Proč nosit brýle proti modrému světlu?

Hodně lidí si COMPLEX spojuje právě s brýlemi proti modrému světlu. Zároveň okolo tohoto tématu ale panuje mnoho nejasností. Často dostáváme dotazy typu: Co to to modré světlo vlastně je? Jestli se v brýlích musí i spát? Jestli můžeš v brýlích hrát na počítači nebo koukat do mobilu? Jestli ty brýle doopravdy fungují? A mnoho dalších. V dnešním článku si proto zodpovíme nejčastější dotazy, probereme, jak světlo ovlivňuje náš spánek a jak ho pomocí brýlí hacknout. Po přečtení článku budeš mít všechno potřebné know-how, aby ses mohl dostat na nový level i v říši snů. Tak pojďme na to!

 

 

Klíčové poznatky:

- Modré světlo je část světla, kterou často nevidíme, ale obsahují jí všechna umělá světla (mobily, televize, počítače, žárovky) a třeba i sluníčko.
- Evolučně jsme si podle světla vytvořili denní (tzv. cirkadiánní) rytmus, který mění naše hladiny energie, soustředění a řídí tělesné procesy jako regulace krevního tlaku nebo vyplavování hormonů.
- Modrému světlu by jsme se měli večer a v noci vyhýbat.
- Díky brýlím proti modrému světlu se ti do očí žádné modré světlo nedostane ani při používání elektroniky.

 

Co je to modré světlo?

Všichni pořád mluví o nějakém modrém světle, ale ať se koukáš kam chceš, světlo co by svítilo modře najdeš jen stěží. Většina světel jako třeba z mobilu, počítače, sluníčka, nebo stropního světla je přece bílá. Tak proč s tím modrým světlem všichni pořád straší? Sluníčko, mobil a další věci, ze kterých jde bíle světlo, ve skutečnosti obsahují 4 barvy - modrou, zelenou, oranžovou a červenou. Smícháním těchto barev pak vzniká něco, čemu se říká viditelné světlo, které působí bíle. Modrá složka světla, neboli modré světlo, je tak mnohem běžnější, než se může na první pohled zdát.

Modré světlo je součástí slunečního záření během dne.

Proč je modré světlo špatné?

Nedá se říct, že by bylo modré světlo špatné, jako se vším jde o kontext. Je důležité si uvědomit, že se lidský druh vyvíjel několik milionů let a světlo v tom hrálo zásadní roli. Přes den bylo světlo velmi intenzivní a obsahovalo ve velké míře i modrou složku. V podvečer se intenzita (jas) světla zmenšovala a zároveň ubývalo modré složky. Každý z nás někdy obdivoval krásný západ slunce, a tak si určitě vzpomeneš, že západy bývají červeno oranžové = je v nich jen minimum modrého světla. To samé platí pro oheň, jen těžko v něm budeme hledat modrou složku. V noci pak byla intenzita světla a tím pádem i zastoupení jednotlivých barev naprosto minimální. V návaznosti na tyto světelné změny se nám vytvořil cirkadiánní rytmus. Rytmus, na jehož základě se nám mění pozornost, únava, energie, vyplavování hormonů, změny krevního tlaku a další tělesné procesy důležité pro optimální zdraví a výkonnost.

V noci se žádné modré světlo přirozeně nevyskytuje.

Z toho vyplývá, že modré světlo dává tvému mozku signál, že je den a máš tak být bdělý. Modré světlo je mocný nástroj, jak mít přes den energii, drive, podávat výkony a být v pozoru. Problém nastává, pokud jsme mu vystaveni i večer. Žárovka byla vynalezena v roce 1879, to znamená před 144 lety. To je ve srovnání s milióny let trvající evolucí naprosto zanedbatelné číslo. Rozhodně tak nejsme adaptování na to být i večer/ v noci obklopeni modrým světlem z lustrů, pouličního osvětlení, mobilů, počítačů či televizí. Když se znovu podíváš o pár řádků výš na to, jaký vliv na nás má modré světlo, uvědomíš si, že před spaním chceme dosáhnout přesného opaku. Modré světlo navíc blokuje vyplavování hormonu melatoninu, který se podílí nejen na spánku, ale i antioxidačních procesech, funkcích imunitního systému a regulaci hmotnosti.

 

Jak fungují brýle proti modrému světlu?

Už jsme si vysvětlili, že modré světlo je skvělé přes den, ale navečer a v noci se mu chceme vyhnout. Na to jak se ve večerních hodinách vyhnout modrému světlu máš v podstatě 2 možnosti: 1. Odstěhovat se do nějaké části světa, kam ještě nedorazily moderní technologie a žít s tamními lovci a sběrači. I když by to na pár dnů mohla být docela sranda, asi se shodneme, že dlouhodobě takhle žít nechceme. 2. možností je pořídit si brýle blokující modré světlo, a ty nosit 90-120 minut před spaním. Brýle totiž fungují tak, že k tvým očím nepropustí žádné modré a dokonce ani zelené světlo. Tvé oči a mozek tak budou z pohodlí domova dostávat signály, které dřív pralidé dostávali při západu slunce a ohni. Signály, že je čas, aby se tělo zklidnilo a šlo spát. Díky brýlím se ti pak bude lépe usínat, uvidíš, že po chvíli, co je budeš mít na sobě, se ti začnou klížit oči a tvoje postel bude vypadat naprosto neodolatelně. Další výhodou je vyšší kvalita spánku, což je jeden z naprosto základních pilířů toho jak být zdravý, spokojený a výkonný člověk.

 

Jak používat brýle proti modrému světlu?

Nos je každý den 90-120 minut před spaním. Když si je nasadíš, tak je už nesundavej, dokud nepůjdeš spát.

 

Musím v brýlích proti modrému světlu i spát?

Ne, v brýlích určitě nespi, sundej si je těsně před spaním. Jen se ujisti, že než si je sundáš, budeš mít v pokoji tmu a potom už nerozsvícej ani nekoukej do monitorů.

 

Budou mi brýle proti modrému světlu, když nosím dioptrické brýle?

Na COMPLEXu nabízíme 2 typy brýlí, jeden z nich je VisionX, který je designovaný přesně na to, aby jsi ho mohl nosit i přes dioptrické brýle a navíc tvým očím nepropustí žádné světlo.

 

Můžu se v brýlích proti modrému světlu koukat do mobilu/ počítače?

Ano, přesně na to brýle jsou! Můžeš tak pohodlně používat veškeré technologie bez toho, aby jsi narušoval svůj cirkadiánní rytmus.

 

Vyplatí se brýle proti modrému světlu?

Ano! Díky brýlím proti modrému světlu můžeš využívat všechny slasti moderní doby, jako jsou telefony, počítače, televize atd., bez toho aby jsi porušoval světelné podmínky, okolo kterých jsem se evolučně vyvinuli. Díky nošení brýlí podpoříš nejenom svoje zdraví ale bude se ti i lépe usínat. Tvůj spánek bude naprosto famózní a druhý den se tak probudíš plný energie a ready na to dobýt svět.

Pokud by jsi se chtěl dozvědět více o důležitosti spánku nebo jak na perfektní večerní rutinu, určitě koukni na naše články!

Pavel Straka

Komplex

Complex™ VisionX - brýle pro zlepšení kvality spánku

 
449 Kč 499 KčUšetříte 50 Kč

Další články

Jak efektivně bojovat se stresem?
Život v moderním světě může být díky obrovskému množství možností plný dobrodružství, příležitostí k osobnímu i kariernímu růstu a sebepoznání. Má však i své stinné...
kvalitní spánek
Kvalitní spánek je základem pro produktivní den, lepší náladu a lepší mentální funkce. Chceš-li využít sílu spánku naplno, je nezbytné zavést si předspánkovou večerní rutinu....