Jaké suplementy jsou zbytečné?

Suplementy jsou úžasné látky, pomocí kterých můžeš zlepšit svojí mentální výkonnost, kvalitu spánku, snížit hladiny stresu a zlepšit sportovní výkonnost či regeneraci. Není bohužel vůbec jednoduché se v nepřeberném množství suplementů, které jsou na trhu zorientovat. A poznat tak, které jsou kvalitní a ty, které dávají smysl. Snadno se pak může stát, že vlivem marketingu člověk snadno utratí nemalé peníze, za suplement, který mu vůbec nic nepřinese a v horším případě ještě uškodí.

V dnešním článku ti představím ty suplementy, které nedávají smysl vůbec. A navíc si řekneme, co koupit místo nich, aby jsi dosáhl maximálních výsledků.

Zbytečné suplementy

Melatonin

Melatonin je populární spánkový suplement. Co je ale melatonin ve skutečnosti? Melatonin je hormon, který si naše tělo tvoří samo v průběhu celé noci v množstvích, ke kterým bylo evolučně designované.

 

Jaké jsou funkce melatoninu?

☀️ Regulace cirkadiánního rytmu: to znamená, že zvýšená tvorba melatoninu nám dává signál, že je čas jít spát a zároveň se podílí na kvalitě spánku.
🧬 Silný antioxidant: Melatonin hraje důležitou roli v produkci antioxidantů jako glutathion a sám se podílí hlavně na antioxidační ochraně mitochondrií.
🦠 Role v imunitním systému: Melatonin hraje roli i v regulaci imunitního systému, ale zatím není jeho role přesně objasněna.
🔋 Regulace hladu a energetického metabolismu: Melatonin zvyšuje citlivost těla na hormon leptin. Leptin pak potlačuje chuť k jídlu a reguluje hormony jako inzulin, glukagon, růstový hormon atd.

 

Proč neužívat melatonin? 

Produkce melatoninu klesá až ve stáří. Většinu života je naše tělo schopné produkovat si melatonin samo v takových hodnotách, které jsou mu přirozené. Přirozená tvorba melatoninu navíc probíhá celou noc, ne jen nárazově jako při podání suplementu. Podle nejlepších dat co máme, jde říct, že jediný efekt suplementace melatoninu spočívá v jeho schopnosti urychlit dobu usínání u lidí, kteří neprodukují melatoninu dostatek a mají tak problém s usínáním.

Navíc suplementace melatoninu nejspíš nemá vliv na kvalitu spánku. Suplementace melatoninu má i potenciální nežádoucí účinky, protože jakožto hormon, má melatonin vliv na jiné hormony. Na jaké hormony? Třeba na pohlavní hormony jako je testosteron a estrogen. Vysoké hladiny melatoninu dokonce mohou vést k opoždění puberty. Navíc nevíme, jaký dlouhodobý efekt má suplementace melatoninu na produkci našeho vlastního melatoninu.

 

Co užívat místo melatoninu?

Mnohem elegantnějším řešením než je melatonin jsou brýle blokující modré světlo. Tvorba melatoninu je totiž narušována hlavně modrým světlem, tím, že budeš před spaním nosit brýle, tvoje tělo si bude schopné tvořit přirozeně přesně tolik melatoninu, kolik potřebuje.

Mezi suplementy, které ti pomohou usnout a mít lepší kvalitu spánku patří ashwagandha, l-theanin, glycin či Complex™ Better Sleep Magnesium. 

 

Resveratrol

Resveratrol je látka nacházející se v malých množstvích přirozeně ve víně, ořechách či jablcích. Před přibližně 20 lety se předpokládalo, že se jedná o látku, která má pozitivní účinky na dlouhověkost. Je tomu opravdu tak?

 

Jaké výhody má resveratrol?

Předpokládané účinky resveratrolu na dlouhověkost ale vznikly na základě laboratorní chyby. A nyní existuje celá řada kvalitních studií, které ukazují, že resveratrol nemá na prodloužení délky života sebemenší vliv.

 

Proč neužívat resveratrol?

Jedná se o velmi drahý doplněk stravy, který ti s dlouhověkostí ani jinými zdravotními cíli nepomůže. Co hůř, ukazuje se, že resveratrol snižuje adaptaci na sport, a to poměrně zásadním způsobem. Lidé kteří užívají resveratrol mají o 45% nižší nárůst VO2max než lidé, kteří resveratrol neužívají. Co se VO2max týče, je to jeden z nejlepších ukazatelů délky a kvality života. A to do takové míry že lidé kteří mají nízké VO2max mají o 400% vyšší riziko smrti ze všech příčin, než lidé co mají elitní VO2max. Navíc resveratrol snižuje hladiny testosteronu a testosteron má zásadní vliv na kvalitu života.

 

NMN

NMN je podobně jako resveratrol látka, u které se předpokládalo, že by mohla mít pozitivní vliv na délku života. Mimochodem obě tyto látky vyhypoval stejný člověk, David Sinclair, PhD, o kterém jsi možná slyšel skrze jeho knihu “Konec stárnutí”.

 

Jaké výhody má NMN?

NMN je prekurzor látky NAD, která je důležitá pro celkové zdraví a předpokládá se, že se stářím její hladina klesá. Suplementace NMN vedla v myších studiích opravdu ke zmírnění dopadu stárnutí. Je ale důležité si uvědomit, že nejsme myši!

 

Proč neužívat NMN?

NMN je jeden z nejdražších suplementů na trhu, což by ještě bylo opodstatněné, kdyby opravdu zpomaloval stárnutí. V současnosti existuje 12 studíí zkoumající účinky NMN na lidské zdraví a z těchto 12 studií plyne takový závěr, že užívání NMN je sice na rozdíl od resveratrolu bezpečné, ale nemá sebemenší efekt na žádný z komponentů stárnutí jako je síla, množství svalové hmoty, zdraví cév, mozku, metabolické zdraví a podobně.

Navíc bylo zjištěno, že i staří lidé, kteří jsou fyzicky aktivní mají ve svalech stejné množství NAD jako mladí lidé. Je tak možné, že množství NAD si můžeme udržet zdravým životním stylem a nemusíme utrácet tisíce za suplement, který stejně v lidském těle nemá žádný efekt.

Efektivní suplementy pro dlouhověkost

Jaké suplementy užívat na dlouhověkost?

Z faktorů, které mají vliv na délku života a můžeme je ovlivnit má nejzásadnější vliv fyzická výkonnost. To znamená kardiovaskulární výkonnost, síla, kontrola nad tělem a množství svalové hmoty. Na druhém místě je pak dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.

Jestli jsou tedy nějaké suplementy na dlouhověkost, pak jsou to ty, které ti pomohou se sportovním výkonem a kvalitou spánku. Osobně tak v rámci “suplementů na dlouhověkost” sahám po kreatinu, proteinu, a kofeinu na sportovní výkon. Červených brýlích, ashwagandhě, l-theaninu a hořčíku pro kvalitní spánek.

 

Vyplatí se užívat suplementy?

Rozhodně ano. Suplementy ti mohou pomoci se spoustou tvých cílů. Ať už se jedná o regeneraci, sportovní či mentální výkon a mnoho dalších oblastí života, suplementy jsou cenným pomocníkem. Je však potřeba vybírat takové, které jsou kvalitní a jejich účinek je podpořen studiemi, ne pouze reklamou. Můžeš si být jistý, že přesně takové suplementy najdeš právě na COMPLEXu.

Pavel Straka

Complex

Další články

Nejlepší způsoby regenerace
Regenerace je možná tou nejopomíjenější součástí sportovní přípravy. Obzvlášť mladí sportovci mají ve zvyku regeneraci spíš ignorovat. Je ale důležité si uvědomit, že trénink je...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...