Jak alkohol škodí zdraví?

🍺Alkohol je látka, kterou lidé používají k ovlivnění nálady a vědomí už tisíce let. Obzvlášť v Česku má alkohol silnou kulturní tradici. Asi nikoho nepřekvapí, že alkohol není pro naše zdraví zrovna to nejlepší, ale přemýšlel jsi někdy o tom, co všechno v našem těle vlastně dělá🤔? A jestli může být v malém množství nebo v červeném víně zdravý👨🏻‍⚕️? A co je to vlastně kocovina 🤢a jak se proti kocovině bránit? Na všechny tyto otázky najdeš odpověď v dnešním článku. Tak hurá na to.

Konzumace alkoholu narušuje zdraví těla na mnoha úrovních.

Klíčové poznatky o alkoholu:

🥃Po tom co si dáš panáka se ve tvém těle začne dít kaskáda dějů, které mají vliv na tvůj mozek, játra, mikrobiom, tělesnou teplotu, a mnoho dalšího.
🫀Chronická konzumace alkoholu je spojována s mnoha onemocněními. Může způsobovat například demenci, rakovinu, neplodnost, jaterní cirhózu a řadu dalších problémů.
❌Alkohol není zdravý ani v malém množství, i přesto, že se tomu dřív věřilo.
🍷Alkohol není zdraví, ani ve formě červeného vína.
👨‍🔬S kocovinou ti pomohou strategie jako správný pitný režim během akce, spánková optimalizace, antioxidanty a hlavně rozumný přístup k alkoholu.

     

    Co se děje v těle, po tom, co si dáme alkohol?

    🧠Mozek: Každý z nás asi zná efekt alkoholu na mozek, přeci kvůli tomu se alkohol pije. Přemýšlel jsi ale někdy, co se v mozku vlastně děje? Alkohol ovlivňuje rovnou několik systémů v našem mozku. Zvyšuje aktivitu neurotransmitteru GABA a naopak snižuje aktivitu neurotransmitteru glutamátu. Tato kombinace vede k pocitu relaxace a uvolnění, které při pití zažíváme. Vede ale také k tomu, že jsme nekoordinovaní, máme špatný úsudek a pomalý reakční čas. Ze hry není vynechán ani známý dopaminový systém, o kterém máme celý článek. Při konzumaci alkoholu dochází ke zvýšenému uvolňování dopaminu, což vede k tomu, že během pití zažíváme pocity eufórie a motivace. A taky k tomu, že jsme druhý den KO.

    💦Dehydratace: Alkohol tlumí tvorbu antidiuretického hormonu, a proto musíme při pití alkoholu tak často na záchod. To že musíš často na záchod, ale není jediný problém, ztrácíš totiž spoustu vody i elektrolytů což vede k dehydrataci.

    🫃Trávení: Alkohol poškozuje žaludeční sliznici, což vede k nepříjemným pocitům, bolestem břicha a přispívá ke zvracení. Nedochází ale jen k poškození sliznice. Poškozena je i střevní mikroflóra. Což dává smysl, protože spousta dezinfekcí obsahuje k likvidaci mikroorganismů právě alkohol. Každý, kdo byl někdy na párty určitě zažil obrovský hlad, který ho dovedl do nejbližšího kebabu nebo hladového okna. Za to může pokles glykémie, který v nás vyvolá potřebu dát si nějaké jídlo, co glykemii vystřelí nahoru. Taková jídla jsou často právě ultrazpracované potraviny.

    🧬Metabolismus: Alkohol je metabolizován převážně játry. To jak moc jsou tvá játra schopná alkohol zpracovávat závisí na mnoha faktorech jako pohlaví, genetika, zdraví jater, trénovanost atd., ale po překročení určitého prahu už játra nejsou schopny alkohol plně zpracovat a hromadí se v těle acetaldehyd, který je toxický a má na tělo řadu negativních účinků jako třeba vznik volných radikálů, které v těle ničí buňky.

    🩸Vasodilatace: Vasodilatace znamená rozšíření cév. Přesně proto jsi při pití alkoholu zarudlý a je ti horko. Kvůli rozšíření cév ztrácíš mnohem více tepla a jsi tak náchylnější k prochladnutí.

    🤢Kocovina: Kocovina je poměrně komplexní záležitost, který vzniká souhrou mnoha faktorů. Podílí se na ní spánková deprivace, dehydratace a ztráta minerálů, dráždění žaludku a střev, zánětlivá reakce a volné radikály.

     

      Jaké jsou dlouhodobé dopady alkoholu na zdraví?

      👑Játra: Každý z nás asi slyšel, že alkohol zrovna dvakrát neprospívá játrům. Vyvolává v nich chronický zánět, který může vést k cirhóze jater a ta může vyústit v jaterní selhání nebo karcinom jater. U jater ale negativní dopady alkoholu nekončí.

      ☠️Nádory: Volné radikály, které při konzumaci alkoholu vznikají poškozují i DNA, což může vést ke vzniku nádorů. S chronickou konzumací alkoholu jsou spojovány nádory jako karcinom jater, žaludku, nádory úst, krku a jícnu, či karcinom tlustého střeva a prsu.

      🧠Mozek: Vzhledem k tomu, že alkohol ovlivňuje hned několik systémů v našem mozku, není divu, že ani mozek není jeho dlouhodobým dopadům ušetřen. Dlouhodobá konzumace alkoholu je spojována s depresí, poruchami paměti a myšlení i demencí.

      🧪Hormony: nejenže je alkohol toxický pro varlata i vaječníky, ale navíc snižuje produkci hormonů (LH a FSH), které regulují jejich správné fungování. Aby toho nebylo málo, alkohol zvyšuje přeměnu testosteronu na estrogen. To se pro ženy nemusí na první pohled zdát jako špatná věc, ale věř že i pro ženské zdraví je hormonální rovnováha naprosto nezbytná.

      🤧Imunitní systém: Imunitní systém je zasažen nejen negativním efektem na střevní mikroflóru, ale i mnoha dalšími mechanismy jako třeba snížením funkce buněk imunitního systému nebo zhoršenou tvorbou protilátek.

      🫀Srdce: Dlouhodobá konzumace alkoholu vede ke zvýšení krevního tlaku, ale může způsobovat i arytmie = poruchy srdečního rytmu a oslabovat srdce jako sval. To vede ke zvýšenému riziku infarktu, mrtvice nebo srdečního selhání.

        Pravidelná konzumace alkoholu zhoršuje zdraví srdce.

        Je alkohol v malém množství zdravý?

        Po tom co jsem tu vyjmenoval tolik negativ alkoholu, tě určitě napadlo, že jsi přece slyšel, že alkohol je v malém množství zdravý. Je tomu tak ale doopravdy? Je opravdu pravda, že existují studie, které v podstatě říkají, že lidé, co konzumují malé množství alkoholu, žijí nejdéle, i déle než abstinenti. Když se nad tím ale zamyslíme, tak naprostá většina z nás, alespoň malé množství alkoholu konzumuje. Lidé, kteří alkohol nepijí vůbec jsou často bývalí alkoholici, nebo mají tak vážné zdravotní problémy, že pít nesmí. Můžeme tedy na základě těchto pozorování říct, že malé množství alkoholu je pro zdraví optimální? Ne. A navíc to bylo vyloučeno i samotným WHO, které na základě kvalitních studií prohlásilo, že žádné množství alkoholu není zdravé. ❌

         

        Je červené víno zdravé?

        Takže ani malé množství alkoholu není zdravé? Teď si ale možná říkáš, že jsi přece slyšel, že v červeném víně je nějaká ultrazdravá látka, kvůli které lidé ve Francii žijí tak dlouho. Pokaždé, když uslyšíš nějaké podobné tvrzení, měl by jsi zbystřit. Je extrémně nepravděpodobné, že by jedna látka mohla vést k dlouhověkosti. Látka o které jsi slyšel, je 🍷resveratrol, a nenachází se jen v červeném víně, ale i v bílém víně, čokoládě, nebo ořechách. Existují sice teorie, že resveratrol může pozitivně ovlivňovat naše zdraví, ale k tomu, abychom z vína dosáhly takové dávky, která má na zdraví vliv, museli bychom vypít 3500 litrů vína denně. Navíc to podle novějších výzkumů vypadá, že předpokládaný efekt resveratrolu vznikl na základě laboratorní chyby 👨‍🔬a resveratrol žádný pozitivní efekt na zdraví nemá👎🏻. Resveratrol navíc zhoršuje adaptaci na sport. A jestli je něco co ti pomůže žít delší a kvalitnější život, tak je to právě sport.

         

        Jak nemít kocovinu a snížit negativní dopady alkoholu na zdraví?

        Jak už zmiňuji výše, alkohol pije většina z nás, alespoň příležitostně. Jakožto čtenáři našeho blogu, ti ale určitě záleží na tvém zdraví a tak si asi říkáš, co můžeš udělat pro to, aby alkohol na tvoje zdraví měl co nejmíň negativní dopad a ideálně jsi se vyhnul kocovině. Neboj, existují strategie, které ti přesně s tímhle pomohou.

        🧂Hydratace: Dobrým pravidlem je dát si po každém drinku sklenici s vodou a elektrolyty. Ty, které najdeš na našem webu, se ti krásně vejdou do kapsy a pohodlně si je můžeš do vody nakapat. Jestli se ti nechce tahat elektrolyty sebou, nakapej si je alespoň do pití před a po párty.

        🍛Jídlo: Když se před pitím alkoholu najíš, zpomalíš tak rychlost vstřebávání alkoholu, neopiješ se teda tak rychle a navíc budeš mít stabilnější hladinu krevního cukru a možná si pak odpustíš i půlnoční kebab.

        ⚗️Antioxidanty: Za velkou část škod, které alkohol v krvi napáchá, může právě škody vzniklé kvůli volným radikálům. S těmi v těle bojují antioxidační mechanismy, ale i ty mají své limitace a třeba takový vitamín E ve studiích snížil poškození jater alkoholem. Vitamín E i další antioxidanty jako vitamín C nebo kurkumin najdeš na našem webu.

        💤Spánek: Nejenže jdeš po večírku pozdě spát, ale navíc ti alkohol ničí hluboký spánek. To vede ke spánkové deprivaci a ta je velkou součástí kocoviny. Určitě sis někdy po noci špatného spánku říkal, že se cítíš jak po kocovině. Teď už víš proč. O kvalitu spánku by jsi tak měl dbát alespoň dny před a po párty. S tím ti pomohou naše brýle blokující modré světlo.

        💊B vitamíny: Pokud piješ alkohol často, je možné, že trpíš deficitem B vitamínů. Neměl bys tak zapomínat doplňovat B vitamíny skrze kvalitní stravu nebo suplement.

        🧘🏻‍♂️Střídmost: Čím více alkoholu vypiješ, tím hůř. 2x si tak rozmysli, jestli se musíš střískat do němoty nebo ti bude stačit pár piv na dobou náladu. Na tvoje zdraví i to jak se budeš cítit druhý den to má totiž zásadní rozdíl.

         

        Měl bych přestat pít alkohol? 🤔

        Po tom, co jsi četl o tolika negativních dopadech alkoholu na naše zdraví, tě možná napadla myšlenka, jestli neskončit s alkoholem úplně. Samozřejmě by to bylo pro tvoje tělesné zdraví ideální, ale vzhledem k tomu, jak silně je alkohol spojen se společenským životem, je dost možné že abstinencí by trpělo tvoje sociální zdraví. Klíč ke zdravému přístupu k alkoholu je najít balanc mezi společenskými benefity alkoholu a negativním dopadem alkoholu na naše tělo. Před tím než půjdeš pít si tak polož otázky: Budu mít opravdu nějaký benefit z toho když dnes budu pít? Pokud bude odpověď ano, zkus se zamyslet nad tím, kolik toho musíš opravdu vypít, aby sis danou událost užil.

        Pavel Straka

        Complex

        Další články

        Výhody a nevýhody počítání kalorií
        Většina z nás má za cíl dosáhnout co nejoptimálnějšího zdraví a výkonnosti, s tím jde v ruku v ruce i přeměna postavy. Ať už jde...
        MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
        Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...