Co je Theakrin a proč je efektivním nootropikem?

Theakrin je látka, o které si možná ještě neslyšel. Jedná se o nováčka na nootropické scéně, který má však řadu potenciálně zajímavých a mocných účinků. Vydej se s námi v dnešním článku poznat benefity této molekuly, která ti společně s ostatními látkami v MegaMind vystřelí mozek do vesmíru.

Theakrin se přirozeně vyskytuje v čaji kucha.

Klíčové poznatky o theakrinu:

- Theakrin je látka podobná kofeinu, přirozeně se vyskytující v rostlině Camellia.
- Theakrin funguje podobně, ale ne stejně jako kofein.
- Po theakrinu budeš mít více energie a bude ti to lépe myslet, navíc se vyhneš nervozitě nebo třesu, které jsou s konzumací kofeinu spojené.
- Na theakrinu nevzniká závislost.
- Kombinací theakrinu a kofeinu získáš to nejlepší z obou.
- Theakrin je velmi bezpečný.

     

    Co je theakrin?

    Theakrin je látka, velmi podobná kofeinu. Kofeinu se tolik podobá proto, že některé rostliny kofein dále upravují a vzniká tak theakrin. Od kofeinu se však liší v několika klíčových vlastnostech.

     

    Kde se theakrin nachází?

    Jak už bylo řečeno, theakrin si některé rostliny tvoří samy z kofeinu. Jedná se tak o přírodní látku, která se přirozeně vyskytuje v rostlině Camellia. Z ní se pak vyrábí čaj Kucha.

     

    Jak theakrin funguje?

    Theakrin funguje podobně jako kofein, to znamená, že se váže na adenosinové receptory v mozku. Tím, že se váže na adenosinové receptory, zabraňuje vazbě adenosinu na adenosinové receptory. Když se adenosin naváže na adenosinové receptory, dochází k tomu, že jsi unavený a pomaleji ti to myslí.

    Vzhledem k tomu, že kofein i tkeakrin blokují navázání adenosinu na adenosinové receptory, jsme po jejich konzumaci bdělí, máme energii a myslí nám to. Kofein i theakrin ale ovlivňují i další systémy jako je dopaminový, serotoninový, acetylcholinový a adrenalinový systém. Tady už se jejich působení ale liší.

     

    Jaký je rozdíl mezi kofeinem a theakrinem?

    Jedná se o podobné látky, které podobně fungují a mají na tělo i podobný efekt. Ale existuje i několik rozdílů.

    Tolerance:

    Kofein navozuje toleranci, to znamená, že pokud často konzumujeme velké množství kofeinu, naše tělo si na kofein zvykne a jeho účinky už pak nejsou tak silné. To pro theakrin neplatí, vypadá to totiž, že theakrin toleranci nenavozuje a tak můžeš vždy čekat maximální efekt.

    Energie:

    Zatímco káva ti dodá rychlý příval energie, často nám po ní energie i rychle poklesne. Při užívání theakrinu trvá hodinu, než začne zabírat, ale potom můžeš čekat dlohodobou stabilní energii.

    Teplo, pocení, třes:

    Po kofeinu někdy můžeš pociťovat vedlejší účinky v podobě pocení, zvýšení teploty těla a třesu. Theakrin tyto účinky nemá a nezvyšuje ani krevní tlak nebo srdeční frekvenci. 

    Možná tě při čtení rozdílů mezi kofeinem a theakrinem napadlo, že by bylo celkem výhodné je zkombinovat. Přesně to jsme si říkali u tvorby MegaMind a zjistili, že jejich kombinace opravdu stojí za to!

     

    Proč kombinovat theakrin s kofeinem?

    Díky jejich kombinaci budeš mít díky kofeinu prvotní nával energie a motivace, díky kterému se hned pustíš do hluboké práce. S tím, jak budou účinky kofeinu vyprchávat, začne nastupovat theakrin, který ti dá stabilní energii a soustředěnost po celý den. Navíc při jejich kombinaci nebudeš pociťovat o nic více vedlejších účinků, jako zvýšení tlaku nebo pocení než kdybysis dal pouhý šálek kávy.

    Někteří lidé po kofeinu pociťují úzkost. Na základě současných studií se zdá, že při kombinaci kofeinu s theakrinem k úkosti spojené s konzumací kofeinu nedochází. A nehrozí ani to, že by sis při společném užívání vybudoval rychleji toleranci.

     

    Jaké efekty má theakrin?

    Pojďme si pro úplnost efekty theakrinu ještě jednou shrnout.

    🔋 Theakrin ti sníží pocit únavy
    ⚡ Theakrin ti dá stabilní energii po celý den
    🧠 Theakrin ti pomůže podpořit mentální výkonnost 
    💊 Na užívání theakrinu nevzniká tolerance
    🫀 Theakrin ti nezvýší krevní tlak, tep, nebudeš se po něm potit, třást, a ani nebudeš nervózní

     

    Kolik theakrinu užívat?

    Zajímavostí je, že theakrin v nízkých dávkách vede spíše k relaxaci a útlumu. Nízké dávky se vyskytují právě v čaji Kucha, který je spojován spíše s relaxací, než mentálním výkonem. Nicméně z lidských studií vyplývá, že dávky nad 50 mg vedou ke zvýšení mentální výkonnosti. V MegaMindu jsme proto zvolili dávku 100mg, která zaručeně nastimuluje tvůj mozek k pořádnému výkonu.


    Theakrin se přirozeně nachází v čajové kuchyni.

    Je theakrin bezpečný?

    Ano, jak už jsi četl v předchozím textu, theakrin nezvyšuje tepovou frekvenci, krevní tlak, nevede k pocení ani nervozitě. Za bezpečné se považují dávky 300mg/kg/den, což je mnohonásobně více než najdeš v MegaMind. Vypadá to tedy, že theakrin je velmi bezpečnou a efektivní látkou pro maximalizaci mentálního výkonu.

     

    Vyplatí se theakrin užívat?

    Ano, theakrin je nová, a velmi efektivní látka, která ti pomůže dostat maximum z tvého mozku. Náš MegaMind je v současnosti jediným suplementem pro mentální výkon v ČR, kde theakrin najdeš. Najdeš ho tam navíc spolu s kofeinem, l-theaninem a dalšími látkami, jejichž účinek se vzájemně doplňuje a kombinuje, což vede k tomu, že tvůj mozek bude pracovat jako nikdy předtím. Tak na co ještě čekáš?

    Pavel Straka

    Komplex

    Complex™ MegaMind

     
    599 Kč 699 KčUšetříte 100 Kč

    Další články

    Ženšen pravý - bylinka proti stresu
    Ženšen pravý, neboli Panax ginseng, je rostlina používaná po staletí v tradiční čínské medicíně, kde je také nazývána “Králem všech bylin”. Označení “Panax” vychází z...
    L-theanin - aminokyselina která ti změní mozek
    Možná jsi v posledním roce zaznamenal “hype” okolo aminokyseliny theaninu. Za její popularitou stojí především slavný neurovědec Andrew Huberman, PhD. A podle mého názoru si theanin...