Ginkgo biloba, adaptogen, který podpoří nejen tvůj mozek.

V dnešním rychlém světě, kde často musíme balancovat rodinu, přátele, práci a osobní rozvoj je dobrá fyzická i duševní výkonnost obrovskou konkurenční výhodou. Souhlasíš? Tak to je tenhle článek přesně pro tebe! Prozkoumáme v něm totiž sílu rostliny Ginkgo Biloby, která ti svými adaptogenními vlastnostmi pomůže podpořit jak tvou mysl, tak tvé tělo, aby jsi zvládal bitvy každodenního života s větší lehkostí.

Jinan dvoulaločný, neboli Ginkgo Biloba dokáže snižovat stres.

Klíčové poznatky:

- Jako adaptogen má Ginko Biloba široké spektrum mechanismů účinku, některými z nich jsou třeba lepší prokrvení tkání nebo antioxidační účinky.
- Mezi hlavní výhody Ginko Biloby patří zlepšení kognitivních funkcí, lepší zvládání stresu, zvýšení fyzické výkonnosti, zmírnění příznaků PMS a zdraví očí.
- Užívání Ginko Biloby je bezpečné.
- Dávkování Ginko Biloby se většinou pohybuje v rozmezí 120-240 mg.

 

Jak funguje Ginkgo Biloba?

Jelikož je Ginkgo Biloba adaptogenem, stejně jako ostatní adaptogeny nemá jen jeden mechanismus účinku, ale působí na tělo komplexně. Mezi některé z předpokládaných účinků patří zlepšené prokrvení, antioxidační účinky nebo inhibice toxického efektu, který má na mozek amyloid beta. Jestli se chceš o adaptogenech dozvědět víc, určitě mrkni na náš článek, ve kterém představujeme ty nejlepší adaptogeny.

 

Jaké výhody má užívání Ginkgo Biloby?

Zlepšení kognitivních funkcí: Ať už je tvou prioritou škola, kariéra, osobní rozvoj nebo třeba hraní na počítači, kognitivní funkce hrají ve všech těchto aspektech života klíčovou roli. Co že to ty kognitivní funkce vlastně jsou? Jsou to schopnosti mozku, které ovlivňují jak vnímáme svět kolem sebe, jednáme, reagujeme či zvládáme různé úkoly. Právě užívání Ginkgo Biloby ti pomůže dostat z tvého mozku maximum. Existují studie dokládající pozitivní efekt Ginkgo Biloby na myšlení, paměť, rychlost i přesnost zpracovávání informací. Benefit Ginkgo Biloby na mozek dokládá i fakt, že Gingko Biloba zlepšuje symptomy u lidí trpících neurodegenerativními onemocněními jako je Alzheimer.

Stabilizace nálady: Stres, úzkost a výkyvy nálady postihují stále větší a větší množství lidí. Ginkgo Biloba je jednou ze strategií jak proti těmto problémům bojovat! Ginkgo Biloba ti pomůže lépe spát, sníží hladinu stresového hormonu kortizolu, budeš víc v klidu a dlouhodobé užívání dokonce zlepšuje úzkost. Takže nejenže ti to bude díky Ginkgo Biloba lépe myslet, ale budeš i ve větší duševní pohodě!

Zvýšení fyzické výkonnosti: Ať už chodíš, do fitka, běháš, děláš bojové sporty nebo třeba jógu, správné prokrvení tkání je velmi důležité. Nejenom že se ti tak při cvičení dostane ke svalům víc kyslíku a živin a podáš tak lepší výkon, ale zároveň se ti díky tomu ze svalů při tréninku odplavují odpadní látky. Po tréninku se ti pak do svalů dostane více živin jako glukóza či aminokyseliny, které pomáhají svalům se regenerovat a adaptovat. Jestli si pamatuješ, jaké jsou mechanismy účinku Ginkgo Biloby, jedním z nich je právě lepší prokrvení.

Antioxidační ochrana: Ginkgo biloba je bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a terpenoidy, které bojují proti škodlivým volným radikálům v těle. Chceš-li se dozvědět o volných radikálech víc, určitě koukni na náš článek o vitamínu C. Zkráceně jde o to, že pokud je naše tělo vystaveno velkému množství volných radikálů (za jakých podmínek se to děje se dozvíš v článku o vit C), dochází k poškození buněk, což zrovna není pro naše zdraví to nejlepší.

Lepší vidění: Kdo z nás v dnešní době nestráví několik hodin denně koukáním se do obrazovky? Ať už jde o školu, práci, nebo prokrastinaci, obrazovky jsou velkou součástí našich životů. Asi se shodneme, že koukání se do obrazovek zdravím našich očí moc neprospěje. Naštěstí existují možnosti, jak škodlivé působení obrazovek na náš zrak kompenzovat. Slyšel jsi už někdy o pravidle 20-20-20? Po každých 20 minutách co strávíš před obrazovkou se koukej 20 sekund 20 stop (6m) daleko. Dalším hackem je Ginko Biloba, ta zlepšuje zásobování oka krví a ostrost vidění.

Zlepšení příznaků PMS: Naše čtenářky určitě ocení fakt, že v jedné studii bylo zjištěno, že užívání Ginko Biloby vedlo ke snížení příznaků PMS, jako jsou bolesti břicha, hlavy, výkyvy nálad atd. o 24%.

 

Jak užívat Ginko Bilobu?

Pro kognitivní a sportovní výkony se doporučuje užívat 120-240 mg 1-4 h před výkonem. Pro zmírnění kognitivních dopadů stárnutí je doporučováno 40-120mg 3x denně. Při výběru je také kvůli optimálnímu efektu důležité dbát na to, aby suplement obsahoval ****24 % ginkgo flavonových glykosidů a 6% terpen laktonů. Viridian Ginkgo Biloba, kterou najdeš na našem e-shopu, je tak zárukou kvality.

Ginkgo Biloba zlepšuje průtok krve.

Je bezpečné užívat Ginko Bilobu?

Ano, občas sice můžeš někde slyšet, že je Ginko Biloba nebezpečná, “protože po ní údajně můžeš snadněji krvácet”, ale tyto obavy vyvrátila meta-analýza zkoumající 18 studií. V lidských studiích nebyly objeveny ani žádné jiné nežádoucí účinky, kvůli kterým by jsi měl mít z užívání Ginko Biloby obavy.

 

Vyplatí se užívat Ginko Bilobu?

Ano, Ginko Biloba může být cenným pomocníkem pro tvé duševní i fyzické zdraví a celkový well-being. Pomůže ti lépe myslet, zmírní dopady stresu a výkyvy nálad, budeš díky ní lépe sportovat i regenerovat, pomůže ti vypořádat se s volnými radikály i PMS a tvoje oči ti jedině poděkují. Ať už prahneš po lepších výsledcích ve škole, práci, sportu nebo si chceš zlepšit celkové zdraví, Ginko Biloba ti s tím pomůže.

Pavel Straka

Viridian Ginkgo Biloba - 60 Kapslí

 
299 Kč 369 KčUšetříte 70 Kč

Další články

Adaptogeny: Proč a jak využít jejich síly?
Adaptogeny - bylinky, které mají potenciál udržet tělo i mysl v rovnováze, posílit odolnost a mentální i fyzickou výkonnost a podpořit celkovou pohodu. V dnešním...
top 5 suplementů pro mentální výkon
Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...