CDP Cholin: Klíč k lepšímu mentálnímu výkonu!

V dnešním rychlém světe, kde je mentální výkon potřeba více než kdy dříve sahá spoustu lidí po nootropických látkách, které jim pomohou nastartovat mozkové otáčky na maximum. Jednou z nejpopulárnějších a nejužívanějších nootropických látek je CDP cholin. V dnešním článku se o CDP cholinu dozvíš vše, co o něm potřebuješ vědět, aby jsi mohl podpořit výkon svého mozku i ty. Po přečtení článku ti tak bude naprosto jasné, proč se CDP cholin nachází i v našem nootropickém suplementu MegaMind.

CDP cholin je stěžejní pro optimální funkci mozku.

Klíčové poznatky od CDP cholinu:

- CDP cholin je vysoce účinná molekula, která se v těle rozkládá na cholin a uridin, což jsou látky důležité (nejen) pro zdraví a výkonnost mozku.
- CDP cholin má narozdíl od alpha GPC komplexnější působení a prakticky žádné něžádoucí účinky.
- Téměř 90% američanů nemají ze stravy dostatek cholinu.
- Cholin dá tvému mozku tyto benefity: navýší jeho metabolismus, uvolní se ti víc dopaminu, budeš pozornější a soustředěný, a navíc ti pomůže i s neuroplasticitou.
- Ideální dávka cholinu pro nootropický efekt je 200mg.
- CDP cholin najdeš spolu s dalšími 11 sloučeninami v našem suplementu MegaMind.

 

Co je CDP cholin?

CDP cholin je zkratka pro šíleně dlouhý název, kterým tě rozhodně nebudu zatěžovat. To co o něm potřebuješ vědět je to, že se jedná o velmi bioaktivní látku, to znamená, že má veliký efekt na naše tělo, konkrétně mozek. Jedná se totiž o prekurzor ze kterého vznikají hned 2 molekuly důležité pro zdraví a výkonnost mozku. A to cholin a uridin.

 

Jak CDP choline funguje?

Z CDP cholinu se tvoří 2 molekuly, Cholin a Uridin. Jak cholin, tak uridin jsou zásadní nejen pro zdraví a funkčnost mozku. Přibližně 89% američanů trpí na nedostatek cholinu. Cholin se nachází v potravinách jako vajíčka, orgány a ryby, takže není divu, že ho má tolik lidí nedostatek.

Cholin se podílí na vývoji mozku, přenosu nervového signálu, regulaci paměti, nálady, pohybu a dalších funkcích.

Uridin se nachází hlavně v mléčných výrobcích a orgánech. V organismu se podílí na tvorbě RNA , energetickém metabolismu a zkoumají se jeho efekty na regeneraci nervů či zmírňování deprese a úzkosti.

 

Jaký je rozdíl mezi cholinem a CDP cholinem?

CDP cholin se rozkládá na cholin a uridin. Jak cholin, tak uridin mají prospěšný efekt na mozek. CDP cholin tak působí o něco komplexněji než samotný cholin.

 

Jaký je rozdíl mezi CDP cholinem a citicolinem?

Žádný, jedná se o jednu a tu samou látku, která má jednoduše 2 pracovní názvy.

 

Jaký je rozdíl mezi CDP cholinem a alpha GPC?

Jedná se o rozdílné látky s podobným účinkem. Alpha GPC zvyšuje v mozku množství neurotransmitteru acetylcholinu. CDP cholin zvyšuje v mozku množství cholinu, což je molekula, ze které vzniká nejen neurotransmitter acetylcholin ale i další látky. A navíc se z CDP cholinu tvoří i uridin. Jde tak říct, že CDP cholin má komplexnější efekt než alpha GPC. Navíc se CDP cholin pyšní i mnohem lepším bezpečnostním profilem, o čemž svědčí i fakt, že na rozdíl od alpha GPC není v EU CDP cholin zakázaný.

 

Efekt CDP cholinu na mozek

Metabolismus mozku: CDP cholin zvyšuje metabolismus glukózy, ATP a fosfokreatinu v mozku, což vede k tomu, že po CDP cholinu budeš pociťovat více energie a bude ti to lépe myslet.

Dopamin: CDP cholin zvyšuje uvolňování dopaminu v mozku což vede k tomu, že budeš namotivovaný a v dobré náladě. Nemusíš se bát ani toho, že ti díky zrychlenému uvolňování dopamin brzy dojde a bude pak následovat crash, kdy budeš bez motivace a energie. Díky L-tyrosinu, který je také neodmyslitelnou součástí MegaMind, se ti totiž dopamin bude ve zvýšené míře i tvořit a nehrozí ti žádný dopaminový crash.

Paměť a pozornost: Dle výzkumů to vypadá, že CDP cholin zlepšuje paměť i pozornost u starších lidí, kterým se s věkem přirozeně horší i u mladých lidí, kteří mají problém se soustředit.

Neuroplasticita: CDP cholin pomáhá vytvářet v mozku nová spojení což je základem pro neuroplasticitu, na jejímž podkladě jsme pak schopni nejen měnit to kdo jsme a co umíme ale je důležitá i pro dlouhodobé zdraví mozku.

CDP cholin může pontenciálně podporovat regeneraci tvých nervových buněk.

Jak CDP cholin dávkovat?

Běžně se setkáš s dávkami od 250-1000mg. My jsme však po konzultaci s jedním z předních světových odborníků na nootropika zvolili dávku 200mg. Ukazuje se totiž, že nootropický efekt se dostavuje spíš při nižších dávkách a navíc pak v MegaMind zbylo více místa na jiné účinné látky.

 

Je CDP cholin bezpečný?

Jelikož hodně lidí mylně považuje CDP cholin a Alpha GPC za stejnou látku, a alpha GPC bylo v EU zakázáno, je na místě otázka, jestli je CDP cholin bezpečný? Jak už zmiňuji výše, CDP cholin a alpha GPC jsou úplně odlišné látky, které mají pouze podobný efekt. Navíc CDP cholin je látka známá již od roku 1956 a klinické studie za tu dobu neodhalily žádné nežádoucí účinky, takže ho můžeš s klidem užívat.

 

Vyplatí se tedy CDP cholin užívat?

Ano, CDP cholin je velmi bezpečné a efektivní nootropikum, které podpoří nejen tvou mentální výkonnost, ale i zdraví mozku. Pokud chceš ale dostat ze svého mozku jeho plný potenciál. Sám CDP cholin ti stačit nebude. Proto jsme vytvořili MegaMind, ve kterém najdeš hned 12 nootropických sloučenin, které se vzájemně kombinují a doplňují tak, aby jsi dosáhl maximální energie, soustředěnosti, mentálního výkonu a snížil přitom stres na minimum.

Pavel Straka

Komplex

Název produktu

 

Další články

Proč a Jak brát kreatin
V minulém článku, jsme si rozebrali nejznámější mýty o kreatinu a objasnili, že není důvod z tohoto suplementu mít strach. Také jsi se dozvěděl/a, že...
Jak se připravit na zkouškové?
Zkouškové, noční můra každého vysokoškoláka, je za dveřmi. Bylo to pro tebe vždy období plné učení, stresu, mentálního vyčerpání, minima spánku a hromady nekvalitního jídla...