Jak si užít kávu naplno? Dodržuj tato základní pravidla!

Jen si to představ: vůně čerstvě připravené kávy se šíří vzduchem, první doušek tě nabije energií a tělem se rozlévá příjemné teplo. Možná i pro tebe je káva neodmyslitelnou součástí každodenního života. Ale věděl jsi, že pokud chceš konzumací kávy skutečně podpořit své zdraví a výkonnost, je dobré dodržovat určitá základní pravidla? V tomto článku tě s pravidly seznámíme a pomůžeme ti tak vytěžit z kávy maximum!

Konzumace kávy má pro tělo i mysl spoustu výhod.

Klíčové poznatky:

- Naslouchej svému tělu a pij kávu jen tehdy, pokud ti skutečně vyhovuje.
- S prvním šálkem kávy počkej 2-3 hodiny po probuzení, abys nenarušil přirozenou produkci kortizolu.
- Omez konzumaci kávy po 13:00-14:00, aby sis zachovali kvalitní spánek.
- Pro přípravu kávy používej kvalitní vodu, abys zlepšil její chuť.
- Od kofeinu si pravidelně odpočiň, aby ses vyhnul závislosti.
- Pro lepší chuťový zážitek i zdravotní přínosy vybírej kvalitní zrnkovou kávu.
- Kávu si nezapomeň pořádně vychutnat!

 

Je káva vhodná pro každého?

Kofein působí na každého z nás jinak. Někoho povzbudí a dodá mu koncentraci, zatímco jiným může nadměrný přísun kofeinu působit nervozitu nebo zažívací potíže. Je důležité naslouchat svému tělu a respektovat jeho individuální reakce, které jsou v tomto případě silně ovlviněny naši genetickou predispozicí. Jak praví staré přísloví: "Co je pro někoho lékem, může být pro druhého jedem." Pokud ti káva vyhovuje a cítíš se po ní dobře, užij si ji! Pokud však patříš mezi nešťastlivce, kteří se po konzumaci kávy cítí nesví, můžeš pro příjemnější zážitek kávu zkombinovat s l-theaninem, který zmírní působení kofeinu nebo můžeš kávu zcela nahradit za jiné, stimulačně působící látky, jako je CDP cholin, yerba maté, cordyceps, či tyrosin.


Kdy si mám dopřát první šálek kávy?

Rána bývají náročná a pokušení sáhnout po šálku kávy hned po probuzení je neodolatelné. Počkáš-li se svým prvním šálkem kávy pár hodin (minimálně 90 minut), dočkáš se příjemnějšího zážitku a navíc tím nebudeš narušovat přirozené tělesné procesy. Tělo v ranních hodinách produkuje hormon kortizol, který ti pomáhá postavit se na nohy. Produkci kortizolu podporuje i káva. Pokud do sebe hodíš první šálek kávy ihned po ránu, narušíš přirozenou produkci kortizolu. Z dlouhodobého hlediska si tělo na dodání kortizolu z venší v podobě kávy zvykne a sníží svou vlastní produkci kortizolu. Výsledek? Zombie mode v momentě, kdy se ranní šálek kávy nedostaví. Poznáváš se?

 

Kdy si mám dopřát poslední šálek kávy?

Odpolední útlum je období, kdy mnozí z nás touží po dalším šálku kávy, aby se ospalosti zbavili. Dej si však pozor na to, kdy poslední šálek kávy konzumuješ. Příliš pozdní konzumace kofeinu může narušit kvalitu spánku a prodloužit dobu usínání. Poločas rozpadu kofeinu, tedy čas, za který se stále polovina přijatého kofeinu vyskytuje v krevním oběhu, je 6-10 hodin. Ačkoliv kvalita spánku nemusí být narušena subjektivně (Každý z nás má určitě kamaráde, který si dá espresso po večeři a v klidu usne.), architektura spánku bude objektivně narušena i při malém množství kofeinu v krevním oběhu. Pokud chceš mít klidný spánek, snaž se vypít poslední šálek kávy nejpozději brzy odpoledne (cca kolem 13:00-14:00). Tvé budoucí, odpočaté a svěží, já ti poděkuje. Pokud si chceš odpoledne dopřát boost energie, zařaď krátký power nap, studenou sprchu, procházku na čerstvém vzduchu, trénink, nebo nootropika, která nenarušují kvalitu spánku: CDP cholin či cordyceps.

Cordyceps může být skvělou alternativou kávy v případě, že si chceme dodat více energie!

Jakou vodu mám pro přípravu kávy použít?

Tajemství skutečně výjimečného šálku kávy spočívá nejen ve vybraných zrnkách, ale také ve vodě, kterou používáš. Kvalita vody totiž ovlivňuje extrakci chutí a aroma z mleté kávy. Chceš-li tedy dosáhnout té nejlepší chuti, zvol kvalitní vodu - ideálně filtrovanou nebo balenou.

 

Měl bych si od kofeinu pravidelně odpočinout?

I když může být káva skvělým společníkem, umírněnost je klíčová. Nadměrná konzumace kofeinu může vést k nežádoucím účinkům, jako je zvýšený srdeční tep, úzkost, ale především závislost. Kofein je sice lahodným a povzbuzujícím nootropikem, ale i jeho přísun bychom měli mít vždy pod kontrolou a kofein by tak neměl sloužit jako energetická berlička.

 

Jak vybrat kvalitní kávu?

Chuť nápoje a především efekt, který na tebe konzumace takového nápoje bude mít, značně ovlivňuje kvalita kávových zrn. Sázet na čerstvě pražená kávová zrna od důvěryhodných dodavatelů je jistotou dobré volby. Aby si zrna udržela svou lahodnou chuť, uskladni je ve vzduchotěsných nádobách mimo dosah slunečního svitu. Vyhni se nekvalitní kávě v podobě instantní kávy, či kávy v kapslích.

 

Užij si bohatou chuť kávy!

Nejzásadnější pravidlo ze všech. Káva není pouze nápoj, ale především zážitek. Vychutnej si každý doušek, jako by byl tvůj poslední.

Začleněním těchto základních pravidel do tvé kávové rutiny můžeš zcela změnit svůj vztah ke kávě a zejména způsob, kterým káva ovlivňuje tvé zdraví. Nasloucháním jedinečným reakcím tvého těla, správným načasováním příjmu kofeinu a dbáním na kvalitu kávy můžeš maximalizovat její pozitivní účinky. Jen do toho!

Jan Tobiška

komplexní suplementace

Produkty zmiňované v článku:

Další články

Ashwagandha
Říkají ti něco problémy jako stres, úzkosti, únava, nevýkonnost, špatný spánek nebo nízký testosteron? Pokud ano, určitě tě potěší tento článek, ve kterém ti představíme jeden...
top 5 suplementů pro mentální výkon
Chceš posílit svou mentální výkonnost, podpořit paměť, koncentraci a motivaci a dosáhnout tak lepších výsledků? Nootropika jsou přesně to, co hledáš. Díky nootropikům získáš konkurenční...