Testosteron: proč je tak důležitý a máme ho dostatek?

V dnešním článku se dozvíš, co to ten testosteron je, co v našem těle dělá, jestli i tobě hrozí jeho nedostatek a jak se na tobě jeho nedostatek může projevit. Také se dozvíš, jaké jsou nejčastější příčiny nízkého množství testosteronu. V první řadě si ale pojďme říct, proč by tě tvůj testosteron měl vůbec zajímat. Testosteron je nazýván mužským pohlavním hormonem, ale mají ho i ženy jen ne v takovém množství. U obou pohlaví se podílí na celé řadě funkcí které ovlivňují náš fyzický i psychický well-being. Ať už se snažíš optimalizovat svůj lifestyle ke zlepšení sportovní či mentální výkonnosti, kvůli pracovnímu nasazení nebo třeba pro to aby ses v každodenním životě cítil/a skvěle, optimalizace testosteronu ti k tomu výrazně pomůže.

Optimální hladina testosteronu je stěžejní pro maximální výkonnost.

Hlavní poznatky:

- Testosteron je důležitý pohlavní hormon pro může i ženy.
- Optimální hladiny ti pomohou být šťastnější, zdravější, výkonnější a motivovanější.
- Jeho množství klesá s věkem.
- Jeho množství klesá v populaci ve všech věkových kategoriích.
- Za úpadek hladiny testosteronu může hlavně moderní způsob života.

 

 

Za co je testosteron zodpovědný?

- Podpora libida a erekce = větší sex drive
- Zvýšení síly, budování svalové a kostní hmoty a spalování tukové tkáně, produkce červených krvinek = bude se ti lépe sportovat a budeš podávat lepší výkony
- Motivace, kognice, socializace = Budeš mít větší drive něco dokázat ať už jde o sport, podnikání nebo třeba vztahy, bude ti to lépe myslet a posuneš networking na nový level.
- Kvalitnější spánek, Vyšší hladina energie a Vitalita= prostě se budeš cítit jako boss.
- Snížení příznaků deprese, náladovosti, a vyšší sebedůvěra = Nálada na jedničku.

 

Už chápeš proč je tak důležité mít optimalizovaný testosteron?


Ale já jsem ještě mladý můj testosteron bude určitě v pohodě.

Hladiny testosteronu v populaci za posledních 30 let rapidně klesají . V roce 1988 byla průměrná hodnota testosteronu u mužů středního a důchodového věku 17.3 nmol/L zatímco v roce 2016 měl průměrný mladý muž hladinu testosteronu jen 15.6 nmol/L. To se na první pohled nemusí zdát tak moc, ale vlastně to znamená, že hladiny testosteronu, které máš teď ty jsou nižší než jaké měl tvůj děda a praděda v roce 1988. Je také důležité si uvědomit, že nejvyšší hladiny testosteronu má člověk právě ve 20 letech a v 50 letech je množství testosteronu přibližně o polovinu nižší. Můžeme Tedy říct, že kdybychom porovnávali stejnou věkovou populaci v roce 1988 a 2016, mohli bychom vidět snížení populačních hladin testosteronu o přibližně 50% za méně jak 30 let, což je opravdu alarmující. Co víc 20% mladých mužů má hladiny pod úrovní fyziologického rozmezí.

 

 

Jaké jsou projevy nízkého testosteronu?

Pamatuješ si ještě vlastnosti testosteronu? Nedostatek se projeví přesně naopak, to znamená:

- Únava
- Nízká motivace
- Špatná nálada
- Snížený sex drive
- Zhoršená sportovní výkonnost
- Zhoršená mentální výkonnost

 

Příčiny nízkého testosteronu.

Jak už jsem zmiňoval, hladiny testosteronu za posledních 30 let výrazně poklesly, nejde bohužel ukázat na jediného viníka, jedná se o souhru mnoha faktorů, které jsou spojeny s moderním životním stylem a je tak potřeba svůj životní styl upravit COMPLEXně a nehledat rychlé a zázračné řešení.

Nadměrné množství tukové tkáně
Dlouhodobá podvýživa
Nekvalitní spánek
Endokrinní disruptory = látky z vnějšího prostředí které narušují fungování našich hormonů
- Nadměrná konzumace alkoholu a marihuany
Chronický stres ať už psychický nebo fyzický
Nekvalitní strava
- Nízké hladiny vitamínu D
Poškození varlat

Nadměrná konzumace snižuje hladinu testosteronu.

Díky dnešnímu článku už víš, proč je optimalizovaný testosteron tak důležitý, víš, že ho jako populace máme čím dál méně a víš také řadu příčin co se na snižování testosteronu podílejí. Teď si možná říkáš, jak zjistíš, jestli se nízké hladiny testosteronu týkají i tebe a pokud ano tak co s tím? Neboj, na to nalezneš odpovědi v dalším článku!

Pavel Straka

Komplexní suplement

 

 

 

Další články

co jsou nootropika
Vítej ve fascinujícím světě nootropik! Pokud jsi někdy přemýšlel nad tím, jaké by to bylo využívat plný potenciál svého mozku, nootropika ti mohou poskytnout pěknou představu. Jsou...
Jak optimalizovat testosteron?
V prvním díle jsme si řekli, proč je testosteron tak důležitý a jaké jsou příčiny a projevy jeho nedostatku. V této druhé části se dozvíš,...