Tyrosin - jaké má výhody a kdy ho užívat?

Chceš podávat ty nejlepší mentální výkony i za stresujících podmínek? Ve svižném tempu života může být občas obtížné udržet si bystrou mysl a silné tělo během náročného studia, či tréninku. Existuje však aminokyselina, která dokáže negativní vliv stresových situací na naši náladu, paměť, pozornost i motivaci minimalizovat. Řeč je o L-tyrosinu, aminokyselině, kterou můžeš pro boj s akutním stresem využít i ty!

Tyrosin může být efektivním pomocníkem během náročného studia.

Klíčové poznatky:

- L-Tyrosin je přírodní aminokyselina, která pomáhá produkovat důležité neurotransmitery dopamin a noradrenalin.
- Hladiny dopaminu a noradrenalinu během stresujících podmínek klesají a negativně tak ovlivňují mentální i fyzické funkce.
- L-Tyrosin může skrze zabránění poklesu dopaminu a noradrenalinu podpořit pozornost, náladu a paměť za stresových podmínek jako je náročné studium, nekvalitní spánek, chlad, teplo, či náročný trénink.
- Suplementace L-Tyrosinem může být prospěšná pro sportovce, studenty, manažery a všechny, kteří usilují o maximální produktivitu i během stresujících podmínek.

 

 

Co je to L-tyrosin?

L-Tyrosin je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v potravinách jako jsou maso, mléčné výrobky, či vejce. Tyrosin slouží jako základní stavební kámen pro důležité neurotransmitery v mozku, včetně dopaminu a noradrenalinu. Ty hrají stěžejní roli při regulaci různých mozkových funkcí včetně nálady, motivace, pozornosti a paměti.

Během stresových podmínek (studium, trénink, chlad, teplo, hluk, vysoká nadmořská výška, spánková deprivace) však hladiny dopaminu a noradrenalinu klesají, což může snížit mozkové funkce. A právě v té situaci přichází suplementace tyrosinem vhod!

 

Jak tyrosin funguje?

Mechanismus účinku tyrosinu je poměrně snadný - během stresu dochází ke snížení hladiny neurotransmiterů dopaminu a noradrenalinu. Tyrosin, který slouží jako základní stavební kámen pro jejich syntézu, tak dokáže tomuto poklesu zabránit a tím pozitivně ovlivňuje řadu aspektů našeho fungování...

Tyrosin podporuje tvorbu dopaminu a noradrenalinu, a to zejména za stresových podmínek.

Funkce a výhody tyrosinu

Síly tyrosinu může využít každý z nás - ať už usilujeme o lepší akademické výsledky, chystáme se na náročný trénink, zažíváme období plné stresu nebo jsme se špatně vyspali.

Oblast, ve které tyrosin skutečně exceluje je jeho pozitivní vliv na kognitivní výkonnost a psychickou pohodu během stresujících podmínek. Mnoho studií prokázalo, že L-tyrosin může pomoci:

- Zabránit zhoršení kognitivních funkcí za stresujících, kognitivně náročných podmínek - chlad, teplo, fyzická aktivita, nekvalitní spánek, hluk, psychický stres aj.
- Zmírnit negativní dopad akutního stresu na paměť. Pokud je pro tebe zkouškové stresujícím obdobím, tyrosin ti tak může pomoci s uchováním naučených informací.
- Zlepšit náladu a kognitivní funkce u vojenského personálu během náročného výcviku.
- Zmírnit negativní dopad spánkové deprivace na mozkové funkce.
- Podpořit adaptaci na vysokou nadmořskou výšku. Jeho užívání bylo spojeno s menšími bolestmi hlavy, stresem, únavou, úzkostí, ospalostí a svalovou bolestí. Studie rovněž zaznamenala lepší náladu a kognitivní funkce v porovnání s placebem.

 

 

Jak užívat tyrosin?

Nyní víš, že tyrosin můžeš využít v celé řadě stresových situací. Víš však kolik, kdy a v jaké formě?

Ačkoliv většina studií na lidech prokázala největší přínos při užívání dávek 100-150 mg/kg tělesné hmotnosti l-tyrosinu (70kg jedinec = 7-10g l-tyrosinu), přínosy jsou na základě osobních zkušeností a zkušeností mých klientů, cítit již při dávkách 1500mg. Začni na nižších dávkách a postupně dávky navyšuj do té doby, než dosáhneš požadovaného efektu.

 

V jaké formě l-tyrosin užívat?

Na trhu a v nootropických doplňcích stravy najdeš 2 formy:

  1. L-tyrosin: Forma, na které byly provedeny všechny výše zmiňované studie.
  2. N-Acetyl-L-tyrosin: Rozpustnější forma tyrosinu, která však doposud nebyla klinicky testována. Je tedy nejasné, zdali vykazuje podobné nebo shodné účinky jako l-tyrosin. Pro její doporučení je tedy zapotřebí více výzkumu a její užívání nedoporučujeme.

 

Tyrosin užívej:

1. 60 minut před akutním stresorem: náročný a dlouhý trénink, náročné studium atd.
2. Po noci nekvalitního spánku.
3. Během náročného tréninku: Např. během vytrvalostních ultra-závodů.

 

A co L-tyrosin před posilovnou nebo během tréninku?

Posilovna, či jakýkoliv jiný trénink jsou bezpochyby stresory, které snižují hladinu dopaminu a noradrenalinu v mozku. Snížení koncentrace dopaminu v mozku během fyzické aktivity je dokonce jendím z hlavních důvodů, proč se dostavuje únava a vyčerpání. Proto může být tyrosin efektivní součástí pre-workout a intra-workout suplementace, např. v kombinaci s kávou, yerba maté, či CDP cholinem. Christian Thibaudeau - kanadský olympionik, trenér a legenda ve světě silového tréninku dokonce považuje l-tyrosin za nejlepší suplement pro podporu výkonnosti.

 

Kdo by neměl užívat tyrosin?

Užívání tyrosinu by se měli vyhnout lidé s hypertyreózou a lidé, kteří užívají inhibitory MAO, antipsychotika, či určité druhy antidepresiv. Pokud trpíš nějakými specifickými zdravotními problémy nebo užíváš léky, vždy se ohledně zařazení jakýchkoliv suplementů poraď se svým lékařem.

 

Vyplatí se tedy užívání l-tyrosinu?

L-tyrosin je snadnou, efektivní a bezpečnou cestou, jak podpořit mentální i fyzickou výkonnost, pozornost a motivaci během stresujících situací - ať už se jedná o změny teploty, trénink, studium, práci, výcvik, psychický stres, hluk či pobyt ve vysoké nadmořské výšce. Jedná se o suplement, který by neměl chybět v kvalitní pre-workout suplementaci. Miř na příjem 1,5-10g l-tyrosinu 60 minut před akutním stresorem, po noci nekvalitního spánku, či během dlouhého stresoru (např. vytrvalostní běh). L-tyrosinu se vyhni v případě, kdy užíváš inhibitory L-dopa, MAO, či máš nadměrnou funkci štítné žlázy. Nyní máš veškeré know-how potřebné k tomu, aby ses díky L-tyrosinu opět přiblížil k odemknutí plného potenciálu tvého těla i mysli. Vrhni se na to!

Jan Tobiška

Komplexní suplement

 

 

 

Název produktu

 

Další články

Ashwagandha
Říkají ti něco problémy jako stres, úzkosti, únava, nevýkonnost, špatný spánek nebo nízký testosteron? Pokud ano, určitě tě potěší tento článek, ve kterém ti představíme jeden...
top 5 suplementů pro mentální výkon
Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...