Hormonální disruptory - Co jsou zač, a proč se jim vyhýbat?

Prostředí, ve kterém žijeme, je často opomíjeným faktorem našeho zdraví, i když hraje důležitou roli. V dnešním článku se budeme zabývat tím, jaký vliv na nás mají endokrinní disruptory - látky, které jsou zcela jistě i ve tvém okolí, negativně ovlivňují tvůj hormonální systém, a ty o tom možná ani nevíš. Dozvíš se, jak ti mohou škodit, a kde všude se vyskytují. I když je to téma, které až nahání strach, nemusíš hned panikařit, protože po přečtení článku budeš vyzbrojen informacemi a základními strategiemi, jak se jim efektivně vyhýbat, a tak jejich negativní dopad na naše zdraví minimalizovat.

Pesticidy jsou jedny z hlavních hormonálních disruptorů.

Klíčové poznatky:

- Endokrinní disruptory jsou látky, které ovlivňují fungování našeho hormonálního systému.
- Endokrinní disruptory způsobují v našem těle hormonální nerovnováhu, která má řadu negativních dopadů na naše zdraví.
- Endokrinní disruptory jsou téměř všudypřítomné.
- Endokrinní disruptory nám škodí, až když se s nimi setkáváme ve zvýšeném množství.
- Proti negativnímu efektu endokrinních disruptorů se dá bránit tak, že se jim budeme vyhýbat v oblastech života, kde to jde snadno uskutečnit.

 

Co jsou endokrinní disruptory?

Hormonální disruptory, často také nazývané endokrinní disruptory, jsou látky často syntetického původu, které narušují normální fungování našeho hormonálního = endokrinního systému. A co že to ten hormonální systém vlastně dělá? Náš hormonální systém je extrémně důležitá soustava orgánů a jejich hormonů, které regulují obrovské množství funkcí v našem těle. Podílí se na procesech jako je plodnost (určitě jsi slyšel o pohlavních hormonech jako je estrogen nebo testosteron), vývoj dítěte, metabolismus, imunitní systém nebo reakce na stres.

 

Jak nám hormonální disruptory škodí?

Endokrinní disruptory napodobují funkce některých hormonů, často estrogenu a naopak blokují funkce jiných hormonů, často testosteronu. Tím, že pak máme vlivem endokrinních disruptorů některých “hormonů” více a některých méně, vzniká hormonální nerovnováha, která má jak pro mužské, tak pro ženské tělo řadu negativních dopadů. Pojďme se teď na jednotlivé důsledky kouknout podrobněji.

Pohlavní systém: Jak už zmiňuji výše, mezi často zasažené hormony patří právě pohlavní hormony jako estrogen a testosteron. S tím se pojí řada symptomů, o kterých si můžeš přečíst v našem článku o testosteronu. V extrémnějších případech se můžeme setkat i s problémy jako je PCOS, erektilní dysfunkce, poruchy plodnosti či předčasná menopauza.

Vývojové poruchy: Endokrinní disruptory mají bohužel vliv i na vývoj dětí. Jsou spojovány např. s neoptimálním vývojem mozku, z čehož pak mohou pramenit problémy jako ADHD a jiné neurologické problémy. Ale mohou se objevit i další problémy jako neoptimální tělesný růst, předčasná puberta nebo diabetes.

Metabolismus: Co se metabolismu týče, jsou hormonální disruptory spojovány s problémy se štítnou žlázou, cukrovkou, obezitou, či řídnutím kostí. Což jsou všechno problémy, kterým se zdravým životním stylem snažíme předejít. Ale jak vidíš, je potřeba vzít v úvahu i endokrinní disruptory.

Nádorová onemocnění: Některé endokrinní disruptory jsou spojovány se zvýšeným rizikem vzniku nádorů, postihující převážně hormonální soustavu - patří sem například karcinom prostaty, prsu nebo štítné žlázy.

Imunitní systém: Před endokrinními disruptory není v bezpeční ani tvůj imunitní systém. Imunita může být postižena v obou směrech. To znamená, že může být snížená –> častější infekční nemoci nebo zvýšená autoimunitní onemocnění.

 

Kde se vyskytují endokrinní disruptory?

Endokrinní disruptory jsou v našem prostředí téměř všudypřítomné a nikdy se jim nevyhneme úplně, ale je dobré vědět, kde se necházejí ve zvýšeném množství, abychom se mohli informovaně vyhnout jejich zvýšené expozici.

 

Jaké látky patří mezi endokrinní disruptory?

Bisfenol A (BPA): BPA, který se nachází v plastech, konzervách a účtenkách.

Ftaláty: Tyto chemické látky se často používají v plastech, kosmetice a hygienických potřebách.

Dioxiny: Se uvolňují do životního prostředí při průmyslové výrobě a hromadí se v tucích zvířat i lidí.

Pesticidy: Některé pesticidy používané v zemědělství jako atrazin a chlorpyrifos.

Parabeny: Často se používají jako konzervační látky v kosmetice a hygienických potřebách jako jsou pleťové vody a krémy.

Organofosfátové zpomalovače hoření: Tyto zpomalovače hoření se nacházejí v nábytku a elektronice.

A další..

Plastové lahve jsou nepřítelem pro tvůj hormonální systém.

Proč nejsou endokrinní disruptory lépe regulované?

Některé z endokrinních disruptorů jako DDT nebo Polychlorované bifenyly jsou již zakázané. U většiny v současnosti používaných endokrinních disruptorů je problém v tom, že jsou škodlivé až ve zvýšeném množství nebo se uvolňují při nesprávném používání. Je proto přesně dané množství, které se může v produktech vyskytovat, už se tak nějak ale zapomíná, že se během dne setkáváme s desítkami až stovkami produktů, co endokrinní disruptory obsahují a jejich kumulativní dávka pak mnohdy přesahuje bezpečné limity. Z toho ale vyplývá i jedno pozitivum, když se ti podaří minimalizovat expozici endokrinním disruptorům, měl by jsi být v pohodě.

 

Jak minimalizovat expozici endokrinních disruptorů?

Jak už ti asi došlo, endokrinním disruptorům se bohužel nevyhneme úplně, ale rozhodně je v našich silách minimalizovat s nimi kontakt. Pojďme si říct jak na to!

Omez plasty. V plastech se může vyskytovat hned několik druhů endokrinních disruptorů. Piješ-li z plastové lahve, měl by jsi vědět, že jsou jen na jedno použití, při opakovaném používání se do vody uvolňuje velké množství mikroplastů a látek jako BPA. A z čeho že máš teda pít? Třeba z našeho shakeru, který neobsahuje žádné endokrinní disruptory a navíc ukážeš, že jsi člen COMPLEX komunity! To samé platí pro krabičky, je super, že mealprepuješ, ale dávej si jídlo do skleněné krabičky. A takové účtenky v obchodě, radši se 2x rozmysli jestli jí opravdu potřebuješ.

Když už jsme se bavili o tom mealprepování, určitě si pamatuješ, jak jsem o kousek výš psal, že pesticidy jsou často taky endokrinní disruptory. Vzpomeneš si, kdy jsi viděl nějaké ovoce na stromě? Část ho byla shnilá, a to se ještě ani nedostala ze stromu. Asi se shodneme, že to aby se sem dováželo ovoce přes půl světa se bez dávky chemie neobejde. Zkus se ve svém jídelníčku zaměřit na lokální sezónní produkty ideálně od českých farmářů nebo v bio kvalitě.

Existuje i kosmetika a výrobky pro domácnost bez endokrinních disruptorů. A divil by ses, jak běžně jsou dostupné. Seženeš opravdu všechno, od čistících prostředků až po šampón nebo voňavku. A cena? Často nižší než konvenční produkty. To, co tak ušetříš v drogerii, můžeš investovat do kvalitního jídla nebo našich suplementů.

 

Vyplatí se vyhýbat se endokrinním disruptorům?

Jak vidíš, endokrinní disruptory mají na naše zdraví obrovský vliv, od zákeřných onemocnění až po to, že se cítíš bez energie a motivace. Vzhledem k tomu, jak všudypřítomné jsou, je důležité o nich vědět, vzít své zdraví do vlastních rukou a aktivně se jim vyhýbat, případně jejich negativní dopad kompenzovat zdravým životním stylem. Díky dnešnímu článku už máš naštěstí solidní představu o tom, co s námi dělají, kde se nacházejí a jak se jim alespoň částečně efektivně vyhýbat. Díky dalším článkům na našem blogu pak můžeš získat potřebné know-how o tom, jak si přes úpravu životního stylu maximalizovat zdraví. Tak hurá na to!

Pavel Straka

Komplexní suplement

Complex™ Shaker - 700ml

 
249 Kč 299 KčUšetříte 50 Kč

Další články

Elektrolyty: K čemu jsou a jak mi pomůžou?
Možná už jsi zaznamenal, že naprostá většina profi sportovců pije nápoje s elektrolyty. Co to ty elektrolyty ale vlastně jsou? Jak sportovcům pomáhají? Měl bys...
Jak na kvalitní nap?
V našem rychlém světě, kde produktivita s efektivitou jsou naprosté MUST, pro tebe může být power nap neboli šlofík tajnou zbraní k rychlému doplnění energie,...