Hormonální disruptory & Správná hydratace

Ahoj, zdravím tě u našeho newsletteru.⚡

Ano, čteš správně, máme newsletter. Ale neboj, nebude to newsletter plný reklam, na jaký jsi zvyklý. Bude to COMPLEXní newsletter, ve kterém se dozvíš spoustu užitečných informací o zdravém životním stylu, které snadno aplikuješ v každodenním životě. Můžeš čekat shrnutí TOP informací, které se objevily na našem blogu, novinky ze světa biohackingu a zdravého životního stylu nebo třeba doporučení na videa a podcasty, které stojí za to shlédnout.

No a v neposlední řadě se již v příštím newsletteru dozvíš o našich nových produktech. Ano, chystáme se totiž do světa vypustit naše vlastní suplementy. A důvod? Jednoduše jsme nebyli spokojení s kvalitou a složením mnohých produktů na českém trhu a říkali jsme si, že to jde přece udělat líp. Tak jsme to líp udělali. A výsledek? Troufnu si říct, že se v hodně blízké budoucnosti můžeš těšit na suplementy, které jsou svou kvalitou i složením naprosto bezkonkurenční.

MegaMind

Co se děje ve světe zdravého životního stylu?🌍

Erling Haaland byl v podcastu Impaulsive, kde mimo jiné rozebíral jeho biohackerské taktiky pro sportovní výkon a regeneraci. Jeho oblíbené hacky jsou:

- Trénuje biomechaniku pohybu
- Snaží se o kvalitní spánek
- Blokuje modré světlo a EMF
- Dýchá nosem
- Saunuje
- Otužuje se
- Pravidelně jí orgány

Že nemáš tušení, proč nebo jak půlku těchto hacků dělat? Žádný strach! Do detailu je rozebíráme v článcích, které se již brzy objeví na našem blogu, takže si je pak můžeš přečíst a starat se o své tělo stejně jako Erling Haaland. Mimochodem, když jsme u toho Impaulsive podcastu, víš, že Logan Paul i KSI budou mít už za necelý měsíc 14.10. zápas v boxu? Logan Paul nastoupí proti kamarádovi Connora McGregora, Dillonu Danisovi, který je sice 2-0 v MMA, ale specializuje se hlavně na BJJ. Každopádně Danis teď Logana naprosto drtí na sociálních sítích. Myslíš, že se mu povede dostat se mu do hlavy? KSI nastoupí proti Tommymu Furymu, to je bratr, šampiona těžké váhy v boxu, Tysona Furyho.

Dej nám na sociálních sítích vědět, kdo si myslíš, že vyhraje.

Impulzivní

Nejzásadnější informace z blogů📰

Na blogu jsme se hodně věnovali správné hydrataci. Tady jsou informace z článků o hydrataci a elektrolytech, které by měl znát každý, kdo usiluje o optimální fungování těla ať už po fyzické nebo mentální stránce.

  • Naše tělo je tvořeno přibližně z 60% vodou. Ta v těle plní řadu životně důležitých funkcí jako je správné fungování všech buněk, krevní oběh, regulace teploty či ochrana mozku a kloubů.
  • Tělo průměrného člověka potřebuje přijmout přibližně 3 litry tekutin denně. Při těhotenství, sportu, v horkých dnech a fyzické práci musíme přijímat více tekutin než normálně.
  • Za normálních okolností jsme schopni poznat, že jsme dehydratovaní jednoduše podle toho, že máme žízeň. Při sportu a ve stáří nedokáže ale naše tělo žízeň dostatečně regulovat, a tak může dojít k dehydrataci.
  • To, že jsi dehydratován, poznáš podle různých znaků jako barva moči, křeče, bolest hlavy,..
  • Při sportu/saunování/vysokých letních teplotách je navíc vhodné doplňovat tekutiny spolu s elektrolyty, protože elektrolyty i vodu ztrácíme ve zvýšeném množství potem.
  • Pot je evoluční superschopnost, jelikož jsme jeden ze 4 druhů na planetě, který se potí. Díky pocení jsme schopni tělo ochlazovat a podávat tak neuvěřitelné výkony po dlouhý čas. Každopádně je potřeba vodu a elektrolyty, které potem ztratíme doplňovat.
  • Elektrolyty jsou nabité formy minerálů, které plní v těle řadu důležitých funkcí. Podílejí se na optimální činnosti, nervů, svalů, srdce, pH a rozložení vody v těle, i na transportu živin a mají tak zásadní vliv na celkový well-being i sportovní výkonnost.
  • To kolik potu i elektrolytů ztratíme je individuální, ale pokud vezmeš v potaz faktory, o kterých se bavíme v článku, můžeš si udělat celkem solidní představu o tom, kolik elektrolytů a vody potřebuješ během sportu doplňovat.

 

Nakousli jsme i problematiku hormonálních disruptorů. Tohle je minimum, co by jsi o nich měl/a vědět:

  • Endokrinní disruptory jsou téměř všudypřítomné látky, které ovlivňují fungování našeho hormonálního systému.
  • Endokrinní disruptory se vážou na stejné receptory jako hormony a způsobují tak v našem těle hormonální nerovnováhu. To vede k tomu, že funkce některých hormonů se projevují více, než by měly a některých naopak méně.
  • To vede k řadě negativních dopadů na naše zdraví. Jsou spojovány například s PCOS, problémy s erekcí, depresí, některými nádory, obezitou, poruchami vývoje dětí a dalšími nehezkými problémy.
  • Endokrinní disruptory nám škodí většinou až tehdy, když se s nimi setkáváme ve zvýšeném množství.
  • Proti negativním efektům endokrinních disruptorů se dá nejefektivněji bránit tak, že se jim budeme vyhýbat v oblastech života, kde to jde snadno uskutečnit. To znamená například omezením plastových lahví a krabiček, volbou kvalitních potravin či výběrem non-toxic kosmetiky a prostředků pro domácnost.

 

Nejlepší video ze světa zdravého životního stylu za posledních 14 dnů🎥

Vyhrává Joe Fazer, který vydal video s 10-ti letým klučinou, který drží několik světových rekordů v powerliftingu. Ano, čteš správně, Rowan O'Malley cvičí od té doby, co mu byl 1 rok a nyní dřepne 100kg, benchne téměř 60kg a na mrtvý tah zvedne skoro 130kg. Ve videu se hodně řeší, jestli by děti měly cvičit nebo hrozí, že potom přestanou růst. Tuto otázku nám pokládá i hodně našich čtenářů, tak si pojďme říct, jak to vlastně je. Studie a tím pádem i doporučení různých odborných společností se shodují, že pokud děti zvedají váhy se správnou technikou a pod odborným dohledem, nehrozí jim zranění, poruchy růstu ani vývoje. Infromace, že cvičení zastavuje růst je mýtus.

Joe Fazer

To by bylo pro dnešek všechno, doufám, že se ti náš koncept newsletteru líbí, odnesl sis spoustu užitečných informací a staneš se pravidelným čtenářem.