Top 5 suplementů na zvýšení hladiny dopaminu

Máš pocit, že jsi pořád bez motivace, nemáš žádný drive a nechce se ti nic jiného než prokrastinovat? Je možném že máš nízké hladiny dopaminu.

V tom případě je tenhle článek přesně pro tebe, protože ti v něm prozradím ty nejlepší suplementy, které ti pomohou hladinu dopaminu navýšit.

Kofein zvyšuje hladinu dopaminu.

Jaké jsou příčiny nízkého dopaminu?

Mezi příčiny nízkých hladin dopaminu patří:

🥵 Chronický stres
🥃 Nadměrný příjem alkoholu
🚬 Konzumace nikotinu
🍟 Junk food
📱 Scrollování na sociálních sítích
🫂 Nedostatek sociálního kontaktu
😴 Nekvalitní spánek

 

K čemu je dopamin?

Normální hladiny dopaminu jsou nezbytné pro motivaci, drive, pocit odměny, dobrou náladu, paměť, pozornost, sebevědomí, a dokonce se podílí na naší schopnosti se hýbat.

Není tak divu, že když se poddáváme “levnému dopaminu“ v podobě hodin na sociálních sítích, nekvalitního jídla, nebo nikotinu, necítíme pak motivaci dělat důležité a potřebné věci a ani z nich nemáme takový pocit zadostiučinění.

Prvním krokem k tomu, aby si získal zpět svou motivaci je logicky změna životního stylu, ale to se často snadněji řekne, než udělá. Proto ti v tomhle článku představím nejlepší suplementy, které ti s hladinami dopaminu pomůžou.

 

Jaké suplementy můžu brát na dopamin?

Nejlepší doplňky stravy na zvýšení hladin dopaminu jsou:

💊 L-tyrosin
🔥 Kurkumin
🌿 Ginko biloba
🍫 Hořčík
☕ Kofein
🧠 MegaMind

 

Jak ovlivňuje L-tyrosin dopamin?

L-tyrosin je aminokyselina, která se běžně vyskytuje v některých potravinách jako jsou sýry, maso nebo vejce. Z l-tyrosinu se nám pak v mozku a nadledvinách tvoří neurotransmitery (látky, pomocí kterých spolu komunikují nervy a nervy se svaly). Z l-tyrosinu se konkrétně tvoří dopamin, noradrenalin a adrenalin, a ty, jak už víš, zodpovídají za to, že pociťuješ motivaci, drive, dobrou náladu, soustředíš se a podáváš výkony.

Pokud jsi ale ve stresu, nebo se vystavuješ levnému dopaminu, jejich hladiny rychle klesají. Tady přichází na řadu suplementace L-tyrosinu, díky které hladiny dopaminu, noradrenalinu a adrenalinu doplníš a budeš opět plný/á energie.

 

Podpoří kurkumin mou náladu?

Kurkumin je látka z rostliny Kurkumy, která podobně jako některá antidepresiva v mozku zvyšuje hladiny dopaminu a serotoninu. Má tak antidepresivní účinky, a navíc snižuje bolestivost kloubů, tělesnou zánětlivost a má pozitivní vliv na metabolismus, jelikož snižuje krevní cukr a zlepšuje cholesterol.

Kurkumin zvyšuje hladinu dopaminu.

Zvyšuje Ginko biloba dopamin?

Ginko biloba je rostlina, která byla po staletí používána v čínské medicíně. Její účinky jsou dnes navíc podpořeny i vědou. Ví se totiž, že zlepšuje schopnost mozku zpracovávat informace, zlepšuje paměť, navozuje klid, a zpomaluje dopady stárnutí na mozek. Mezi předpokládané mechanismy účinku patří zlepšené prokrvení mozku a zvýšení hladiny dopaminu o 85-134 %.

 

Jak hořčík ovlivňuje dopamin?

Hořčík je extrémně důležitý minerál, který se v těle podílí na více než 300 funkcích. Jednou z těchto funkcí je i vliv na dopamin, jelikož nedostatek hořčíku snižuje hladiny dopaminu.

Nedostatkem hořčíku trpí okolo ale okolo 70 % lidí. Podílí se také na tvorbě buněčné energie v podobě ATP, funkčnosti mozku a nervů, tvorbě nových buněk či regulaci hormonů jako testosteron, hormony štítné žlázy nebo Vitamínu D. Všechny tyhle věci hrají důležitou roli v hladinách naší energie a nálady.

Pokud si navíc vezmeš hořčík ve formě Bisglycinát, pomůže ti zklidnit tělo i mysl, takže se krásně zrelaxuješ, rychleji usneš a pak budeš spát tvrději. A jak už teď víš, nekvalitní spánek je jednou z hlavních příčin nízkých hladin dopaminu.

 

Jaký vliv má kofein na dopamin?

Kofein v podobě kávy nebo yerba maté zvyšuje pocit energie, bdělosti a motivace tak, že v mozku zvyšuje množství receptorů, na které se dopamin může navázat. To je také důvod, proč se předpokládá, že kofein snižuje riziko vzniku Parkinsonovy nemoci. Kofein se navíc podílí i na zvýšeném uvolňování nejen dopaminu, ale i dalších neurotransmiterů jako serotoninu a acetylcholinu.

Dej si ale pozor, abys pil/a kofein naposledy 10 hodin před tím, než půjdeš spát. Pozdější konzumace kofeinu totižnarušuje kvalitu spánku.

 

Jak ti MegaMind dodá motivaci?

MegaMind představuje efektivní nootropický suplement. Nootropický = podpoří výkon tvého mozku.

MegaMind obsahuje několik látek o kterých už jsme se bavili výše. Najdeš v něm například l-tyrosin, kofein a jeho příbuzný theakrin. Navíc obsahuje Ženšen pravý, který díky vysokému obsahu ginsenoidů zvyšuje hladiny dopaminu v mozku, a tím zlepšuje náladu, motivaci a paměť. Celkem v MegaMind najdeš 12 přírodních látek, které se vzájemně doplňují tak, že se díky nim zbavíš nejen únavy, ale i stresu a budeš se navíc moct mnohem lépe soustředit, motivace bude v nebesích a hlava ti pojede na vyšší obrátky.

 

Jak zvýšit hladinu dopaminu?

Ideální je udržovat si zdravé hladiny dopaminu pomocí životního stylu. To obnáší minimalizovat sociální sítě, junk food, nikotin, alkohol a další formy levného dopaminu, a naopak udržovat dobré vztahy s rodinou a přáteli, kvalitně spát a starat se o své tělo. Pokud ale ještě nemáš lifestyle úplně vychytaný a chceš se cítit lépe už teď, určitě zvaž některé ze suplementů, o kterých píšu v dnešním článku. A i pokud lifestyle vychytaný máš, suplementace ti pomůže, dostat z něj maximum.

Pavel Straka

Complex

Další články

Jak začít brát suplementy?
Chceš začít brát suplementy, ale nemáš vůbec jasno v tom, jaké jsou pro tebe ty pravé? Tak přesně pro tebe je dnešní článek. Dostaneš v...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...