Co je to Neuroplasticita a jak ji využít ve svůj prospěch?

Neuroplasticita, každý z nás už tento pojem asi slyšel, ale co to vlastně je? V dnešním článku si řekneme o neuroplasticitě vše, co o ní potřebuješ vědět. Dozvíš se, co to je, jak se mění v průběhu života, jak nám může pomoci překonat či předejít různým onemocněním a jak jí využívat ve svůj prospěch a co můžeme dělat, abychom neuroplasticitu maximalizovali. Po přečtení článku tak budeš vybaven potřebnými informacemi a praktickými radami jak se starat o svůj mozek a na oplátku z něj pak dostat maximum pro kvalitní a úspěšný život. Tak pojďme na to!

Efektivita a zdraví tvého mozku jsou z velké části ovlivněny prostředím, ve kterém se nacházíš.

Klíčové informace o neuroplasticitě

- Neuroplasticita je proces, kdy se mozek mění na základě různých podmětů.
- Neuroplasticity je mozek schopný po celý život.
- Neuroplasticitu přímo ovlivňuje naše chování, myšlenkové pochody nebo vizualizace.
- Pokud chceme žít kvalitní a spokojený život, musíme tomu přizpůsobit naše chování a myšlenky, náš mozek se na to neuroplasticitou adaptuje a požadované výsledky se stanou automatické.
- Čím více impulzů k neuroplasticitě mozku dáváme, tím hustější síť spojení si vytvoříme a tím více budeme mentálně fit i ve stáří nebo po úrazech hlavy.
- Neuroplasticitu můžeme podpořit pomocí zvýšené pozornosti a soustředění, sportu, kvalitního spánku, suplementů a vyhýbáním se věcem, které mozku škodí.

 

 

Co je to neuroplasticita?

Neuroplasticita je schopnost našeho mozku adaptovat se na vnější nebo vnitřní podněty tím, že změní svou strukturu, funkce nebo spojení. To je poměrně složitá definice, tak si jí pojďme rozebrat, ať dává smysl. To, jaké děláme činnosti, má vliv na náš mozek. Třeba to, že se naučíme hrát na nový hudební nástroj, novou řeč nebo jen to, že zařadíme nějaký nový návyk jako nošení červených brýlí před spánkem. To stejné platí i pro naše myšlenky - díváme na svět negativně nebo pozitivně, jaké mínění máme sami o sobě, děláme vizualizační cvičení atp. Náš mozek na všechny tyto podměty reaguje tak, že se mění, a to tak, že mění svojí strukturu, spojení, nebo funkce. Díky této adaptaci (možnosti mozku se změnit) jsme pak schopní hrát na hudební nástroj, mluvit cizí řečí a nový návyk, který jsme chtěli zařadit, se stane automatickým.

To znamená, že náš mozek - naše schopnosti, pocity, mindset nejsou pevně dané, ale mění se v závislosti na tom, jaké impulzy mozku dáváme. Dávej tedy svému mozku ty správné impulzy!

 

Má i dospělý mozek schopnost neuroplasticity?

Ano, dříve se věřilo, že neuroplasticita se objevuje jen v dětství, ale bylo zjištěno, že určitý stupeň neuroplasticity máme po celý život. Neuroplasticitu tak můžeme rozdělit na vývojovou a dospělou. Vývojovou neuroplasticitu máme od narození až přibližně do 25 let. Funguje pasivně, to znamená, že se náš mozek přetváří jen na základě toho, co je v našem okolí. Z toho vyplývají 2 věci:

(1) Jsme schopni se naučit velké množství informací a návyků bez vynaložení velkého úsilí, ale
(2) Je důležité, aby okolí které nás utváří bylo kvalitní.

 

Pokud jsi tedy mladý, nebo jsi rodič, dej si pozor na to, aby ve tvém okolí/okolí tvého dítěte, byli takoví lidé a takové návyky, které povedou ke kvalitnímu životu.

Druhým typem neuroplasticity je neuroplasticita dospělá. Dospělý mozek už není tak snadno pasivně ovlivňován svým okolím, ale je ovlivňován naší aktivní snahou o to se naučit novou informaci, dovednost, nebo změnit svoje návyky či mindset.

 

Proč je neuroplasticita důležitá?

Už ti asi dochází, proč je neuroplasticita tak mocný nástroj. To, co děláme a jak přemýšlíme, ovlivňuje vývoj našeho mozku a náš mozek řídí celý náš život. Je tak jen na tobě jestli povedeš svůj mozek k tomu, aby se učil novým dovednostem a měl takový způsob vnímání okolního světa i sebe sama, který tě udělá v životě šťastným a úspěšným, nebo jsi se naopak propadal do začarovaného kruhu negativity a neúspěchu.

Neuroplasticita je tedy důležitá pro to, jak vedeme svůj život, ale to není všechno. Neuroplasticitu můžeme využít i při léčbě po úrazech mozku, chronických bolestech, či zpomalení kognitivního dopadu stárnutí nebo léčbě deprese a ADHD.

Neuroplasticita ti umožňuje být fit i v pokročilém věku!

Jak využít síly neuroplasticity?

Sílu neuroplasticity můžeme rozdělit do 2 kategorií: cílená neuroplasticita a souhrnná neuroplasticita.

(1) Cílená neuroplasticita: Chceme-li se naučit nový jazyk, hrát na hudební nástroj, boxovat, navyknout si na to, že budeme každý den číst 10 stránek, nebo nebudeme hned po probuzení chodit na sociální sítě, musí se na to náš mozek pomocí neuroplasticity adaptovat. Tady jde o poměrně jednoduchý proces, musíme danou aktivitu trénovat tak dlouho, než se vytvoří nové neurální spojení a proces se tak zautomatizuje.

(2) Souhrná neuroplasticita: Za těch několik let, které jsem strávil jako medik v nemocnicích, jsem se setkal s mnoha důchodci. Někteří z nich byli na svůj věk v extrémně dobré mentální kondici, vtipkovali, měli nekonečnou zásobu informací, znalostí a skvělý nadhled nad svým zdravotním stavem. Naopak jiní, často ani ne tak staří, mnohdy nevěděli, s čím se léčí, jaké berou léky nebo proč vůbec jsou v nemocnici a komunikace s okolním světem pro ně byla obtížná. Co tedy rozhoduje o tom v jaké kondici bude ve stáří náš mozek? Jeden z hlavních ovlivnitelných faktorů je právě neuroplasticita. Čím více neurálních spojení si v mozku za život vytvoříme, tím menší dopad stárnutí na náš mentální stav má. To si můžeme představit poměrně jednoduše. Nervové buňky v mozku si představme jako tečky a spojení mezi nimi jako čárky, jedna tečka může být spojena s mnoha dalšími tečkami. Čím více spojení mezi tečkami máme, tím je náš mozek komplexnější. S věkem nebo třeba úrazy či onemocněními mozku některé tečky a spojení mezi tečkami zanikají. Čím hustší síť jsme tedy vybudovali, tím menší problém nastává, když určité části zaniknou. Souhrnná neuroplasticita je tedy souhrn všech neurálních spojení, které jsme si vytvořili v mladém věku tím, v jakém okolí se pohybujeme a později i tím, co se sami učíme - sporty, umění, jazyky, hlavolamy, nové znalosti. Z toho vyplývá, že pokud chceme být mentálně fit i ve stáří, musíme mozek pořád zaměstnávat.

 

Jak maximalizovat neuroplasticitu?

Jak už jsme si řekli, základ je náš mozek pořád zaměstnávat, a to ideálně s takovými aktivitami a myšlenkami, které tvůj život nějak zlepší. Řeč je tedy o práci na mindsetu, sportovních dovednostech, učení nového jazyku atd.

Ovšem pokud chceš ovlivnění neuroplasticity maximalizovat, můžeš podniknout ještě tyto kroky:

(1) Navození pozornosti a soustředění - čím více pozornosti a soustředění dané aktivitě věnujeme, tím větší dopad na neuroplasticitu má. Pozornost a soustředění můžeš zvýšit třeba ledovou sprchou, kávou či yerbou maté před danou aktivitou.


(2) Chybuj - když se učíme něco nového, je přirozené, že děláme chyby. Právě to, že jsi udělal chybu, pak zvýší tvojí pozornost a negativní emoce s tím spojené ti pomohou lépe uchovat paměťovou stopu.

(3) Sport
 - při aerobním cvičení (kardiu) se tvoří látky jako BDNF nebo VEGF, které podporují tvorbu a přežití nervových buněk. Po několika měsících cvičení se nám zvýší množství šedé hmoty mozku (části mozku, ve kterých jsou těla nervových buněk) a pozorujeme pak zlepšení v paměti, rychlejší zpracovávání informací nebo zvýšení sebekontroly. Pokud chceš vědět, jak začít s kardiem, či jak kombinovat silový a vytrvalostní trénink, určitě si o tom přečti naše články.

(4) Spánek
 - jak už možná víš z našeho článku o spánku či zkouškovém, spánek je pro uchování paměťové stopy naprosto nezbytný. Pamatovat si informace je samozřejmě nezbytné, chceme-li se něco nového naučit. Pokud nevíš jak na kvalitní spánek, vše co potřebuješ vědět se dozvíš v tomto článku.

(5) Suplementy
 - existují i suplementy, které podporují mozek právě ve vytváření nových spojení, změnách struktury a funkcí na základě neuroplastických impulsů, které mozku dáváme. Patří mezi ně hlavně Lion's mane a Cordyceps. Oba tyto suplementy, stejně jako kávu s yerbou a brýle blokující modré světlo pro zlepšení kvality spánku najdeš na našem e-shopu.

(6) Omezení věcí, které mozku škodí
 - každý z nás určitě slyšel, že mozkovým buňkám škodí alkohol. To je rozhodně pravda, ale alkohol není jediným viníkem, mozku škodí také nedostatek spánku, některé drogy (ale třeba psychadelika mohou s neuroplasticitou pomoci, ale to jen nad rámec tohoto článku) či údery do hlavy.

 

Vyplatí se na neuroplasticitě pracovat?

Ano! Neuroplasticita je mocný nástroj pro učení se nových informací a schopností. Dále má vliv na to, jak vnímáš svět i sebe sama a v neposlední řadě zvyšuje tvoje šance, že budeš v důchodu mentálně fit. Díky dnešnímu článku už víš vše, co potřebuješ vědět, aby jsi z neuroplasticity dostal maximum. Tak hurá na to, tvůj mozek ti poděkuje!

Pavel Straka

Komplex

Další články

Jak se připravit na zkouškové?
Zkouškové, noční můra každého vysokoškoláka, je za dveřmi. Bylo to pro tebe vždy období plné učení, stresu, mentálního vyčerpání, minima spánku a hromady nekvalitního jídla...
top 5 suplementů pro mentální výkon
Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...