Adaptogeny: Proč a jak využít jejich síly?

Adaptogeny - bylinky, které mají potenciál udržet tělo i mysl v rovnováze, posílit odolnost a mentální i fyzickou výkonnost a podpořit celkovou pohodu. V dnešním článku tě s těmito mocnými bylinkami seznámím. Budeš tak vědět, co to adaptogeny jsou, jakými účinky disponují a zdali by si o jejich užívání měl uvažovat i ty.

Rhodiola rosea dokáže podporovat i psychickou výkonnost.

Klíčové poznatky:

- Adaptogeny jsou byliny, které zvyšují odolnost těla i mysli.
- Mezi nejznámější adaptogeny patří rhodiola rosea, ashwagandha, ginkgo biloba a ženšen pravý.
- Rhodiola rosea může zlepšit kognitivní funkce i fyzickou výkonnost, zvýšit hladinu energie a zmírnit příznaky úzkosti a deprese.
- Ashwagandha snižuje hladinu kortizolu, podporuje relaxaci a zvyšuje hladinu testosteronu.
- Ginkgo biloba podporuje paměť, zdraví mozku a snižuje příznaky deprese a úzkosti.
- Ženšen dokáže bojovat proti duševní únavě, zvyšuje hladinu testosteronu a podporuje určité aspekty kognice včetně paměti.
- Adaptogeny může užívat každý, kdo usiluje o zvýšení odolnosti - student, senior, rodič i manažer.
- Užívání adaptogenů má svá pravidla a více  lépe.

 

 

Co jsou adaptogeny?

Adaptogeny představují jedinečnou kategorii bylin hluboce zakořeněnou v tradičních léčebných systémech, jako je ájurvéda a tradiční čínská medicína. Adaptogeny se vyznačují schopností modulovat stresovou reakci organismu a podporovat stav rovnováhy při různých fyzických a psychických stresorech.

Adaptogeny tak posilují tělo i mysl. Lze je úžívat nejen v boji se stresem, úzkostmi a dalšími psychickými problémy, ale také pro posilování imunity, zlepšování sportovního výkonu, posílení libida, sexuálních funkcí a pro zlepšení celkové pohody.

Abychom mohli o bylince, či jiné látce (v současné době existují i syntetické adaptogeny, např. bromantan) říkat, že je adaptogen, musí splňovat přísná kritéria, která stanovil v roce 1940 Nikolaj Lazarev.

1. Musí mít pouze minimální nepříznivé působení na fyziologické funkce organismu.
2. Musí zvyšovat odolnost organismu proti nepříznivým vlivům nikoliv specifickým účinkem, ale prostřednictvím široké škály fyzikálních, chemických a biochemických faktorů.
3. Musí mít celkově normalizující účinek, zlepšující všechny stavy a nezhoršující žádný z nich.

Mezi nejznámější adaptogeny patří rhodiola rosea, ashwagandha, ginkgo biloba, či ženšen pravý - my se na všechny z nich v dnešním článku podíváme. Nejdříve však zjistíš, na jakém principu adaptogeny vlastně fungují…

 

 

Jak fungují adaptogeny?

Adaptogeny fungují zejména na principu horméze - situace, kdy malé dávky stresory (fyzického, či psychického) vybičují tělo k adaptaci a posilnění. Jak řekl Paracelsus: "Jen dávka dělá jed".

Na principu hormese funguje např. i všem známý trénink. Když na sval kladeš cvičením nároky, můžeš se zpočátku cítit trochu bolestivě nebo unaveně, ale sval poté zesílí a je schopný snést větší zátěž.

Stejně jako cvičení posiluje svaly, může i užívání adaptogenů, skrze írné zvýšení stresové zátěže, posílit odolnost těla i mysli.

 

 

Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea, neboli rozchodnice růžová je tajnou zbraní bájných vikingů. Její silné adaptogenní účinky jsou dány výskytem ve vysokých nadmořských výškách - Sibiře, Kavkazu, Alp. Roste dokonce i u nás - v Krokonoších a Hrubých Jeseníkách. Tradičně se bylinka používá jako prostředek proti únavě a ke zvýšení stresové odolnosti. Systematický přehled studií z roku 2022 dospěl k závěru, že “Rhodiola rosea se zdá být efektivním a účinným doplňkem pro podporu sportovího výkonu.”

Extrakt z rozchodnice růžové může mít rovněž imunomodulační, antidepresivní, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Za tyto účinky je zodpovědna řada aktivních sloučenin, z nichž nejdůležitější jsou rosavin a salidrosid. Pokud chceš mít jistotu, že užíváš kvalitní produkt, vyhledávaj extrak z kořene standardizovaný min. na 3% rosavinu a 1% salidrosidu - přesně takové charakteristiky splňuje Viridian Maximum Potency Rhodiola Rosea.

Pokud se rozhodneš pro každodenní užívání rozchodnice, miř na příjem max. 250mg (1 kapsle / den). Krátkodobě můžeš dávky navýšit, ale z dlouhodobého hlediska se nedoporučuje překračovat dení dávku 680mg. Konzumaci této i jiných bylinek vždy konzultuj se svým lékařem.

 

 

Ashwagandha

Ashwagandha, původem z Indie, Srí-Lanky a Pákistánu, známá rovněž jako Indický ženšen je základní bylinkou ajurvédy. V tradiční medicíně se používala jako životní tonikum - pro podporu síly, libida a snížení stresu.

Mezi její nejznámější účinky patří:

- Snížení kortizolu
- Zmírnění stresu
- Zlepšení kvality spánku
- Zlepšení sportovního výkonu
- Optimalizace funkcí imunitního systému
- Zvýšení hladiny testosteronu
- Zlepšení kvality spermatu
- Zlepšení sexuálního prožitku

    Více se o této bylince můžeš dočíst v článku: Ashwagandha - starověká bylinka pro pevné zdraví a lepší výkon!

    Extrakt z Ashwagandhy by měl být standardizovaný na obsah aktivních látek, tedy 4-5% withanolidů - přesně takový extrakt ti nabízí Viridian Organic Ashwagandha Extract.

    Čím náročnějším situacím v životě čelíš, tím vyšší dávku ashwagandhy si můžeš dopřát. Obecně však doporučujeme začít na dávkách nižších (300mg / 1 kapsle) a dávku případě navyšovat na 600mg (2 kapsle) či 900mg (3 kapsle)/ den.

    Ashwagandhu můžeš díky její schopnosti akutně snížit hladinu kortizolu užívat 90-120 minut před spaním pro kvalitnější spánek.

     

     

    Ginkgo biloba

    Ginkgo Biloba – nejčastěji užívaná bylinka pro podporu zdraví mozku. Mezi její další přínosy patří podpora cirkulace krve (např. při studených končetinách), antioxidační vlastnosti, snížení úzkosti, podpora mozkových funkcí, či snížení příznaků PMS.

    Jakou formu užívat? Extrakt by měl poskytovat 24 % ginkgo flavonových glykosidů a 6% terpen laktonů. Viridian Ginkgo Biloba je tak zárukou kvality.

    Pro akutní zlepšení mozkových funkcí užívej 120-240 mg 1-4 hodiny před výkonem a ke zmírnění kognitivního poklesu nebo podporu paměti 40-120 mg 3x denně s jídlem.

     

     

    Ženšen pravý

    Ženšen pravý (panax ginseng) je považovaný za krále všech ženšenů. Termín "Panax" je odvozen z řeckých slov pro "všehoj". V tradiční čínské medicíně je používaný pro širokou škálu účelů - podpora nálady, zdraví mozku, hladiny energie, imunity a libida.

    Mezi nejslibnější účinky ženšenu patří jeho antioxidační účinky, podpora nálady a podpora paměti - zejména v kombinaci s Gingko Biloba. Díky svým adaptogenním účinkům rovněž moduluje produkci kortizolu a zvyšuje tak stresovou odolnost.

    Tradičně je užíván v boji proti únavě a erektilní dysfunkci. U jedinců s nízkou hladinou testosteronu (např. jedinci s metabolickým syndromem a obezitou) může mít jeho suplementace pozitivní vliv na hladinu testosteronu.

    Ženšen pravý je jeden z nejmocnějších adaptogenů.

    Jak a kdy užívat adaptogeny?

    Adaptogeny jsou vhodné zejména pro ty z vás, kteří podléhají stresovému vypětí, mají vysokou míru fyzické aktivity, potýkají se s nízkým libidem, či drivem do života.

    Začleněním adaptogenů do svého režimu můžeš účinně zvládat stres, zvyšovat fyzickou a duševní výkonnost a podporovat celkovou pohodu

    Adaptogeny zkoušej jeden po druhém. Ačkoliv jsou bylinky ověřeny staletími praxe a vědeckými výzkumy, každý z nás je idnividuál. Zatímco pro někoho může být jedna z bylinek naprostým “zázrakem”, jiný dá přednost bylince jiné. Testuj a pozoruj, jak na konzumaci adaptogenu reaguješ a následně se rozhodněi, jaké adaptogeny se stanou pravidelnou součástí tvé rutiny.

     

     

    Mohu užívat více adaptogenů najednou?

    Ano, můžeš, ale více více  lépe: Adaptogeny zvyšují odolnost těla skrze mírné zvýšení stresu. Pokud budeš užívat příliš mnoho adaptogenů najednou nebo jeden adaptogen v příliš vysokých dávkách, můžeš na tělo klást příliš vysoký tlak. Pokud tedy kombinuješ více adaptogenů najednou, můžeš mírně snížit jejich dávku, jelikož mezi sebou mají synergický efekt.

     

     

    Mohu adaptogeny užívat dlouhodobě?

    Ano, můžeš, ale je vhodné adaptogeny cyklovat - např. 2-3 měsíce užívat ashwagandhu, poté 2-3 měsíce rhodiola rosea atd.

    Na závěr pamatuj, že ačkoli adaptogeny mohou být skvělými spojenci, nejsou to žádná magická řešení, která ti nahradí zdravý životní styl. Kvalitní strava, spánek, dostatek pohybu a zdravé sociální vztahy. To jsou jedny ze základních pilířů zdraví, pokud chceš na zdraví nahlížet COMPLEXně.


    Vyplatí se adaptogeny tedy užívat?

    Adaptogeny představují tradicí i vědeckými studiemi ověřenou strategií, jak se potýkat s nástrahami moderního světa - přemírou stresu, fyzickou aktivitou, nízkým libidem, či drivem do života. Od povzbuzujících účinků rhodioly přes zklidňující vliv ashwagandhy až po energizující vlastnosti ženšenu. Dej adaptogenům šanci i ty a přiblži se tak k odemknutí potenciálu tvého těla i mysli.

    Jan Tobiška

     

     

     

     

    Produkty zmiňované v článku:

    Další články

    co jsou nootropika
    Vítej ve fascinujícím světě nootropik! Pokud jsi někdy přemýšlel nad tím, jaké by to bylo využívat plný potenciál svého mozku, nootropika ti mohou poskytnout pěknou představu. Jsou...
    top 5 suplementů pro mentální výkon
    Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...