Lions mane: Houba podporující zdraví mozku

Při snaze o optimalizaci funkcí a zdraví svého mozku můžeš sáhnout po řadě suplementů. Jedním z takových je i medicinální houba zvaná Lions mane či Lví hříva. Jedná se o léčivou houbu s nootropickými účinky, bohatou historií tradičního užívání a stále větším množstvím vědeckých důkazů, které potvrzují její potenciální přínos. V tomto článku pronikneme do výhod této medicinální houby a zjistíme, jak z její konzumace můžeš benefitovat i ty!

Medicinální houba lions mane podpoří zdraví tvého mozku.

Klíčové poznatky:

- Lví hříva (Hericium erinaceus) je medicinální houba s nootropickými účinky.
- Díky hlavním aktivním látkám erinacinům a hericenonům dokáže stimulovat produkci NGF a BDNF.
- Lion’s mane podporuje regeneraci nervových buněk prostřednictvím stimulace růstových faktorů, jako jsou NGF a BDNF.
- Lion’s mane dokáže podpořit neuroplasticitu, neurogenezi a synaptogenezi, které přispívají k lepším kognitivním funkcím, kreativitě i paměti.
- Lion’s mane může být skvělým suplementem pro studenty, manažery, mentálně vytížené jedince i sportovce, kteří trpí na časté údery hlavy.

 

 

Co je Lion’s mane?

Lví hříva, známá rovněž pod jinými názvy jako jsou hericium, lions mane, korálovec ježatý či yamabushitake je houbou údajně používánou po tisíce let buddhistickými mnichy. Na rozdíl od jiných hub s klasickou nohou a kloboukem má korálovec dlouhé, splývavé, bílé úponky, které připomínají lví hřívu.

 

Je Lion’s mane nootropikum?

Korálovec se jeví zejména jako efektivní nootropikum - látka, která zlepšuje různé schopnosti lidského myšlení – od paměti až po koncentraci. Korálovec však vyniká zejména schopností podporovat neurogenezi a neuroplasticitu - tedy tvorbu nových a opravu poškozených struktur mozkových buněk (neuronů). Za primární účinné látky jsou považovány hericenony a erinaciny. Látky, které snadno prostupují skrze mozkovou bariéru, což umožňuje přímou interakci s mozkovými buňkami. Pomáhají tak mozku produkovat více nervových růstových faktorů, díky čemuž podporují jak funkci, tak strukturu nervových buněk.

 

Co je neuroplasticita a neurogeneze?

Zatímco dříve se myslelo, že po 30ti letech věku se denně ztrácí obrovský počet mozkových buněk (neuronů), kdy v 60ti letech věku byla podle odhadů v mozku přítomna pouze polovina původního množství neuronů, dnes víme, že počty neuronů se s věkem příliš nemění a snížení počtu neuronů u seniorů spíše koreluje s neurodegenerativními chorobami jako je Alzheimerova choroba.

Pokud poskytuješ mozku dostatečně prostoru a hlavně adekvátní stimuly, udržuje a moduluje již existující a aktivní nervové okruhy přidáváním nových buněk.

Proces regenerace a modulace mozkových buněk je na biochemické úrovni aktivován pomocí dvou proteinů: NGF a BDNF. Ty zvyšují neuroplasticitu, neurogenezi a tvorbu nových synapsí.

Pro dostatečnou tvorbu NGF a BDNF je zapotřebí:

- Učit se neustále novým věcem
- Vstupovat do sociálních interakcí
Provádět pravidelnou fyzickou aktivitu
Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek
- Kvalitní strava bohatá na všechny makro i mikroživiny
- Pravidelný sex

 

Neuroplasticitu, neurogenezi a tvorbu nových synapsí (aka zdraví svého mozku) navíc můžeš podpořit i skrze užívání vhodných doplňků stravy, jako je např. Lion’s mane, Gotu kola, hořčík, kurkumin, Ginkgo biloba či kofein.

Nemusíš se tedy bát - s vhodnými strategiemi můžeš udržet mozek v nejlepší kondici i do pokročilého věku.

 

Jaké jsou účinky Lion’s mane?

Účinky Lion’s mane sahají od podpory učení a kreativity, až po snížení příznaků deprese a úzkosti.

Lion’s mane dokáže díky zvýšené neuroplasticitě usnadnit mentální adaptaci a proces učení. Vznikem nových neuronů a synapsí (spoje mezi neurony) umožňuje Lion’s mane budování efektivnější neurální sítě, díky čemuž může zlepšit kognitivní schopnosti, konsolidaci paměti i schopnost učení.

Pro podporu kognitivních funkcí je pravděpodobě nutné užívat Lion’s mane dlouhodobě. V jedné malé japonské studii užívali Lion’s mane starší jedinci s mírnou kognitivní poruchou po dobu 16 týdnů. Skupina konzumující korálovec vykazovala výrazně vyšší skóre na stupnici kognitivních funkcí ve srovnání se skupinou užívající placebo. Přerušení suplementace však vedlo k poklesu kognitivních schopností, což poukazuje na nutnost užívání Lion’s mane po delší časový úsek.

Korálovcem můžeš stimulovat i svou kreativitu. Díky tvorbě rozsáhlé a efektivnější nervové sítě (skrze neurogenezi a synaptogenezi), získáváš snadnější přístup ke své dlouhodobé paměti, kde máš uložené spousty informací, o kterých nemáš možná ani páru.

Užívání Lion’s mane je rovněž spojeno se snížením příznaků deprese a úzkosti. Jedním z možných mechanismů účinků může být právě podpora neuroplasticity, která, jak víme, je během deprese potlačena, díky čemuž může dojít až k atrofii mozku. Druhým mechanismem účinky může být snížení zánětlivosti, či možné vytvoření nových myšlenkových map a vzorců.

Lví hříva navíc vykazuje potenciál pro zpomalení progrese Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Potvrzení těchto účinků si však vyžaduje další výzkum.

Schopnosti lví hřívy podporovat neurogenezi a neuroplasticitu můžeš využít i v případě, kdy trpíš na časté údery do hlavy - ať už jsi zápasník, judista, boxer, hokejista, či fotbalista.

Lions mane podporuje neurogenezi i neuroplasticitu.

Jak užívat Lions mane?

Miř na příjem 1000 - 3000 mg Lion’s mane / den ve formě kvalitního extraktu, jaký nabízí např. česká firma MycoMedica. V tomto případě tedy min. 2 kapsle denně nalačno.

Chceš mentální výkonnost posunout ještě na vyšší level? Zkombinuj Lions mane s jinými efektivními nootropiky, jako jsou yerba maté, káva, l-tyrosin, ginkgo biloba, CDP cholin, či kreatin.

 

Zázrak, který odemkne potenciál tvého mozku? 

Lion’s mane je medicinální houbou s nootropickými účinky, jejíž užívání je podloženo stovkami let tradice a nejnovějšími vědeckými poznatky. Využít její síly může prakticky kdokoliv z nás - sportovci, studenti, manažeři, starší jedinci - zkrátka kdokoliv, kdo od svého mozku požaduje pouze to nejlepší!

Jan Tobiška

MycoMedica Lion's Mane - 90 kapslí

 
649 Kč 690 KčUšetříte 41 Kč

Další články

co jsou nootropika
Vítej ve fascinujícím světě nootropik! Pokud jsi někdy přemýšlel nad tím, jaké by to bylo využívat plný potenciál svého mozku, nootropika ti mohou poskytnout pěknou představu. Jsou...
Adaptogeny: Proč a jak využít jejich síly?
Adaptogeny - bylinky, které mají potenciál udržet tělo i mysl v rovnováze, posílit odolnost a mentální i fyzickou výkonnost a podpořit celkovou pohodu. V dnešním...