Jak se efektivně učit?

Ať už jsi student, nebo máš léta školou povinná dávno za sebou, tento článek se ti může hodit. Vzdělávání je celoživotní proces, ale přemýšlel jsi vůbec někdy, jak vlastně na to? Vzhledem k tomu, jak velkou část našich životů učením se něčeho nového trávíme, měli bychom se snažit o to, abychom se učili co nejefektivněji. To znamená, že by tvým cílem mělo být dané téma pochopit, co nejvíce si toho zapamatovat a nemarnit tak svůj drahocenný čas neefektivním studiem. Jak na to se dozvíš v tomto článku! Předám ti totiž svoje poznatky založené na vědě a ověřené 5 lety na medicíně. Spoiler alert, věci jako pouhé čtení nebo zvýrazňování tu rozhodně vyzdvihovat nebudu, protože mají do efektivních metod opravdu daleko.

Efektivního studia můžete dosáhnout skrze mnoho způsobů - zvýrazňování textu mezi ně rozhodně nepatří.

Klíčové poznatky o tom, jak se efektivně učit:

- Stanov si konkrétní cíle a vytvoř si plán.
- Vyber si strategie, kterými cílů dosáhneš.
- Zvol některou z aktivních forem učení.
- Pečuj o svůj fyzický i mentální well-being.
- Optimalizuj si pracovní prostředí.

     

    Stanov si konkrétní cíle a podle nich si vytvoř studijní plán 

    Asi každý z nás se někdy začal učit bez toho, aby si vlastně ujasnil, kolik se toho musí naučit, do kdy se to musíme naučit, co se po nás vlastně chce (orientace v základech nebo hluboké pochopení různých mechanismů a souvislostí), a jakou formou po nás budou znalosti požadovány (test, ústní zkouška, přednáška pro nějaký team, rozhovor s klientem). Když se nad tím ale zamyslíš, dává to asi stejný smysl jako sednout do auta a jet “někam” na dovolenou, když nevíš kudy ani kam. Stanovení si jasných a konkrétních cílů by měla být první věc, kterou uděláš, než se vůbec začneš něco učit.

     

    Začni tím, že si položíš tyhle otázky:

    🤔 Na co se učím? (Test, státní zkouška, prezentace, debata, pro radost)
    🤔 Jak moc detailně musím danou problematiku chápat?
    🤔 Z jakých zdrojů se budu učit? (Pokud se učíš něco opravdu složitého, je často lepší se naučit nejdřív pořádně z 1 zdroje a až potom doplňovat informace z dalších.)
    🤔 Kolik se toho musím naučit? Po tom co si odpovíš na body 1-3 už budeš mít solidní představu o tom, kolik tě toho čeká.
    🤔 Do kdy se to budu muset naučit?

     Teď už máš všechny potřebné informace k tomu, aby sis vytvořil studijní plán.

     

    Jaké formy učení jsou nejefektivnější? 

    Jednoduše řečeno, nejefektivnější formy učení jsou ty, u kterých aktivně používáš získané znalosti.

    Jak už zmiňuji v úvodu, pasivní čtení nebo zvýrazňování textu bohužel nevede k efektivnímu studiu. Ano, dané informace musíš nějakým způsobem přečíst, aby jsi je mohl aktivně použít, ale čtení nějakého textu dokola je spíš formou prokrastinace než učení.

    Co je tedy efektivní učení? To záleží na tom, jaké konkrétní cíle si stanovíš.

     

    1️⃣ Pokud je tvým cílem zazářit u ústní zkoušky, přednášky, rozhovoru a podobně, vol následující strategie:
    ✅ Mluv o tom, co jsi se naučil. Můžeš to prezentovat klidně sám sobě, rodině, kamarádovi, psovi,.. Tím, že budeš znalosti aktivně prezentovat, nejenom zlepšíš svůj ústní projev, ale zároveň reálně uvidíš, kolik jsi si toho dokázal zapamatovat, nebo najednou zjistíš, že ti něco vlastně nedává mysl. Prezentovat někomu je lepší, protože se tě dotyčný může zeptat na doplňující otázky, které by tě samotného třeba nenapadly. Není tak vůbec od věci si sednout s pár spolužáky/kolegy a složitější témata si navzájem zkusit odprezentovat a probrat.

       

      2️⃣ Pokud je tvým cílem naučit se na test typu ABCD, nová slovíčka, nebo nějaké fakty, pomohou ti naopak tyto strategie:

      ✅ Kartičky, kde je položená nějaká otázka typu “Kolik manželek měl Karel IV” nebo “Jak se anglicky řekne..?” To, že si na tyto otázky musíš aktivně vybavit odpověď, ti dle výzkumů pomůže uložit si danou informaci do paměti mnohem efektivněji než pouhé čtení. Kartičky si můžeš udělat na jedné z mnohých aplikací na internetu nebo staromódní papírové.

      ✅ Cvičebnice, ať už jde o matematiku, cizí jazyky, nebo cokoliv jiného, cvičebnice ti pomohou udělat si solidní představu nejen o tom, kolik toho reálně víš, a jak dobře umíš danou problematiku použít, ale navíc tak mnohdy získáš dobrou představu o tom, jak budou cca vypadat testové otázky.

       

      3️⃣ Existují samozřejmě i společné strategie, díky kterým budeš úspěšný, ať je tvůj cíl jakýkoliv. Patří sem:

       Kvalitní poznámky: To jsou takové poznámky, kde si VLASTNÍMI SLOVY shrneš klíčové informace a fakta.
       K dané problematice se vracej: Ať jsi se to napoprvé naučil sebe líp, po čase velkou část bohužel zapomeneš. Čím víc si dané téma zopakuješ, tím více se toho dlouhodobě naučíš.
       Myšlenkové mapy: U témat, která jsou složitější na pochopení, je v nich hodně souvislostí a je náročné si to komplexně představit, ti rozhodně přijdou vhod právě myšlenkové mapy.
       Pečuj o své tělo i hlavu: Pokud budeš ve skvělé mentální i fyzické kondici, učení ti půjde jako po másle.


      Pro nejlepší zapamatování informací si musíte věci pravidelně opakovat.

      Naprostým základem je spánek. Nejenže se po noci parádního spánku budeš cítit skvěle a učení ti půjde od ruky, ale spánek je navíc naprosto nezbytný pro konsolidaci paměťové stopy. To v neodborné řeči znamená, že když málo nebo nekvalitně spíš, zapamatuješ si mnohem méně informací, které jsi se přes den naučil. O tom, jak na kvalitní spánek i o tom, proč je tak důležitý máme na blogu články, takže si je určitě přečti. Každopádně nejjednodušší řešení pro zlepšení kvality spánku jsou brýle blokující modré světlo, ty najdeš na našem e-shopu.

      Další způsoby jak pečovat o tělo i hlavu jsou samozřejmě sport a strava. Pokud si nejsi jistý jak na to, určitě mrkni na náš blog, kde najdeš spoustu článků na tyhle témata.

      Podpořit mentální výkon můžeš samozřejmě i pomocí nootropik. To jsou právě látky na podporu výkonnosti mozku. A jaká nootropika brát? Je jich hodně a každé má trochu jiný efekt. My jsme však vzali těch 12 nejlepších a vytvořili tak nejefektivnější nootropický suplement v Česku: MegaMind. Který ti pomůže být hodiny v maximální soustředěnosti a motivaci dělat věci, do kterých se ti nechce ale jsou potřeba. Třeba takové učení. A navíc ti pomůže eliminovat stres a zlepší tvoji náladu, takže si to učení budeš i užívat.

       

      Optimalizuj si pracovní prostředí 

      Než se pustíš do samotného učení, připrav si takové podmínky, ve kterých budeš produktivní a nic tě nebude rozptylovat.

      ✅ Ukliď si pracovní plochu. Čím míň toho okolo tebe bude, tím menší šance je, že se necháš rozptýlit a vytrhneš se tak ze soustředění. Mobil dej někam, kde na něj vůbec neuvidíš a dej si tichý režim.

      ✅ Uč se v cyklech. Nikdo z nás se nedokáže soustředit celý den v kuse. Udělej si blok, kdy se budeš učit, proložený pauzou. Blok by měl být v rozmezí 25-90 minut, najdi co bude vyhovovat tobě. Délka pauzy by měla být 5-15 minut.

      ✅ Měj vše potřebné na dosah. Ze soustředění tě bude jistě vytrhávat, pokud si několikrát během bloku budeš muset chodit pro učebnice, vodu nebo třeba kávu. Vše potřebné si tak připrav už během pauzy aby ses mohl během učícího bloku plně soustředit.


        Co dělat, když se nedokážu učit? 

        Dokázat se učit je schopnost a jako všechny schopnosti se zlepšuje s postupným tréninkem. Nevěš hlavu, pokud se hned nedokážeš soustředit celé dopoledne nebo si toho moc nepamatuješ. Časem se to zlepší! Pokud navíc začneš používat postupy a strategie, které jsi se dočetl v dnešním článku, podstatně tím zvýšíš efektivitu studia, což ti s celým procesem ještě pomůže.

        Pavel Straka

        Komplex

        Complex™ MegaMind

         
        599 Kč 699 KčUšetříte 100 Kč

        Další články

        MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
        Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...
        Jak zvládnout party ve zdraví?
        Kdo by během horkých letních večerů neodolal hlasité hudbě a osvěžujícímu drinku? Na party není nic špatného - přeci jenom žijeme jen jednou, ne? Jak...