Ženšen pravý - bylinka proti stresu

Ženšen pravý, neboli Panax ginseng, je rostlina používaná po staletí v tradiční čínské medicíně, kde je také nazývána “Králem všech bylin”. Označení “Panax” vychází z řečtiny a znamená "pan" jako vše a "axos" jako lék, dohromady všeholék. Pojď s námi v dnešním článku prozkoumat, jestli tyto označení obstojí i ve světle evidence-based suplementace.

Ženšen pravý je pro své širokosáhlé účinky nazývaný pánem všech bylin.

Klíčové poznatky o ženšenu:

✅ Ženšen je rostlina po staletí užívaná v tradiční čínské medicíně. 
✅ Biologicky aktivní látkou v ženšenu jsou ginsenoidy, proto je potřeba si kupovat takový suplement, ve kterém je standardizovaná dávka ginsenoidů.
✅ Ženšen má účinky především na mentální well-being jako třeba redukce stresu, zlepšení nálady, zvýšení mentální výkonnosti atd. Pomůže ti, ale optimalizovat i imunitní systém.
✅ Užívání ženšenu je bezpečné.

 

    Jak ženšen pravý funguje?

    Panax ginseng obsahuje biologicky aktivní látky, patří sem hlavně ginsenosidy, ale i různé polysacharidy, fytosteroly, polyacetyleny, a další látky, které zodpovídají za jeho účinky na lidské tělo.

     

    Jaké účinky má panax ginseng?

    Panax ginseng je účiný především v oblasti mentálního výkonu a well-beingu, právě proto se stal nedílnou součástí našeho nootropického suplementu MegaMind.

    😊 Podpora nálady: Ženšen pravý ti pomůže zlepšit náladu a to v horizontu několika hodin. To je přesně to, co od nootropického suplementu chceš.

    🧠 Podpora mentálního výkonu: Existuje celá řada studií demonstrující účinnost ženšenu na aspekty mentálního výkonu jako je paměť, reakční čas, přesnost, atd. Ať už jsi sportovec, gamer, student, nebo manažer, tvoje mentální výkonnost bude z ženšenu těžit.

    📉 Redukce stresu: Přes regulaci stresového hormonu kortizolu snižuje velmi efektivně hladinu vnímaného stresu. Při užívání ženšenu tak budeš jednoduše méně ve stresu.

    😴 Tlumí dopady spánkové deprivace: Pokud spíme méně než 7 hodin denně a k tomu ještě nekvalitně, jsme spánkové deprivovaní. To má negativní dopad doslova na každou oblast našeho života, od sociálních interakcí, přes mentální výkonnost až po fyzickou zdatnost. Ženšen tyto dopady do určité míry tlumí. Tím ti rozhodně nechci říct, aby jsi nespal a pak si vzal ženšen. Tím chci říct, že když se vyjímečně z nějakého důvodu málo vyspíš, ženšen ti druhý den pomůže fungovat lépe.

    ⚡ Snižuje pocit únavy: Únava je obzvlášť v tmavých zimních měsících problém většiny z nás. Sluníčko člověk pomalu nevidí, všude tma a zima a do toho spousta povinností ve škole a práci. Kdo by pak nebyl unavený. Ale mám dobrou zprávu, vypadá to, že užívání ženšenu ve srovnání s placebem vede už po 15 dnech ke snížení vnímané únavy.

    🏋️ Zvyšuje fyzickou výkonnost: Přehled 155 studií ukázal, že ženšen snižuje nejen únavu, ale zvyšuje i fyzickou výkonnost.

    🧬 Imunitní systém: Na základě mnoha studií to vypadá, že ženšen funguje jako silný antioxidant a navíc má i anti-bakteriální a anti-virové účinky. Je tak docela možné, že ti pomůže vyhnout se nachlazení a pokud ho dostaneš, tak ho snad alespoň překonáš rychleji.

     

    Co čekat po užívání panax ginseng?

    Po užívání ženšenu můžeš čekat vyšší mentální výkonnost navíc budeš pociťovat menší únavu a podávat lepší sportovní výkony, budeš méně ve stresu a zároveň budeš mít dobrou náladu. A takové nachlazení nebo spánková deprivace už s tebou nezatočí tolik, jako dřív.

    Panax Ginseng je efektivním pomocníkem při studiu.

    Je panax ginseng bezpečný?

    Ano, přehled 57 studií zjistil, že užívání ženšenu je bezpečné s minimem vedlejších účinků jako nevolnost. Můžeš tak být při užívání ženšenu naprosto v klidu.

     

    Na co si dát při výběru Panax ginseng pozor?

    Vzhledem k tomu, že hlavní bioaktivní látkou v ženšenu jsou ginsenoidy, je potřeba, aby suplement, který budeš užívat obsahoval standardizované množství ginsenoidů. Pokud ve složení nenajdeš, že se jedná o standardizovaný extrakt, je dost možné, že budeš platit za odpad z kořene, který neobsahuje žádné účinné látky. To samé platí například i při výběru ashwagandhy nebo rhodioly roseay. Ty na našem e-shopu jsou samozřejmě zárukou kvality a vysoké dávky účinných látek. Většina ženšenových suplementů obsahuje 2-3% ginsenoidů, ale třeba takový ženšen v našem MegaMind obsahuje 10% ginsenoidů.

     

    Kolik ženšenu užívat?

    To záleží na tom, kolik % ginsenoidů suplement obsahuje. Pokud obsahuje 2-3%, je pro kognitivní výkon lepší užívat alespoň 400mg. My jsme však do MegaMind zvolili 200mg s obsahem ginsenoidů 10%, dostaneš tak vysokou dávku ginsenoidů a navíc jsme v kapsli ušetřili místo pro dalších 11 bioaktivních látek, které dohromady dostanou tvůj mozek do takového flow, které si ještě nezažil.

     

    Vyplatí se užívat Panax ginseng?

    Ano, i když Řekové a Číňani, kteří ženšen po staletí užívali pro jeho všeléčebné účinky, byli lehce mimo. Ženšen nás sice nezbaví všech problémů, které máme. Může nám ale výrazně pomoci s mentálním výkonem, redukcí, stresu, dobrou náladou, nebo třeba optimalizací imunitního systému. Což jsou rozhodně cíle, o které se vyplatí usilovat. Pokud chceš mít kupu energie, mentální výkon a soustředěnost na 110% a do toho nebýt ve stresu, ženšen je super. Ale víš co je lepší? Ženšen a k tomu 11 dalších nadupaných látek, které najdeš v našem MegaMind!

    Pavel Straka

    Komplex

    Complex™ MegaMind

     
    599 Kč 699 KčUšetříte 100 Kč

    Další články

    CDP Cholin: Klíč k lepšímu mentálnímu výkonu!
    V dnešním rychlém světe, kde je mentální výkon potřeba více než kdy dříve sahá spoustu lidí po nootropických látkách, které jim pomohou nastartovat mozkové otáčky...
    L-theanin - aminokyselina která ti změní mozek
    Možná jsi v posledním roce zaznamenal “hype” okolo aminokyseliny theaninu. Za její popularitou stojí především slavný neurovědec Andrew Huberman, PhD. A podle mého názoru si theanin...