Jak se o své tělo stará Erling Haaland?

Možná jsi zaznamenal, že nedávno vyšel Impaulsive podcast s jedním z nejlepších fotbalistů současnosti, Erlingem Haalandem. Haaland je mimo jiné známý tím, že pomocí biohackingu pečuje o své tělo i hlavu, což nese na hřišti senzační výsledky. V podcastu zmiňuje, několik biohacků, které mu pomáhají udržet se ve špičkové kondici. V dnešním článku si jeho jednotlivé strategie rozebereme a vysvětlíme tak, aby sis díky nim mohl zlepšit zdraví a výkonnost i ty. Jsi připravený biohackovat jako Erling Haaland? Tak pojďme na to!

Erling Haaland je jedním z nejlepších fotbalistů světa.

Jak se Erling Haaland stará o svoje zdraví?

✅ Trénuje biomechaniku pohybu
✅ Snaží se o kvalitní spánek
✅ Blokuje modré světlo a EMF
✅ Dýchá nosem
✅ Saunuje
✅ Otužuje se
✅ Jí orgány

Pojďme si teď jednotlivé body rozebrat.

 

Mechanika pohybu

Proč trénovat biomechaniku pohybu?

Když nějaký pohyb provádíme správně, pohybujeme se efektivněji. To znamená, že nás pohyb stojí méně energie, často je rychlejší a bezpečnější. Vzhledem k tomu, že je Haaland profesionální fotbalista, jednoduše potřebuje být rychlý, koordinovaný, silný a ideálně se chce vyhnout zraněním. To samé platí ale i pro tebe, jsi-li běžec, florbalista, kulturista nebo třeba fighter, správné pohybové návyky ti jistě pomohou. 


Jak trénovat biomechaniku pohybu?

Obecně můžeme jakýkoliv pohyb rozdělit do 4 kategorií:

1️⃣ Výdrž → Každý z nás by měl na výdrži pracovat, nejenže je nesmírně důležitá pro celkové zdraví, a využiješ ji snad téměř ve všech sportech, ale navíc ti pomůže pohybovat se efektivně po delší dobu.

2️⃣ Síla → Ve sportu i každodenním životě musíme často mít velkou sílu. Ve většině případů vyvíjíme sílu v 7 základních pohybových vzorcích. To jsou: tah, tlak, zdvih, dřep, výpad, pohyb dopředu a trupová rotace. Okolo těchto 7 pohybových vzorců by se měl točit i tvůj trénink. Pomohou ti získat sílu a optimální biomechaniku pohybu pro každodenní život i sportovní aktivity. Samozřejmně pokud jsi sportovec, měl by jsi trénovat i aktivity specifické pro tvůj sport.

3️⃣ Mobilita → Je schopnost tvých kloubů se aktivně pohybovat v co největším rozsahu pohybu. Nepleť si tak mobilitu s protahováním, protahování je totiž pasivní, zatímco při mobilitě aktivně dostáváme tělo do nějaké polohy. Můžeš si to představit třeba jako hluboký dřep, nebo bench press, kdy se dotkneš osou hrudi či tlaky na ramena, kdy propneš ruce na úrovni uší. Mobilita jde ruku v ruce se silovým tréninkem a nejlepší možností jak mobilitu trénovat je provádět základní pohybové vzorce v plném rozsahu pohybu. Budeš tak nejen silný, ale zároveň nad svým tělem budeš mít kontrolu ve všech pozicích a předejdeš tak fůře zranění.

4️⃣ Stabilita  Stabilita je schopnost těla udržovat různé pozice nebo provádět různé pohyby i když na tělo působí nějaké vnější síly. Jako třeba soupeř. Jednoduše řečeno, stabilita ti pomůže nespadnout když ti dá soupeř v boxu ránu nebo do tebe strčí protihráč z druhého týmu zatímco se snažíš vstřelit gól. Za stabilitu zodpovídají z velké části hlavně svaly hlubokého stabilizačního systému. Ten znáš možná pod pojmem “core”. Když teď víš, že primární úlohou středu těla je udržovat tělo stabilní, vyprdni se na leh-sedy a podobný cviky, kterými cvičíš jenom břišáky, ale cvič střed těla tak, že ho budeš nutit udržovat tělo stabilní.

Kombinací těchto 4 modalit pak docílíš zlepšení mechaniky pohybu a tvůj pohyb bude rychlejší, silnější, stabilnější, bezpečnější a vydržíš ho dělat déle. Samozřejmě pokud máš nějaké pohybové omezení nebo specifické cíle, nejlépe uděláš, budeš-li spolupracovat s trenérem nebo fyzioterapeutem.

 

Kvalitní spánek

O tom proč je tak důležité kvalitně spát i jak na večerní rutinu, po které budeš spát jak mimino už články máme, takže to nebudu dlouze okecávat, vše co o spánku potřebuješ vědět se dočteš v příslušných článcích.

 

Blokace modrého světla a EMF

Proč blokovat modré světlo před spaním?

Blokace modrého světla je nepostradatelnou součástí kvalitního spánku. Po desetitisíce let jsme se setkávali s modrým světlem jen přes den a poslední hodinu až dvě před spánkem v našich životech modré světlo neexistovalo. Až v posledních pár desítkách let se modré světlo stalo součástí našich životů i večer, ale tělo se na to ještě nestihlo adaptovat. Budeš-li nosit brýle blokující modré světlo 120-90 minut před spaním stejně jako Haaland, efektivně tím spojíš používání moderních technologií jako jsou mobil nebo počítač se světelnými podmínkami, okolo kterých se lidský druh vyvinul.

Erling Haaland před spaním nosí červené brýle.
Co je to EMF?

EMF je zkratka pro elektromagnetické pole. EMF jsme v podstatě obklopeni 24/7. Sama země totiž tvoří magnetické pole. A i naše domácnosti jsou plné věcí které EMF vyzařují, jsou to třeba mobily, počítače, wifi, bluetooth, elektrické kabely, televize, mikrovlnky atd.

 

Je EMF nebezpečné?

Záleží na druhu, EMF o vysoké frekvenci, které nachází třeba v rentgenu nebo UV záření nám mohou ve vysokých dávkách škodit. O tom, že by nám škodily EMF o nízké frekvenci, to jsou takové, které vyzařují třeba mobily, počítače, wifi, atd,.. se pořád vedou diskuze. Existují studie, z velké části na myších, které spojují EMF s některými zdravotními problémy, jako třeba nádory. Většina studií ovšem žádné negativní účinky EMF nenašla, a tak se světové autority jako WHO nebo European Commission Scientific Committee shodují, že jsou EMF o nízké frekvenci bezpečné.

 

Měl bych se vyhýbat EMF?

I když to podle dosavadního výzkumu vypadá, že EMF o nízké frekvenci žádné závažné dopady na naše zdraví nemají, podle mého názoru není předběžná opatrnost na škodu. Obzvlášť pokud nás taková předběžná opatrnost nestojí moc času, úsilí, ani peněz.

 

Jak se EMF efektivně vyhýbat?

EMF je potenciálně škodlivé pokud jsme v jeho bezprostřední blízkosti po dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že EMF (stejně jako modré světlo) potlačují produkci hormonu melatoninu, který je důležitý nejen pro kvalitní spánek. Neuděláš vůbec špatně, pokud na noc vypneš WIFI a elektroniku hodíš do letového režimu nebo odneseš z pokoje. Budeš tak 8 hodin denně podstatně méně vystaven EMF, čímž snížíš dlouhodobou expozici a navíc ušetříš i nějakou to kačku za elektřinu.

 

Jak mít rutinu jako Erling Haaland?

Vzhledem k tomu, že sám Haaland v podcastu říká, že cíl není dělat spoustu věcí, ale ty co dělá, dělat pořádně a konzistentně, rozdělili jsme článek kvůli velkému množství informací na 2 části. Vyber si ty Haalandovy hacky, které ti vyhovují a mají potenciál zlepšit tvůj život, a ty zařaď do své rutiny. Jak už víš z našeho článku o neuroplasticitě, chvíli trvá, než se nové činnosti zautomatizují. Zkus nejprve dělat nové poznatky z Haalandovy rutiny konzistentně a až si je zautomatizuješ, čeká na tebe druhý díl s další dávkou strategií, které vystřelí tvé zdraví i výkonnost na nový level!

Pavel Straka

Komplex

Complex™ VisionX - brýle pro zlepšení kvality spánku

 
449 Kč 499 KčUšetříte 50 Kč

Další články

kvalitní spánek
Kvalitní spánek je základem pro produktivní den, lepší náladu a lepší mentální funkce. Chceš-li využít sílu spánku naplno, je nezbytné zavést si předspánkovou večerní rutinu....
Proč nosit brýle proti modrému světlu?
Hodně lidí si COMPLEX spojuje právě s brýlemi proti modrému světlu. Zároveň okolo tohoto tématu ale panuje mnoho nejasností. Často dostáváme dotazy typu: Co to...