Jak biohackuje Erling Haaland?

Možná jsi zaznamenal, že nedávno vyšel Impaulsive podcast s jedním z nejlepších fotbalistů současnosti, Erlingem Haalandem. Haaland je mimo jiné známý tím, že pomocí biohackingu pečuje o své tělo i hlavu, což nese na hřišti senzační výsledky. V podcastu zmiňuje, několik biohacků, které mu pomáhají udržet se ve špičkové kondici.

V první části jsme rozebrali jak si můžeš zlepšit mechaniku pohybu, důležitost spánku a jak spát kvalitně a probrali jsme problematiku modrého světla a EMF.

V dnešním článku dozvíš důležitosti dýchání nosem, koukneme se na saunování a otužování z hlediska sportovce. A nakonec rozebereme jak je to s tím jezením orgánů.

Erling Haaland pečuje o své zdraví jako nikdo jiný.

Jak se Erling Haaland stará o svoje zdraví?

🏃 Trénuje biomechaniku pohybu
😴 Snaží se o kvalitní spánek
😎 Blokuje modré světlo a EMF
👃 Dýchá nosem
🔥 Saunuje
🧊 Otužuje se
🫀 Jí orgány

 

Proč dýchat nosem?🐽

Dýchání nosem můžeme rozdělit na 2 kategorie. Dýchání nosem v běžném životě a dýchání nosem při sportu.

 

Proč dýchat nosem během celého dne?

K dýchání máme nos. Dýchání pusou do běžného života nepatří a způsobuje velké množství problémů. Pokud dýcháš pusou, můžeš očekávat problémy jako:

🤧Zhoršení alergií nebo astmatu a zvýšené riziko infekcí. Pokud dýcháme nosem, spousta alergenů, virů a bakterií je v něm zachycena a nepostupuje dál do dýchacích cest. Navíc se vzduch při dýchání nosem v nose zvlhčuje a nedráždí tak sliznice v dýchacích cestách. Dýcháš-li pusou, nejenže děláš své sliznice náchylnější ale zároveň vdechuješ větší množství patogenů a alergenů

🥵Problémy se spánkem. Dýchání pusou zhoršuje kvalitu spánku a může dokonce přispívat k syndromu spánkové apnoe. Není tak divu, že lidé kteří dýchají pusou jsou více unavení, méně produktivní, bolí je hlava a mají horší kvalitu života než lidé dýchající nosem.

🦷Kvalita zubů a dásní. Dýchání pusou nejenže tvá ústa vysušuje ale vytváří v nich ideální prostředí pro přemnožení bakterií. Ty ti na oplátku dají problémy jako zapáchající dech, zubní kaz nebo zhoršenou kvalitu dásní.

👦🏻Tvar obličeje. Ano i něco tak zdánlivě neovlivnitelného jako tvar obličeje může dýchání pusou vs nosem ovlivnit. Chceš-li mít výrazné rysy, přestaň dýchat pusou.

Zdá se to všechno až neuvěřitelné? V realitě je to ještě větší rozdíl, než se může z textu zdát. Sám jsem pochopil o jak zásadní rozdíl se jedná až při stáži na ORL v jedné z londýnských nemocnic. Měli jsme tam pacientku, která kvůli vrozené vadě celý život dýchala pusou. Problém v nose jsme jí chtěli odoperovat, ale paní se do toho moc nechtělo protože má k dýchání přece pusu a dýchá tak celý život a nic jí nechybí. Paní byla depresivní, nepříjemná až agresivní a trpěla na velké množství dalších zdravotních problémů. Nakonec se nechala k operaci přemluvit a když jsme jí několik hodin po operaci navštívili, byla jako vyměněná, byla extrémně milá, vyzařovala z ní spokojenost a s brekem nám děkovala, že se v životě takhle dobře necítila.

Takový rozdíl je, jestli dýcháš pustou, nebo nosem. Pokud jsi někdo, kdo dýchá chronicky pusou, doporučuji ti najít příčinu tvého dýchání pusou a dělat vše pro to, aby jsi tu příčinu odstranil.

 

Mám dýchat nosem i při sportu?🏋🏻‍♂️

Dýchání nosem vs. ústy při sportu už není tak jednoznačné téma, má to poměrně složitý vědecký background, kterým tě nebudu zatěžovat. Obecné pravidlo zní, pokud jedeš kardio trénink o nízké intenzitě nebo cvičíš ve fitku, dýchej nosem. Pokud máš trénink o vysoké intenzitě, dýchej pusou.

 

Proč Erling Haaland chodí do sauny?

O benefitech saunování na zdraví a jak správně saunovat napíšeme v budoucnu celý článek, v tomhle článku se zaměříme hlavně na saunování jako nástroj pro sportovce.

 

Proč by měli sportovci chodit do sauny?

🩸Zvýšené prokrvení svalů: Při saunování dochází k zvýšenému prokrvení svalů, což vede k tomu, že se do svalů dostane víc kyslíku a živin a zároveň ze svalů krví odtečou odpadní látky. Právě zvýšenému prokrvení svalů jsou přisuzovány účinky snižující svalovou bolest a zlepšující regeneraci svalů.

🥵Adaptace na horko: Chodíš-li přes rok pravidelně do sauny, tvoje tělo bude adaptované na horko a nepřekvapí ho pak ani letní třicítky. Pokud tedy máš během léta závodní sezónu nebo jsi jen rád aktivní i přes léto, saunování ti s tím pomůže.

😣Redukce stresu: Pro většinu lidí je saunování i forma mentální relaxace, která je také důležitou součástí sportovního výkonu.

Je však důležité zdůraznit, že při saunování ztrácíme potem velké množství vody a elektrolytů, což může sportovní výkon výrazně zhoršit. Je proto důležité vodu s elektrolyty 💦🧂během a po saunování doplňovat.

 

Proč a jak by se měli sportovci otužovat?🧊

Otužování je v poslední době velmi populární téma a stejně jako saunování si zaslouží vlastní příspěvek. Takže dnes se zaměříme čistě na sportovní benefity.

 

Proč a jak by se měli sportovci otužovat?

🦿Zlepšení regenerace: Stejně jako sauna, i otužování ti po tréninku pomůžeš s regenerací a sníží bolest svalů. Má to, ale i svou stinnou stránku. Otužování po tréninku snižuje tvorbu svalové hmoty. Musíš si tak rozmyslet, co je tvým primárím cílem, jsi-li někdo, kdo se snaží nabrat maximum svalové hmoty, otužování po fitku nebude to pravé pro tebe. Naopak pokud jsi třeba fighter, co se snaží minimalizovat bolístky po tréninku, otužování ti pomůže.

📈Zlepšení výkonu: Díky otužování před výkonem se ti na několik hodin vyplaví hormony jako adrenalin, noradrenalin a dopamin, které ti pomohou dostat z výkonu maximum. Jen se pak nezapomeň rozehřát, ať předejdeš zraněním. Se zahřátím i dalším zlepšením výkonu ti pomůže káva nebo yerba maté.

🧠Mentální síla: Závody a tvrdé tréninky nejsou náročné jen fyzicky ale i mentálně. Víš co je taky mentálně náročné? Vlézt do zamrzlého rybníka. Otužování ti jednoduše pomůže vybudovat si i silnou mysl. Sám Haaland však v podcastu zmiňuje, že otužování může být pěkně stresující a pokud zažívá hodně stresu v běžném životě, otužování nehrotí. Myslím, že je to rozumný přístup, přeci jen dávat si takové cíle jako že budeš v ledové vodě 5min každý den je náročné jak na hlavu tak na tělo a může to mít víc negativ než pozitiv. Vlož tak do otužování zdravý rozum.

Otužování pomáhá Erlingu Haalandovi s mentální odolností.

Proč jsou orgány zdravé?

Orgány jsou také někdy přezdívané jako přírodní multivitamín, obsahují mnoho vitamínů, minerálů i dalších živin prospěšných pro naše zdraví. Vzhledem k tomu, že 3-11% mužských sportovců a 15-35% ženských sportovkyň trpí nedostatkem železa 🩸(nejhůře jsou na tom vytrvalostní sporty), je pro každého sportovce důležitou informací, že orgány obsahují velké množství hemové formy železa, která je pro naše tělo mnohem snadněji vstřebatelná, než železo z rostlinných zdrojů. Optimální množství železa v těle totiž výrazně ovlivňuje sportovní výkonnost.

 

Na co si dát pozor při výběru orgánů?🐮

Vzhledem k tomu, že orgány jako játra a ledviny slouží k filtraci toxinů z těla, byl bych u výběru orgánů obzvlášť opatrný! Zkus se poptat na farmách nebo u myslivců v tvém okolí, zeptej se, čím byla zvířata krmena a jak žila. Uděláš tak službu nejen svému zdraví, ale podpoříš i svou lokální komunitu.

 

Jak se o sebe starat jako Erling Haaland?💯

Haaland toho pro své zdraví dělá opravdu hodně, tomu nasvědčuje i fakt, že na probrání všech jeho strategií a biohacků nestačil jen jeden článek. Pro někoho, kdo se zdravým životním stylem teprve začíná toho může být až až. Nenech se tím zaskočit, vyber si ty aktivity, které dávají největší smysl tobě a snadno ti půjdou zařadit do života. Až si na ně díky neuroplasticitě zvykneš, můžeš zařazovat další strategie. Jak říká sám Haaland, není cílem toho dělat hodně, ale to co děláš, dělat pořádně.

Pavel Straka

Complex

Další články

Jak alkohol škodí zdraví?
🍺Alkohol je látka, kterou lidé používají k ovlivnění nálady a vědomí už tisíce let. Obzvlášť v Česku má alkohol silnou kulturní tradici. Asi nikoho nepřekvapí,...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...