Jak předejít artróze?

Artróza je onemocnění, které by měl mít v povědomí každý sportovec i člověk, kterému sport nic neříká. Artrózu nám totiž může způsobit jak neaktivita, tak přílišná aktivita. A trpět na artrózu rozhodně není nic příjemného. V dnešním článku se dozvíš, co to artróza vlastně je, proč nás postihuje, jaké problémy nám může způsobit, a co dělat, abychom ji ani nikdy nedostali.

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, proti kterému lze efektivně bojovat skrze zdravou stravu a vhodnou suplementaci.

Klíčové poznatky:

- Artróza je onemocnění kloubu, které vede ke ztuhlosti, bolestivému pohybu, otoku a omezení pohybu v daném kloubu.
- Artróza je způsobena převážně špatným životním stylem a přetěžováním kloubů.
- V prevenci artrózy hrají klíčovou roli faktory jako zdravá váha, pohyb, strava, a další,..
- Léčba artrózy vede hlavně k ovlivnění symptomů a často končí až výměnou kloubu.

Co je artróza?

Artróza je onemocnění kloubní chrupavky, kdy postupně ubývá její množství i kvalita, až nám nakonec nezbyde chrupavka žádná. Chrupavku si můžeme představit jako takový pružný nárazník, který odděluje naše kosti a zajišťuje nám hladký a bezbolestný pohyb. Když chrupavka nefunguje správě, jako je tomu v případě artrózy, pohyb se stává stále bolestivějším a obtížnějším. V posledním stádiu artrózy už nemáme žádnou chrupavku a naše kosti tak naráží jedna do druhé.

Výskyt artrózy stoupá s věkem, ale v dnešní době se objevuje ve zvýšené míře i u mladých lidí. Ve věku okolo 50 nalezneme na rentgenu známky artrózy až u 40% lidí a ve věku nad 65 dokonce u 70% lidí. Nízké stupně artrózy mohou být bez jakýchkoliv příznaků, ale při větší ztrátě chrupavky se začínají ozývat symptomy jako ztuhlost, bolestivý pohyb, otok a omezení pohybu.

 

Jaké jsou příčiny artrózy?

Abychom porozuměli tomu, jak artróze předejít, musíme zjistit, jak vzniká. Na jejím vzniku se může podílet hned několik viníků, či jejich kombinace. Jsou to zejména:

- Nadváha nebo obezita.
- Nedostatek pohybové aktivity.
- Jednostranné přetěžování těla. To se často týká právě (polo)profesionálních sportovců, nebo lidí se špatným držením těla.
- Úrazy a záněty v místě kloubu.
- Dědičné faktory. To jaké geny máme, ovlivnit nemůžeme, ale naštěstí artróza není typ nemoci, který by mohl být způsoben čistě geneticky, ostatní faktory naštěstí ovlivnit můžeme.

 

Prevence artrózy:

Zdravá váha. Nadváha či obezita logicky vedou k mnohem většímu zatížení kloubů než zdravá váha. Další problém tkví v tom, že tuková tkáň v okolí vnitřních orgánů vytváří hormony, které mají PROzánětlivý charakter a způsobují nám tak v těle chronický zánět, který celou situaci zhoršuje. Na prozánětlivý efekt se mimo redukce váhy ukazuje efektivní i zvýšený příjem či suplementace omega 3.

Správně prováděná fyzická aktivita. Fyzická aktivita pomáhá klouby zjednodušeně řečeno “promazávat” a navíc posiluje svaly a další pojivové tkáně, které zodpovídají za stabilitu kloubu, což vede k prevenci zranění.

Fyzioterapie. Každý z náš určitě slyšel přísloví “Stokrát nic umořilo osla”, a to je pro situaci (polo)profesionálních sportovců, nebo lidí se špatným držením těla celkem výstižné. Protože statisíce neoptimálně provedených pohybů se nasčítají a nakonec chrupavku poškodí. Stejně jako chodíš na preventivní prohlídku k praktikovi, měl bys alespoň 1x ročně zajít na preventivku k fyzioterapeutovi.

Prevence úrazů. Tady opět zdůrazňuji důležitost svalové síly a kvality pojivových tkání v okolí kloubu jako prevenci zranění.

Strava a suplementace. Chrupavka je tvořena z buněk, které produkují kolagen a proteoglykany, právě ty zodpovídají za tvrdost a pružnost chrupavky a právě ty jsou při artróze poničeny. Kolagenu jsme schopni přijímat dostatek z živočišné stravy, proteoglykany jako Glucosamine Chondroitin se nachází jen v chrupavce. Neboj nebudu tě nutit si hrát na LiverKinga a jíst chrupavky, stačí si udělat vývar. Ale upřímně, kdo má v teplých letních měsících chuť na vývar? Naštěstí není vývar jediná možnost. Existují i preparáty s takzvanými chondroprotektivy = látky zlepšující zdraví chrupavky. Ty by měly obsahovat právě glucosamine a chondroitin. Kvalitní chondroprotektiva Glucosamine a Chondroitin najdeš i u nás na e-shopu.

Kurkumin může efektivně snižovat zánětlivost na úrovni kloubů.

Jak se léčí artróza?

Léčba spočívá v podstatě v tlumení bolesti pomocí léků. Ty mají ale bohužel řadu nežádoucích účinků. Dále se používají kloubní injekce kortikoidů a již zmiňovaných chondroprotektiv Glucosamine Chondroitin, ke zpomalení poničení kloubu. Ale efektivním pomocníkem na snížení bolestí je například i kurkumin. I ten najdeš na našem e-shopu. Ke zvyšování pohyblivosti se doporučuje fyzioterapie. Když se artróza stane pokročilou, přichází na řadu operace, nejčastěji se jedná o výměnu kloubu za kloubní náhradu.

 

Prevence artrózy se vyplatí!

Už je ti nejspíš jasné, že je mnohem lepší artrózu vůbec nedostat. Díky dnešnímu článku máš už solidní představu, jak na to. Ať už jsi profi sportovec, nebo člověk se sedavým zaměstnáním, určitě jsi identifikoval kroky, na kterých můžeš v rámci prevence pracovat, ať už je to třeba návštěva fyzioterapeuta nebo zařazení chondroprotektiv do tvého suplementačního režimu. Tak hurá na to, protože život bez bolestí a pohybových onemocnění je určitě něco, o co se vyplatí usilovat!

Pavel Straka

Komplex

 

 

 

 

Produkty zmiňované v článku:

Další články

Proč kombinovat silový a vytrvalostní trénink?
Síla a vytvrvalost, dva světy, které k sobě mají zdánlivě tak daleko. Zástupci toho silového, kulturisté a powerlifteři, se bojí, že pokud doběhnou tramvaj nebo...
Co je zdraví a jak poznám, že jsem zdravý?
Co je zdraví? Definic zdraví je mnoho a každá z nich má určitá úskalí, kvůli kterým není úplně ideální. Co mají ale různé definice společného...