B Complex: Více než se na první pohled může zdát

V dnešním článku se podíváme na zub ne jednomu ale hned 8 vitamínům. Ano řeč je o B Complexu. Dozvíš se, k čemu vitamíny skupiny B slouží, v jakých potravinách je najdeme, kdo potřebuje B vitamíny přijímat ve zvýšeném množství, jak je to s vitamíny B v těhotenství a proč si nejsou všechny B Complex doplňky stravy rovny. Jsi připřaven/a svoje vědomosti a zdraví posunout zase o kousek dál? Tak pojďme na to!

Vitamíny skupiny B získáváme primárně ze živočišných a rostlinných celozrnných produktů.

Klíčové poznatky:

- B Complex je skupina 8 B vitamínů
- Vitamíny skupiny B se podílejí na celé řadě metabolickcých i genetických procesů
- B vitamíny jsou důležité i pro zdraví a vzhled naší pokožky, vlasů a nehtů
- Je obtížné získat všechny B vitamíny z čistě rostlinné nebo nekvalitní stravy
- Určité skupiny lidí potřebují přijímat B vitamíny ve zvýšeném množství. Patříš mezi ně i ty?
- Nedostatek B vitamínů se může projevit jako popraskané rty, slabost, brnění nervů, a další..
- Při výběru vhodného B complexu by jsme si měli dát pozor na to, aby obsahoval vhodné formy

 

 

Co je to B Complex?

B complex je supplement, který obsahuje všech 8 vitamínů skupiny B v jednom. Jeho užíváním pokryješ potřebu tvého těla pro všechny vitamíny skupiny B a nemusíš se tak bát, že ti nějaký bude chybět.

 

Jaké jsou vitamíny v B Complexu?

- B1 (thiamine)
- B2 (riboflavin)
- B3 (niacin)
- B5 (pantothenic acid)
- B6 (pyridoxine)
- B7 (biotin)
- B9 (folic acid)
- B12 (cobalamin)

 

Proč jsou B vitamíny důležité?

Vitamíny skupiny B se podílejí na velké řadě funkcí našeho organismu. Hrají nezastupitelnou roli v metabolismu makroživin - bílkovin, tuků, sacharidů i alkoholu a mnohých dalších metabolických reakcí, jako je třeba metabolismus homocysteinu, jehož zvýšené množství má negativní dopad na zdraví srdce, cév i mozku. Dále se podílí na tvorbě, opravě a methylaci DNA. Methylace DNA je základní epigenetická reakce. Epigenetika je to, jak náš životní styl ovlivňuje naše geny. B vitamíny jsou také důležité pro zdraví naší nervové soustavy, kam patří mozek a nervy. A v neposlední řadě jsou B vitamíny také klíčové pro zdraví tvé kůže, vlasů a nehtů.

V praxi tedy B vitamíny hrají nezastupitelnou roli pro:

- Zdraví srdce a cév
- Zdraví mozku a nervů
- Dobrou náladu a soustředěnost
- Zdravou pokožku, vlasy a nehty
- Energii
- Zdraví všech buněk
- Správné fungování naší genetické výbavy

 

V jakých potravinách se B vitamíny nachází?

B vitamíny najdeme převážně v živočišných produktech jako jsou vajíčka, orgány, maso, mléčné výrobky, ryby a mořské plody. Některé vitamíny skupiny B se nachází i v listové zelenině nebo ořechách a semínkách. Ale třeba takový vitamín B12 se nachází s vyjímkou kvasnic prakticky pouze v živočišných produktech.

 

Kdo by měl přijímat B vitamíny ve větším množství?

Pokud jíš pestrou stravu s adekvátním zastoupením živočišných zdrojů, deficit B vitamínů ti ve většině případů nehrozí. V ohrožení ale mohou být vegani a vegetariání, nebo lidé s nízkým kalorickým příjmem či lidé, kteří konzumují hlavně zpracované potraviny.

Existují také skupiny lidí, kteří mají zvýšenou potřebu B vitamínů i přes pestrou stravu. Patří sem těhotné a kojící ženy, lidé nad 50 let, lidé užívající určité léky jako např. léky na cukrovku, epilepsii, PPI, nebo metotrexát, dále pak sportovci, lidé s MTHFR mutací a lidé s onemocněními trávicí soustavy.

Atleti patří mezi část populace, která vyžaduje vyšší příjem vitamínů skupiny B.

MTHFR mutace a B vitamíny

Mutace genu MTHFR je poměrně častá. Okolo 40% populace má mutovaný alespoň 1 gen. Problém nastává, pokud máme mutované oba geny (od matky i otce). To vede k nedostatečné tvorbě enzymů, které se podílejí na přeměně vitamínu B9 na její aktivní formu. Aktivní forma se mimo jiné podílí na přeměně homocysteinu na methionin. Pokud máme nedostatek aktivní formy B9, hromadí se nám v těle homocystein. Zvýšené množství homocysteinu je pak spojeno s kardiovaskulárními onemocněními jako vysoký tlak, infarkt nebo mrtvice. Nadbytek homocysteinu se může také projevit i na nervové soustavě a to v podobě migrén, bolestí nervů, depresí nebo úzkostí.

 

B vitamíny a těhotenství

V těhotenství jsou důležité všechny B vitamíny, ale nejdůležitější je vitamín B9. Vitamín B9 zabraňuje vadám nervové soustavě dítěte. Zvýšenou potřebu mají ženy, které čekají dvojčata, jsou obézní, nebo berou již zmiňované léky. Problém může být i již zmiňovaná mutace MTHFR. U MTHFR mutace nestačí brát vyšší dávky vitamínu B9, ale je potřeba brát již aktivní formu B9, protože tělo si jí není schopné samo v dostatečné míře vyrobit.


Jak poznám, že mám nedostatek B vitamínů?

Nedostatek B vitamínů se může projevit jako vyrážka, popraskané rty, únava, slabost, makrocytární anémie, zmatenost, deprese, brnění a bolesti nervů, průjmy nebo zácpa.

 

Na co si dát pozor při výběru B Complexu?

Při výběru B Complexu je vhodné si zkontrolovat, jestli jsou v produktu již aktivované formy. To znamená takové formy, které náš organismus dokáže rovnou využívat. Předejdeme tak potenciálním problémům při mutaci v genu MTHFR. Aktivované formy poznáme tak, že ve složení budou uvedeny methylované formy B9 a B12. To znamená B9 jako 5 methyltetrahydrofolát a B12 jako methylkobalamin. U dalších vitamínů skupiny B pak chceme aby byli uvedeny jako koenzym. Pro maximální využitelnost je pak nejvhodnější, když se v suplementu vyskytují jak neaktivované formy, se kterými naše tělo dále pracuje tak aktivované formy. To znamená, že ve složení hledáme slova jako vitamín B2 a koenzym B2. Zní to složitě? Taky není lehké pořádný B Complex najít. My jsme ti však ulehčili práci s hledáním. Přesně takový B Complex té nejvyšší kvality totiž najdeš na našem webu!

 

Vyplatí se brát B Complex?

Ano, řada lidí nepřijímá dostatek B vitamínů ze stravy a i ti co konzumují pestrou stravu mají v určitých situacích zvýšené nároky na příjem B vitamínů, nemluvě o rozdílných genetických schopnostech B vitamíny zpracovávat. Vzhledem k tomu, že se B vitamíny podílejí doslova na zdraví každé buňky, měli bychom všichni dbát na jejich dostatečný příjem ve formě té nejvyšší kvality.

Pavel Straka

Komplexní suplement

Viridian Co-enzyme B Complex - 60 kapslí

 
899 Kč

Další články

Rhodiola Rosea: Adaptogen, který ti pomůže prosperovat
Rhodiola rosea je velmi účinný a zajímavý adaptogen, který ti pomůže zvládat stres každodenního života i zlepšit sportovní výkonnost. Tato rostlinka, nazývaná zlatý kořen, byla...
Vitamín C: Víc než jen suplement na chřipku?
Vitamín C je jeden z nejrozšířenějších doplňků stravy současnosti. Pro většinu z nás, je to jeden z prvních pomocníků, po kterých sáhneme, když se do...