Yerba Mate: Více než jen stimulant

Yerba Maté je bylinka užívaná po staletí jihoamerickými kmeny indiánů. V posledních letech však nabrala na celosvětové popularitě díky svým blahodárným účinkům na mysl i tělo. Její chuti i účinkům propadly známe osobnosti jako fotbalista Messi, papež František, vědec Andrew Huberman, nebo herec Viggo Mortensen (Aragorn z Pána prstenů). Pojď s námi i ty v dnešním článku prozkoumat tuto neobyčejnou bylinku, díky jejíž konzumaci můžeš posunout nejen tvůj mentální výkon na nový level!

Káva vs. Yerba Maté stimulace

Klíčové poznatky:

- Yerba Mate je jihoamerický nápoj obsahující řadu bioaktivních látek, které jí dávají unikátní vlastnosti a skvělou chuť
- Yerba Mate obsahuje stejně kofeinu jako káva, ale jeho působení je od kávy odlišné
- Yerba Mate ti dodá energii, motivaci, pomůže se sportovní výkonností i celkovým zdravím
- Konzumace Yerby Mate je v teplotách pod 65 °C bezpečná

 

 

Co je Yerba Mate?

Yerba Mate je nápoj vyráběný z lístků bylinky cesmíny paraguayské. Kromě kofeinu obsahuje další bioaktivní látky jako kafeoylderiváty, saponiny, polyfenoly, theobromin, quercetin, rutin a řadu mikronutrientů, což jí dává unikátní spektrum vlastností.

 

Jaký je rozdíl mezi Yerba Maté a kávou?

Plná kalabasa Yerba Mate obsahuje 80mg kofeinu, což je podobně jako káva. Avšak z vlastní zkušenosti i zkušenosti dalších lidí mohu říci, že efekt na mentální i sportovní výkonnost je po Yerba Mate delší, ale ne tak intenzivní. To znamená, že po vypití Yerby jsem několik hodin příjemně bdělý a motivovaný, zatímco po vypití kávy mám nával energie, který ale netrvá tak dlouho a někdy je doprovázen takzvaným crashem energie. Je ale potřeba říci, že to jsou pouze osobní dojmy a každé tělo reaguje jinak. Nejlíp uděláš, když účinky Yerby i kávy vyzkoušíš sám na sobě.

 

Jaké má Yerba Mate benefity?

Jak už jsme si řekli, Yerba nám poskytne příjemnou dlouhotrvající stabilní hladinu energie, bez jejího následného propadu. Budeš tak motivovaný a soustředěný na jakýkoliv problém, který před tebou leží.

Yerba Maté může zvýšit tvojí sportovní výkonnost. Sportovci užívající Yerbu hodinu před tréninkem měli v jedné studii lepší schopnost spalovat tuky jako zdroj energie. Schopnost spalovat tuky jako zdroj energie je důležitá jak pro sportovní výkonnost, tak pro celkové zdraví. Přesně tohoto efektu se také snažíme dosáhnout tréninkem o nízkých intenzitách, takzvaným zone 2 tréninkem. Víc si o tom můžeš přečíst v našem článku o kardiu.

Yerba Maté ti může pomoci se shazováním tuku. A to hned několika mechanismy. Jedním z nich je, již v předchozím bodu zmiňovaná, zvýšená schopnost těla spalovat tuky. Dalším mechanismem je potlačení chuti k jídlu. Saponiny z Yerby zvyšují produkci hormonu GLP-1, ten se podílí na kontrole krevního cukru a reguluje chuť k jídlu. To podporuje i výzkum, například v jedné RCT studii skupina užívající Yerbu zhubla za 12 týdnů 700g, zatímco kontrolní skupina přibrala přes 2kg.

Yerba Mate může pomoci v prevenci srdečních chorob. Pití Yerby vede k zvýšení HDL cholesterolu a snížení LDL cholesterolu. LDL cholesterol je jeden z nejvíce rizikových faktorů pro vznik aterosklerózy a chceme ho tak mít co nejnižší.

Pokud je pro tebe důležitá hladina glykémie(krevního cukru), může ti Yerba Mate pomoct. Studie na lidech s cukrovkou ukázaly, že lidé pijící Yerbu měli po 2 měsících nižší glukózu na lačno i nižší hladiny glykovaného hemoglobinu (ten vypovídá o dlouhodobých hladinách glykémie).

Yerba Maté je bohatým zdrojem antioxidantů. Důležitost antioxidantů i situace ve kterých jsme vystaveny velkému oxidačnímu stresu jsme si rozebrali už v článku o vitamínu C.

Yerba maté dokáže podporovat tvou sportovní výkonnost.

Je Yerba Mate bezpečná?

Možná jsi slyšel že Yerba způsobuje rakovinu. Vždycky, když slyšíme nějaká podobná tvrzení, je lepší se kouknout na fakta, než hned dělat unáhlené závěry. Pojďme se na ty fakty podívat. Problém nastává, pokud pijeme Yerbu příliš horkou, to neplatí jen pro Yerbu, ale pro jakékoliv horké (nad 65 °C) nápoje. Horké nápoje obecně jsou v IARC klasifikaci (International Agency for Research on Cancer) řazeny mezi pravděpodobné karcinogeny. Avšak samotná IARC říká, že pokud se Yerba Mate nekonzumuje horká, je jako karcinogen (látka způsobující rakovinu) neklasifikovatelná. Nech si tedy Yerbu trochu vychladnout, než jí začneš pít. My jsme však v COMPLEXu šli ještě o krok dál a zjistili, že další možné riziko může vznikat způsobem výroby Yerby. Yerba se může sušit buďto kouřem, nebo horkým vzduchem. Při sušení kouřem můžeme v Yerbě najít stopy polycyklických aromatických uhlovodíků. To jsou látky které vznikají při smažení, uzení, kouření atd. a mohou způsobovat rakovinu. Ovšem ve většině Yerba Mate produktů jich je tak málo, že by to nemělo mít na naše zdraví negativní dopad. Na našem webu tak najdeš Yerbu, která je sušená pouze horkým vzduchem a neobsahuje tak žádné z těchto látek, stejně jako Yerbu, která je sušená kouřem. Sušení Yerby kouřem je tradičním způsobem přípravy a zodpovídá za její charakteristickou chuť. Rozhodnutí je tak na tobě.

 

Vyplatí se pít Yerba Maté?

Ano, Yerba je díky svému unikátnímu obsahu bioaktivních látek, vitamínů a minerálů nápojem, který posune tvojí mentální i fyzickou výkonnost do nových výšin. Navíc má řadu zdravotních benefitů a při dodržení pár pravidel se vyhneš všem nežádoucím účinkům. Uvidíš, že tě překvapí nejen svou skvělou chutí!

Pavel Straka

Komplexní suplement

Název produktu

 

Další články

Jak zvládnout party ve zdraví?
Kdo by během horkých letních večerů neodolal hlasité hudbě a osvěžujícímu drinku? Na party není nic špatného - přeci jenom žijeme jen jednou, ne? Jak...
Hořčík: Proč je tak důležitý a kdo by ho měl brát?
Hořčík je minerál nezbytný pro správné fungování těla. Okolo 70% lidí ho však nepřijímá dostatek, nepatříš mezi ně náhodou i ty? V dnešním článku se dozvíš, k...