší je, pokud se tvá suplementace vitamínu D odvíjí od reálných hladin v krvi.

 

Pomůže mi vitamín C s nachlazením?  🍊

Vitamín C je asi nejznámějším doplňkem stravy užívaným proti nachlazení. Vitamín C je silným antioxidantem, což znamená, že se podílí na snížení zánětlivosti v těle. Je proto účinný zejména pro zmírnění symptomů a zkrácení doby nachlazení. Pokud jsi sportovec, pravidelné užívání vitamínu C ti pomůže snížit riziko vzniku nachlazení až o 50%! Jen si dej pozor, abys vitamín C užíval až několik hodin po tréninku, jinak si můžeš narušit potréninkovou adaptaci.

 

Kolik mám brát vitamínu C?

Pokud chceš brát vitamín C pro jeho antioxidační vlastnosti, podporu tvorby kolagenu nebo vstřebávání železa. Stačí několik set mg. Pokud se však chceš díky vitamínu C dostat rychleji z nachlazení, doporučuje se denní dávka 1-2g. To je ale problém, protože klasické formy vitamínu C dokáže tvoje tělo vstřebat jen 200mg. U nás na COMPLEXu však najdeš vitamín C v patentované formě PureWay, která ti umožní vstřebat i několik gramů najednou.

Vitamín C je efektivním suplementem pro podporu imunity.

Zinek a imunita  🥩

Zinek je jeden z nejlepších suplementů na podporu imunity a boj proti nachlazení. Podílí se totiž na tvorbě buněk imunitního systému, a navíc podporuje správné fungování sliznic, takže se ti viry do těla nedostanou tak snadno. Předpokládá se, že deficit Zinku je zodpovědný až za 16 % infekcí dýchacích cest. Existuje mnoho studií, které ukazují, že suplementace zinkem snižuje riziko vzniku nachlazení nebo chřipky. A pokud onemocníš, zinek ti pomůže se z toho rychleji dostat.

 

Kolik mám brát zinku?

Pro prevenci infekce a další výhody jako je hormonální rovnováha nebo zdraví mozku užívej 10-15mg denně. Pokud se chceš rychleji dostat z nachlazení ber denně 30mg zinku. U suplementace zinku je navíc potřeba zvýšit příjem mědi. V suplementu, který máme na COMPLEXu najdeš rovnou zinek i měď v dávce 15mg a 250 μg. Takže to máš vyřešeno.

 

Pomůže mi hořčík s imunitou?  💊

Nedostatkem hořčíku trpí okolo 70% populace. Tento nedostatek je zároveň spojován s horším fungováním imunitního systému a zvýšenou zánětlivostí. Hořčík má ale další obrovskou výhodu. Pokud ho užíváš ve formě bisglycinátu, pomůže ti se zrelaxovat a mít tak kvalitnější spánek. A jak jistě víš, hluboký a dlouhý spánek hraje pro naši imunitu obrovskou roli. Nejenže se tak užíváním hořčíku zbavíš jeho případného nedostatku, ale navíc podpoříš imunitu tím, že budeš spát jak miminko.

 

Jak zlepšuje protein imunitu?  💪

Ano, čteš správně. Pro správně fungující imunitní systém je důležitý dostatek bílkovin. Bílkoviny nejsou důležité jen pro budování svalů. Podílí se totiž na stavbě a fungování každé buňky v našem těle, a to včetně buněk imunitního systému. Máš-li pocit, že nepřijímáš ze stravy dostatek bílkovin, vhodným řešením může být pořídit si syrovátkový protein.

 

Kolik mám denně jíst bílkovin?

Běžný člověk by měl jíst alespoň 1.2-1.8g bílkovin/kg tělesné váhy. Sportovci by měli konzumovat 1.6-2g/kg tělesné váhy a starší lidé okolo 1.5g/kg tělesné váhy.

 

Vyplatí se užívat suplementy na nachlazení?

Ano, je hned několik suplementů, které ti pomohou posílit imunitní systém a dostat se tak rychleji z nachlazení, nebo ho v lepším případě vůbec nechytit. Je však důležité si uvědomit, že pro správně fungující imunitní systém je nezbytné kvalitně jíst, spát a přiměřeně sportovat.

Pavel Straka

Complex

Další články

Jak lépe regenerovat? - 3 pokročilé strategie
Regenerace je možná tou nejopomíjenější součástí sportovní přípravy. Obzvlášť mladí sportovci mají ve zvyku regeneraci spíš ignorovat. Je ale důležité si uvědomit, že trénink je...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...